Kannattaako verenpainelääkkeitä aloittaa syömään? Onko sen jälkeen sairas? Joutuuko verenpainelääkkeitä nauttimaan koko loppuikänsä jos kerran aloittaa? Minua mietityttää, aiheuttaako lääkityksen aloittaminen kroonisen tarpeen? Yrittäisinkö pudottaa verenpainetta liikunnan avulla ensin?

Vastaus: Korkea verenpaine oireena

Esille nostamasi kysymys on ajankohtainen ja koskettaa useimpia verenpainelääkityksiä aloittelevia ihmisiä. Taustalla voi olla huoli, onko lääkityksen aloittamisen jälkeen jotenkin sairaampi ja erilainen kuin ennen, jos yrittää selvitä ilman lääkitystä muilla konstein, esimerkiksi liikunnan tai painon pudottamisen avulla.

On totta, että lääkkeettömät hoidot, liikunta, oikea ruokavalio ja painon pudotus ovat ensisijaisia ja tärkeitä verenpaineen hoidossa. Ylipainoisilla erityisesti painon pudotuksella on suora verenpainetta laskeva vaikutus. Myös säännöllinen liikunta rentouttaa ja palauttaa päivän rasituksista ja normalisoi verenpainetta. Jos lääkkeetömästä hoidosta huolimatta verenpaine pysyy koholla, olisi harkittava lääkärin johdolla lääkityksen aloittamista. Koholla oleva verenpaine voidaan käsittää oireeksi, jonka hoitamisella ehkäistään varsinaista sairautta, verisuonitautia. Eli verenpainelääkityksen aloittamisen ansiosta sillä ehkäistään aktiivisemmin varsinaista sairautta. Tällä en halua kuitenkaan väheksyä muiden elintapojen korjaamisen merkitystä, jotka tulisivat olla ensisijaisia kaikessa hoidossa.

Korkea verenpaine aiheuttaa vuosien kuluessa verisuonten ja sydänlihaksen kovettumista ja toiminnallista rappeutumista. Verisuonten kimmoisuuden aleneminen altistaa ne vuodoille ja tukoksille. Myös sydämen toiminta pumppuna huononee sydänlihaksen jäykistymisen myötä. Jokaisen ihmisen olisi hyvä itsekin huolehtia omasta verenpaineen mittaamisestaan ja seuraamisesta. Kotimittareita on saatavilla nykyään hyvin ja ne ovat kohtuullisen luotettavia. Apua paineiden mittaamiseen on saatavissa myös terveydenhuollosta. Säännöllinen verenpaineen seuraaminen on suositeltavaa viimeistään keski-iästä lähtien.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
5. marraskuuta

Kysyisin Diurex nesteenpoistolääkkeestä. Aloitin maanantaina ottamalla 1/2 tablettia päivässä nesteenkertymisen vuoksi. Käytän Tamofenia viidettä vuotta rintasyöpään. Kävin myös kardiologilla, jos vaikka olisi sydämen vajaatoimintaa. Sitä ei löytynyt. Aamuisin on huimausta, kun koitan nousta sängystä ja nyt myös päänsärkyä. Miten kauan voin katsella tätä vai lopetanko? Vai loppuvatko sivuvaikutukset ajan myötä ja voin jatkaa käyttöä. Voinko käyttää tarvittaessa vain eikä säännöllisesti? Kun aina puhutaan, ettei lääkkeen käyttöä saisi lopettaa yhtäkkiä.
Verenpainelääkettä olen syönyt useamman vuoden ja paineet pysyvät aika hyvin, alapaine ei aina tahdo pysyä alle 85. Tämänkin vuoksi lääkäri määräsi Diurexia. Mutta pääsääntöisesti paineet ovat 120-130/70-80.

13_s

TriDoc
5. marraskuuta

Yleisesti pieni määrä nesteenpoistolääkettä, eli diureetti on hyödyllinen pienenä annoksena yhdistettäessä muuhun verenpainelääkitykseen ja sen voidaan myös ajatella myös poistavan elimistön turvotusta ja edistävän verenpaineen pysymistä matalalla tasolla. Sivuvaikutukset ovat alussa tavallisia, joten kannattaisi olla siinä vaiheessa pitkämielinen, jos oireet eivät ole vakavia tai muuten aiheuta hankalaa oloa. Tilanteen ja ongelmien jatkuessa kannattaa asiaa vielä pohtia kontrollissa lääkkeen määränneen lääkärin kanssa.

1_s

Anonyymi
22. kesäkuuta

kuinka monta vuotta korkeaverepaine on oireeton

1_s

m48-3494
29. elokuuta

vuos sitten oli kovat verenpaineet liikunta ja laihtuminen helpottanut oloa eikä ole vielä tarvinnut lääkkeitä

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia