Sairastan Keuhkoahtaumatautia ja olen ollut muutaman kerran hoidettavana sairaalassakin sen takia. Tupakoin edelleen. Lääkärit ovat kehoittaneet minua lopettamaan. Voinko vielä parantua sairaudesta jos lopetan tupakoinnin?

Vastaus: @UUSI@

Kiitos tärkeästä ja ajankohtaisesta kysymyksestäsi!

Tupakointi on yksittäisenä tekijänä yli 90%:ssa sairastuneissa keuhkoahtaumataudin takana. Keuhkoahtaumatauti jaetaan oireidensa ja keuhkojen toimintakokeiden perusteella lievästeiseen, keskivaikeaan ja vaikeaan vaiheeseen. Lievässä ahtaumataudissa pääasiallisena oireena ovat yskä ja limannousu eikä suorituskyky yleensä ole merkittävästi alentunut kohtalaisen raskaaseenkaan työhön.

Keskivaikessa sairaudessa keuhkojen alentunut kaasujenvaihtokyky jo vähentää selviämistä ruumiillisessa rasituksessa ja alentaa työkykyä raskaimpiin töihin. Tyypillisiä tupakoitsijoille ovat flunssasairauksien pidentyminen tai niistä toipumisen pitkittyminen johtuen keuhkorakkulatason tulehduksesta. Keskivaikean keuhkoahtaumataudin edetessä voidaan jo tarvita sairauden pahenemisvaiheessa usein infektioon liittyen sairaalahoitoja.

Vaikessa vaiheessa keuhkojen kaasujenvaihto on vakavasti vähentynyt ja riittävää hapensaantia joudutaan turvaamaan sairauden edetessä mukana kuljetettavalla happipullolla (happiviikset). Keuhkosairauden ohella ongelmaksi nousevat myös alaraajojen hapenpuute liitännäissairauksien takia jonka usein joudutaan alaraajojen amputaatioihin.

Tupakoinnin lopettaminen pysäyttää sairauden etenemisen täysin sairauden jokaisessa vaiheessa lukuunottamatta terminaalivaihetta, jossa riippuvuus 100% hapesta on jatkuvaa.
Tupakoinnin lopettaminen yleensä takaa myös keuhkojen tuuletuksessa sellaisen paranemisen, että elämisen laatu ratkaisevasti paranee!

Tupakoinnilla on keuhkoahtaumataudissa ja sen kehittymisessä poikkeuksellisen konkreettinen merkitys. Ymmärrettävästi tupakoinnin lopettaminen on hankalaa 20-30 vuoden tupakoinnin jälkeen, mikä yleensä vaaditaan keuhkosairauden kehittymiseen. Uskomme hoitonetissä, että tupakoinnin vähentämistä voidaan puolueettoman tiedon avulla edelleen edistää. Elintapoihin liittyvän henkilökohtaisen päätöksenteon pohjana on oltava riittävä tieto ja käsitys, joka järkeistämisen kautta muuttuisi motivaatioksi elintapojen muuttamisen suhteen.
Olet kysymyksessäsi oikeilla jäljillä. keuhkoahtaumataudista kärsiville tupakoinnista luopuminen on alku uudelle elämälle!

Keskustelu

1_s

Anonyymi
23. kesäkuuta

Miksi Holopainen ei voi vastata suoraan, siis että sairaudesta ei voi parantua vaikka lopettaisi tupakoinnin. Sairauden eteneminen pysähtyy, mutta itse sairaus pysyy. Lääkärit pelkäävät vastata näin, koska se ei ehkä motivoi tupakoitsijaa lopettamaan.

10_s

Nivelnoomi
24. kesäkuuta

Ainakin sukulaiseni joutui lopettamaan tupakoinnin, ei olisi saanut muuten happirikastinta kotiinsa.Kova aika olla ilman tupakkaa , mutta ainakin tässä tietämässäni tapauksessa potilas sai sairaalasta hyvän tukilääkkeen nikotiinin tilalle. Tupakanpoltto kannattaa lopettaa aina , mutta miten se jo vaikeampi sanoa .Keuhkoahtaumasairaus tosi kurja juttu! Pitäisi ehkä enemmän näiden puhua joilla tämä sairaus-ehkä se saisi monen nuoren miettimään vielä tupakkaorjuuttaan! Voimia kaikille!

13_s

TriDoc
24. kesäkuuta

Hyvä, että kiinnitit asiaan huomiota. Halusin korostaa, että tupakoinnin lopettaminen pysäyttää keuhkoahtaumataudin etenemisen kuin seinään, mikä useimmiten pysäyttäisi vakavien keuhkomuutosten laajenemisen ja estäisi taudin loppuvaiheen seuraukset (happihoito, amputaatiot). Jäljellä olevilla vajaillakin keuhkoreserveillä pärjää usein kohtuullisen hyvin, jos esimerkiksi happihoitoa ei ole vielä aloitettu. Olet kuitenkin oikeassa, ettei jo tuhoutuneita keuhkorakkuloita enää millään voi saada elpymään ,mutta lopettamisen jälkeisen tulehduksen ja limaisuuden vähennyttyä pieni parannus hengitysfunktiossa voi myös syntyä. Kirjoitukseni perustui jäljelläolevan keuhkofunktion korostamiseen, joka useimmilla tupakoinnin lopettaneilla takaa laadukkaan loppuelämän eikä enää lopettamisen jälkeen etene. Tämä on poikkeuksellinen ilmiö muiden sairausten joukossa, jotka yleensä iän ja yleistilan muuttumisen johdosta pyrkivät etenemään. Tupakoinnin lopettaminen siis kannattaa aina!

1_s

Anonyymi
19. toukokuuta

Miehelläni todettiin keuhkoahtautumatauti 1997 jolloin lääkäri totesi, että tupakointi pitää lopettaa välittömästi jos aikoo vielä kahden vuoden päästä hengittää omilla keuhkoilla. Mieheni lopetti tupakanpolton ja voi nyt suhteellisen hyvin ja vielä omilla keuhkoilla, aikaa on kulunut 14 vuotta. Aluksi oli keuhkonkuumeita n. kolmesti vuodessa nyt on ollut muutamia vuosia ilman kuumeita. Joten tupakanpoltto kannattaa lopettaa.

1_s

Anonyymi
16. heinäkuuta

lopetin tupakoinnin kun minulla todettiin lievä hengenahdistus. Tehkää kaikki samoin.

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia