Minulla on lapsesta saakka ollut taiveihottumaa varsinkin kyynärtaipeissa ja muutenkin ihoni on kuiva huolimatta, että rasvaan sitä päivittäin perusvoiteilla. Talvisin ihoni on kalpea ja silmien aluset näkyvät tummina. Johtuuko tämä kaikki atopiasta? Miksi ihottuma välillä pahenee vaikka hoidan ihoani säännöllisesti ihotautilääkärin ohjeiden mukaan.

Vastaus: Atooppisen ihon hoitaminen

Atooppinen ihottuma johtuu poikkeavasta valkosolujen toiminnasta ja on jossain määrin periytyvä. Usein se puhkeaa jo vauvana ihon karheutena ja maitorupena, kuten sitä siinä vaiheessa kutsutaan. Atooppinen iho on herkkä keinokuiduille ja puuvillaiset vaatteet ovat ihoa vähiten ärsyttäviä. Myös eräät ruoka-aineet kuten citrus-hedelmät ja suklaa saattavat lisätä oireita.

Lapsena atooppinen ihottuma esiintyy ala-ja yläraajojen taiveihottumana, joskus myös käsissä ja kasvoilla. Myöhemmin ihottuma voi vähentyä mutta iho- oireiden kehittyminen on yksilöllistä. Lapsena vaikea-asteinen käsi-ihottuma ranteisiin levinneenä voi myöhemmin vaikeuttaa selviämistä aikuisena käsiä kuluttavista töistä. Tämä tulisi huomioida nuoren ammatinvalinnassa ja oppilaan ohjauksessa.

Suurin osa atooppisesta ihottumasta kärsivä pärjää normaalisti, mutta perusvoiteiden päivittäinen tarve on yleensä suurempi kuin muilla. Ihottumataipumus ei koskaan parane ja hyviä jaksoja seuraa yleensä säännöllisen epäsäännöllisesti ihottumajaksot. Tärkeätä niiden aikana on tehostettu ihon hoito perus-ja kortikoidivoitein. Näin varmistetaan ihottumaoireiden rajaaminen ja paranemisen nopeutuminen.

Kasvoilla atooppisuuteen liittyy ihon kalpeus ja vaaleus, varsinkin talvisaikaan. Atooppinen iho on lievästi karheampaa ja silmänaluset voivat ajoittain tummua ihottumasta johtuen, mikä voi saada kasvojen näyttämään ikäistään vanhemmalta. Kasvojen ja kaulan alueen ihottumien pahentuessa kaulalle ja takaraivolle voi syntyä suurentuneita aristavia patteja, jotka ovat suurentuneita atooppisen ihottuman synnyttämiä imusolmukkeita. Oire on sinänsä vaaraton, jos iho kaulalla ja takaraivolla pysyy muuten ehjänä eikä provosoi ihotulehdusta.

Atooppisen ihottuman käytännön hoito on yksilöllistä, vaatii yleensä jatkuvaa perusrasvausta ja ajoittaista kortisonivoiteiden käyttöä pahenemisvaiheiden aikana. Ihoa verhoaviin asusteisiin on syytä kiinnittää huomiota samoin kuin panna merkille ihoa ärsyttävät elintarvikkeet ja muut tuotteet. Yleensä valtaosa atoopikoista pystyy edellämainituilla keinoilla ominaisuuden kanssa elämään ja sopeutumaan sen vaatimuksiin, vaikka ihottumataipumuksesta ei välttämättä koskaan parane!

Keskustelu

1_s

Anonyymi
11. helmikuuta

Olen koko elämäni kärsinyt atooppisesta ihosta ja nyt viime aikoina iholleni (käsivarsiin) on ilmestynyt pieniä pistemäisiä verenpurkaumia. Usein ihoani myös pistelee. Voiko edellämainitut oireet liittyä atopiaan?

13_s

TriDoc
11. helmikuuta

Talvisin pakkasaikaan atooppinen iho voi olla hyvin kuiva ja hilseilevä. Jossain määrin saattaa syntyä ärsyttysihottumaa ja raapimisen seurauksena näpppylöitäkin kuivaan ja halkeilevaan ihoon, mutta en pitäisi pistemäisiä verenpurkaumia tyypillisinä. Selvät verenpurkaumat iholla voivat joskus syntyä veren koostumuksen muutoksista,esimerkiksi verihiutaleiden vähyydestä ja saattavat joskus liittyä myöskuume-ja virustauteihin. verenpurkaumia voi syntyä ihan normaalille ohuelle ja vanhempien ihmisten iholle normaalistikin. Usein tilanteen taustalla ei tarvitse löytyä erityistä, mutta oireiden lisääntyessä/jatkuessa voisit käydä näyttämässä tilannetta vielä esimerkiksi omalle lääkärille.

1_s

Anonyymi
16. helmikuuta

Olen 16 vuotias tyttö, ja minulla tuli ensimmäinen ihottuman jälki viisi päivää sitten silmän viereen. Sen jälkeen niitä on tullut lisää leukaan ja poskiin. Mutta vain oikealle puolelle kasvoja. Korvaanikin mielestäni on tullut ihottumaa, ja päätäni on särkenyt jo neljä päivää, korvaani myös. Sain antibiootti kuurin lääkäriltä ihokudos tulehdukseen,ja hän sanoi että pistän kortisoonia ihottumaan. Mutta en tiedä kohta mitä teen, en suostu menemään kouluun koska naamani on vain ihottumilla ja itken vain joka päivä. Rasvaan naamaani aina kun on mahdollista. En kestä kohta enään. Mitä teen?

10_s

Pertti
16. helmikuuta

Jos nyt tilanteesi on hyvin epätoivoiselta tuntuva, niin voisithan tietysti kokeilla sellaistakin kortisonivoidetta kuin Celestoderm cum garamycin. Se on Suomessa reseptillä myytävä, saman lääketehtaan ulkomailla ilman reseptiä myytävän Diprogenta- kortisonivoiteen vastine. Diprogenta- kortisonivoiteesta monella on varsin hyviä kokemuksia, mutta sitä ei Suomessa myydä.
Valitettavasti en voi sanoa, onko Celestoderm cum garamycin- kortisonivoide sinulle sopiva ja onko siitä apua, mutta sen voin sanoa, että kyllä pahempiakin ongelmia on, kuin sinulla nyt on, joten pää pystyyn vaan. Ei ongelma ikuinen ole. Kortisonivoidetta ei voi jatkuvasti käyttää, joten välillä ja jatkossa voisi Locobase Repair- perusvoide olla ihan hyvä.

13_s

TriDoc
16. helmikuuta

Antibiootti yhdessä kortisonivoiteen kanssa on usein tehokas pahentuneeseen ja tulehtuneeseen atooppiseen ihottumaan. Valitettavasti keskitalvella ilma on niin kuivaa, että ihon toipuminen sujuu hitaasti. Kortisonivoiteista I-asteen eli miedoimmat kortisonivoiteet sopivat kasvojen alueelle parhaiten. (esimerkiksi sibicort, septison, hydrocortison). Kuten Perttikin kertoi, ei tämänkaltainen ihottuma näytä muista ihmisistä niin pahalta, vaikka ymmärrän miltä se voi naispuolisesta ihmisestä tuntua. Pää pystyyn. Meidän atoopikkojen ihon hoito on usein tempoilevaa ja paikallaan polkemista, mutta ainoa ratkaisu on aina näissä harmeissa vain sopeutuminen ja stressin välttäminen. Nämäkin tilanteet kuuluvat normaaliin elämään!

4_s

kuutamo
3. toukokuuta

Olen jo melkein 60v ja pärjään atopiani ja allergioideni(joita ei ole koskaan testattu vain oma kokemus) kanssa hyvin. Nyt mietin, kun olen saanut reseptin Duocort-voiteeseen, jolla hoitelen pahemmat ajat perusvoiteen ohella, olen saanut myös Prednisolon-pillereitä, onko näiden syömisestä elimistölle kovasti haittaa?

10_s

Pertti
26. toukokuuta

Minulla on vähän huonoja kokemuksia internet-osoitteen antamisesta Hoitonetissä, mutta kokeilen nyt kuitenkin. Jos ongelmia ei ole, niin alla pitäisi olla Lääkelaitoksen lääkkeiden hakukoneen osoite
http://namweb.nam.fi/namweb/do/haku/view?locale=fi
josta puuttuu kokonaan www ja jonka pitäisi päättyä seuraavasti: locale=fi.
Jos osoiterivi jäi tyngäksi, niin yritä löytää lääkkeiden hakukone etenemällä Lääkelaitoksen pääsivulta sopivaan suuntaan.
Lääkkeiden hakukoneen avulla saat ainakin selville, mitkä ovat lääkkeesi (jos ne lääkkeitä ovat) varsinaiset vaikuttavat aineet. Ehkä sitten netistä löydät jotakin tarvitsemaasi tietoa ko. aineista.
(Ja ongelmien välttämiseksi lääkkeiden käyttöohjeitahan on aina terveellistä noudattaa.)

10_s

Pertti
26. toukokuuta

Nyt sitten huomasin, että lääkehaku löytyi ainakin minun koneellani helposti klikkaamalla viestiini ilmestynyttä palloa.

1_s

Anonyymi
7. heinäkuuta

mulla on nyt kesällä mkillä tullut kamala ihottuma takapuoleen jalkoihin ,selkään ja ja käsiin . aurinkoa vältän mutta epäilen että sen tekee hiki kun aurinkoisena päiväna eniten kutittaa ja iho ohenee. se on ihan kamalaa kun visva juoksee ja housut on takapuolen kohdalta veressä. mitä teen . leenuli

13_s

TriDoc
7. heinäkuuta

Voisi yrittää vielä toistuvilla huuhteluilla järvessä 10-20min, jos mökki sijaitsee järven rannassa. Auringon paistaessa voisit aina ensin kuivata ihon huuhtelun jälkeen ja ottaa ihottumakohdalle aurinkoa. Ilmavat vaatteet suojaavat ihon hikeentymiseltä, jonka jälkeen raavituttaa kahta enemmän. Jos paikallishoidot eivät ala rauhoittaa tilannetta muutamassa päivässä, kannattanee kipaista paikallisen kunnanlääkärin pakeilla näyttämässä varsinkin jos iho alkaa laajemmin märkiä (märkärupi?).

10_s

Pertti
7. heinäkuuta

Olet näköjään jo saanut lääkärin neuvoja ongelmaasi, mutta kun minulta neuvoa kysyit, niin vastaan nyt kuitenkin ihan periaatteen takia ja tietysti vain omiin kokemuksiini perustuen. Hiki oli paha ongelma minullakin. Lopetin aikanaan saunassa käynnin kokonaan, koska löylyä ottaessa iholle tuli tietysti hikeä, joka lähti vasta suihkussa pois. Iho pyrki sitten paikoitellen ärsyyntymään oikein kunnolla. Ihoni alkoi olla huomattavasti paremmassa kunnossa, kun siirryin peseytymään vain suihkussa. Rasvata minun pitää aina ihoani joistakin paikoista suihkun jälkeen. Ihon kuivuminen aiheuttaisi muuten paikoitellen pahojakin ongelmia. Hoitonetin kohdassa Oireet > Kutina yritimme nimimerkin TUULA74 kanssa löytää itsellemme parhaan mahdollisen ihovoiteen. Jos löydät kirjoituksissamme esitetyistä paremman, niin kerro minullekin. Pahoissa ongelmissa joudun käyttämään kortisonivoiteitakin, vaikka yritän välttää niiden käyttöä mahdollisimman paljon.

12_s

Sussa
8. heinäkuuta

Onko totta, jos käyttää samaa voidetta tietyn aikaa, sen vaikutusteho vähenee? Eli rasvaa/voidetta tulisi vaihdella tietyin väliajoin mikäli iho ei parane?

8_s

007
9. heinäkuuta

Hei! Linkkien kirjoittamista on nyt korjattu Hoitonetissä. Linkitykset pitäisi tulla näkyviin oikein.

10_s

Pertti
9. heinäkuuta

En ole asiantuntija tässä asiassa, mutta kokemusta kyllä on. Olen kokeillut noin 15 perusvoidetta tai vastaavaa. Muuten tuloksena oli pettymys toisensa jälkeen, mutta sillä tavalla löysin itselleni parhaiten sopivan voiteen (jota en nyt sitten helposti toiseen vaihda edes tilapäisesti). Sen vaikutustehon vähenemistä en ole huomannut. Minun mielestäni ikävien ihottumien hoitoon ei hyviä perusvoiteita tai vastaavia monta ole. Jos joku kuitenkin kokeilee käyttämänsä voiteen vaihtamista aina toiseen ja toiseen voiteeseen eikä vain vaihtamista parin kolmen voiteen kesken, niin olisi mukava kuulla, mikä oli paras.

1_s

Anonyymi
17. marraskuuta

Olen lapsena kärsinyt taiveihottumasta, joka ymmärtääkseni on ollut atooppista ihottumaa. En kuitenkaan koskaan ole päässyt ihotautilääkärin puheille tai allergiatesteihin..Nyt reilun 20v.ikäisenä minusta tuntuu siltä kuin atooppinen ihottuma olisi palannut takaisin, onko mahdollista, että atooppinen ihottuma katoaa yli kymmeneksi vuodeksi ja tulee myöhemmin uudelleen? Minulla on nyt kesästä saakka ollut ongelmia käsieni/sormieni kanssa, kesällä olin niiden vuoksi muutaman päivän jopa sairaslomalla, koska sormiini ilmestyi nestettä erittäviä rakkuloita..Tällöin sain lääkäriltä kahta perusvoidetta, Lipolan & Essex, sekä kortisonia Locoid. Nämä voiteet auttoivat hetkesi, mutta oireet ovat nyt tulleet takaisin. Tälläkin hetkellä minun on vaikea saada täysin suoraksi vasemman käden kaikkia sormiani, koska iho kiristää ja halkeilee, sormissa on pieniä haavoja. Taiveihottuma helpottui huomattavasti kesäisen ulkomaanreissun ansiosta, sormissa ihottuma jatkui. Näkemättä käsiäni on varmasti vaikea sanoa mitään..Opiskelen hoitoalalla ja nyt on mahdotonta käyttää kädidesinfektiota. Olisiko syytä hakeutua lääkärin puheille ja allergiatesteihin?

13_s

TriDoc
17. marraskuuta

Atooppinen taipumus yleensäkin mukaanlukien ihottumaoireet eri puolilla kehoa, tyypillisimmillään raajojen taivealueilla sekä kämmenien alueella ja sormien sivuilla voivat olla vuosiakin poissa ilmestyäkseen taas ilman selkeää syytä aiheuttaen päivittäistä perusrasvauksen tarvetta ja ajoittaista kortisonivoiteiden käyttöä pahimpien ärsytysvaiheiden aikana.
Atooppisen ihottuman hoito on yleensä jatkuvaa parempien ja huonompien aikojen vuorottelua ja kyseessä on siis krooninen ihon hoito-ongelma, joka ei yleensä koskaan täysin parane, mutta säännöllisellä hoidolla pahenemisvaiheet jäävät vähäisemmiksi ja lievemmiksi vähentäen iho-oireita.
Atooppisen ihottuman hoidossa olisi vältettävä stressiä, huolehdittava yleiskunnosta ja riittävästä levosta sekä ihon perusrasvauksesta. Auringon vaikutus atooppiseen ihottumaan on yleensä rauhoittava ja parantava. Atoopikon olisi ylipäätään pestävä käsiään säästeliäästi ja harkiten. Juoksevat desinfiointi-ja saippuanesteet eivät yleensä tee hyvää atoopikon iholle ja suosittelisin kovaa saippuaa vähemmän ihoa kuluttavana käsien pesussa. essex-perusvoide esimerkiksi käy hyvin myös saippuan asemasta käsien puhdistuksessa. Hoitoalalla saattaa syntyä ongelmia toistuvissa tilanteissa, joissa käsienpesu on tarpeen, mutta osa atoopikoista myös vähitelleen tottuu tiettyyn rutiiniin. Ihottuma saattaa kuitenkin synnyttää tarpeen suuntautua sellaiseen työhön, jossa jatkuva ihoa kuluttava vaikutus on vähäisempi.
Aika näyttää usein atoopikon kohdalla, miten tilanne yksilöllisesti kehittyy. Apuna voi konsultoida lääkäriä, mutta kyseessä on pitkälti omalla hoidolla tasapainoiteltava ongelma. Optimistinen asenne on kaikesta huolimatta tärkeää ja onneksi kyseessä ei ole vaarallinen joskin jatkuvasti huomiota tarvitseva ongelma.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia