Olen yleensä ollut terve, eikä minulla ole todettu mitään pitkäaikaisia sairauksia. En tupakoi ja lenkkeilen säännöllisesti. 2 vkoa sitten sairastin flunssataudin, jonka yhteydessä ei ollut kuumetta, mutta sen jäljiltä minulle on jäänyt kuiva yskä, joka on jatkunut 2 viikkoa. Yskänlääke helpottaa sen verran yöksi otettuna, että saan nukuttua. Onko kyse vakavasta oireesta? Tulisiko minun hakeutua tutkimuksiin? Voin muuten hyvin ja olen käynyt muutaman kerran jo sählyäkin pelaamassa.

Vastaus: Flunssanjälkeinen yskä

Flunssataudin tai keuhkoputkentulehduksen jälkeen esiintyy yleensäkin jopa muutamia viikkoja jatkuva yskä, johon voi liittyä limannousua suuhun tai yskä voi olla laadultaan kuivaa ja keuhkoputkessa voi tuntua kutinaa ja kihelmöintiä. Todennäköisesti kyseessä on flunssan jälkeinen keuhkoputken limakalvon paranemisesta aiheutuva ärsytys, joka menee ajan kanssa ohi. Yskänlääkkeestä on yleensä lievittävää tehoa varsinkin yöksi, koska oire voi häiritä yöunta. Antibioottihoidon tarvetta ei yleensä ole, eikä siitä ole myöskään hyötyä.

Käytännön lääkärin kokemuksen mukaan hyvin harvoin tilanteeseen liittyy vakavampia sairauksia, joita ovat esimerkiksi sairastettu piilevä keuhkokuume, tai keuhkopussin tulehdus. Alkavaa astmaa edeltää joskus hengitystieinfektio ja yskänoireet voivat jatkua tällöin kuukausia. Tavallisen flunssan jälkeen yskänoireita voi lääkitä 3-4 viikon ajan, ennen kuin on syytä kääntyä lääkärin puoleen, jos tilanne ei hellitä.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
3. helmikuuta

Hei!!

Minulla on ollut jo pidempään yskää, välillä kuivaa ja välillä märkää. Sitä on jatkunut jo pidempään ja myös keuhkoihin särkee... Pitäisikö käydä lääkärin vastaanotolla

13_s

TriDoc
3. helmikuuta

Flunssan jälkeen muutaman viikon kestävät tuontyyppiset oireet voivat olla täysin normaaliakin. Tärkeätä on oma tuntemus terveystilanteesta. Jos kokee itsensä sairaaksi, on syytä käydä perustarkastuksessa. Jos oireiden kanssa muuten pärjää ja toipuminen tuntuu edistyvän, voi vielä seurailla tilannetta. Jos tilanne jatkuu pidempään kuten mainitsit, voi tarkastus tulehduskokeiden kera olla paikallaan. Flunssan jälkitautina keuhkokuume voi toisinaan seurata virusinfektion jälkeen. Onneksi se ei kuitenkaan ole jokapäiväinen ilmiö lääkärin vastaanotolla, mutta viikottain/kuukausittain yleislääkäri voi vastaanotolla tällaiseen tapaukseen törmätä.

1_s

Anonyymi
21. helmikuuta

Hei! Minulla on ollut jo parisen kuukautta kuivaa yskää. Keuhkokuvissa eikä poskiontelokuvissa ole todettu mitään. Kurkku ei ole kipeä, kuumetta ei ole, tulehdusarvot nollassa, hemoglobiini lähes erinomainen, astmastakaan yskä ei kuulemma johdu. Mistä tälläinen kuiva yskä mahtaisi johtua?

8_s

Piippo
10. maaliskuuta

Minulla tuo kuiva yskä muuttui sittemmin limaiseksi ja yskä vaan jatkuu. Lisäksi nenä meni tukkoon ja tukkoisuus on jatkunut jo kuukausia, josta syystä ilmeisesti korvatkin lukkiutuvat välillä niin, etten kuule kunnolla. Minullakaan ei ole astmaa (ainakaan vielä), poskiontelokuvissa ei näy mätää, veriarvoissa ei näy ongelmia, eikä kuumetta ole. On kokeiltu punkteeraukset, antibioottikuurit, lievät astmalääkkeet, nenäsumutteet ja nenäkannu on säännöllisesti käytössä. Mitähän pitäisi tehdä seuraavaksi?

1_s

Anonyymi
12. lokakuuta

Minulla on ollut pari kolme viikkoa kuivaa yskää.Se ilmaantuu heti kun puhun vähänkin enemmän ja innostuneena.Sain sen yskän alkujaan pojaltani.Hänellä se meni jo ohi.Hermostun kun pelkään yskiväni kun puhun ja sitten jo yskinkin.Yöksi laitoin 2 tyynyä.SE esti yöllä yskimisen.Sytytin makkariin suolalampun.Olikohan siitä apua?Uskon näin.Pastillit ovat auttaneet ja veden juominen.Olen rintasyövän sairastanut ja se ei ollut levinnyt.Pelkään ottaa sikaflunssarokotetta.En haluaisi.Pitäisikö ottaa?En ota,jos yskää on.

1_s

Anonyymi
15. marraskuuta

Itse otin sikainfluenssarokotteen, sekä kausi-influnessarokotteen hieman flunssaisena. Oireena juurikin em. kuiva yskä, joka myös sattuu hieman yskiessä. Samana iltana nousi lämpö 37.6:een ja toinen käsi oli totaalisessa puudarissa, mutta muuta ongelmaa ei ollutkaan. Seuraavana päivänä lämpö oli jo laskenut 37 asteen tuntumaan. Käsittääkseni kuumeeton flunssa ei ole vaaraksi rokotuksia otettaessa, tosin se voi herkemmin sitten aiheuttaa lämpöilyä.

1_s

Anonyymi
17. marraskuuta

Onko kuivan yskän lievittämiseen yöllä mitään muuta vaihtoehtoa kuin yskänlääke? Kuiva yskä häiritsee yöllä pahoin, näin flunssan jälkeen.

13_s

TriDoc
17. marraskuuta

Useissa perheissä on kotinsa yhteydessä sauna ja mahdollisesti kylpyamme. Vaikka sähkösaunan löylyt aistitaankin yleensä puulämmitteistä "kuivempina",kannattaa kosteita vesihöyrypitoisia löylyjä kokeilla limakalvoja kostuttavina kuivaan yskäoireeseen. Myös nenän kautta kostutustippojen annostelu voi vähentää limakalvo-oireita. Lämmin juoma, kuten tee esimerkiksi hunajan kanssa on myös usein oireita helpottavaa.

1_s

Anonyymi
2. joulukuuta

Minulla on ollut yskää jo reilu kolme viikkoa.Välillä yskittää niin, ettei yölläkään saa nukuttua sekä pidän muutkin hereillä yskimisen takia ja joskus pitää mennä vessaan yskimään, että voi ns. oksentaa limaa. Nuhaa on hiukan, muita yleisoreita ei ole ollut edes kuumetta. Keuhkot ovat kovilla ja niissä tuntuu jo yskiminen. Pitäisikö mennä lääkeriin?

13_s

TriDoc
2. joulukuuta

3-4 viikkoa on yleisesti sellainen aika, jonka jälkeen usein hakeudutaan pitkittyneen yskän vuoksi lääkärille. Pitkittyneen yskä-oireen tavallisempia selvitettäviä syitä aikuisella ovat piilevät infektiot, joiden tunnusmerkkeinä esiintyy pientä epäsäännöllisesti ilmenevää lämpöilyä. Tällaisia ovat poskiontetulehdukset ym ylähengitysteissä tulehdusta ylläpitävät pesäkkeet. Alemmalta hengitystietasolta keskeisimpiä on arvioida, voiko kyseessä olla alkava astmaattinen oireisto. Myös keuhkokuume voi olla nimestään huolimatta joskus kuumeeton, mutta usein siinä potilas tuntee yleistilansa on voimattomaksi ja itsensä väsyneeksi. Keuhkoputkentulehduskin voi kestää useampia viikkoja ja paranee yleensä pelkällä levolla eikä antibioottihoitoja tarvita.

Yleistilan ollessa hyvä ja oireena vaivaa vain kuiva yskä, viittaa kokonaisuus enemmän hyvänlaatuiseen, itsestään ohi menevään virusperäiseen infektiotilanteeseen. Jos taasen vointi vain huononee tai esiintyy lämpöilyä, paljon limaklimmejä ysköksissä, nousee luonnollisesti bakteeriperäisen jälkitulehduksen mahdollisuus, mikä vaatii lääkärin tarkastusta.

Onneksi vielä 3-4 viikkoa ovat sellainen jakso, jona aikana esiintyvä kuiva yskä ilman muita selkeitä oireita, kuten kuumetta selittyy vielä usein pitkähkön flunssan tai keuhkoputkentulehduksen tavallisena jälkioireena. varsinkin jos tupakoi, voi infektiosta toipuminen kestää monta viikkoa.

Toivottavasti tämä yksinkertainen, mutta maallikon malliksi ihan toimiva selvennys tämäntyyppisestä tilanteesta ja laajennusta antaa Sinulle vertailukohtaa miettiä, miten kannattaisi kohdallasi toimia.

1_s

Anonyymi
26. helmikuuta

Olen viimeisen kuuden kuukauden aikana ollut noin 6 kertaa flunssassa, vähintään kerran kuukaudessa siis.
Noin neljä-viisi viikkoa sitten sairastin nuhaista flunssaa, joka kesti pari viikkoa. Sen jälkeen kaikki alkoi taas alusta, nuhana ja kurkkukipuna, jälleen parin viikon ajan. Nyt yskä ja kutina kurkussa on jatkunut viidettä viikkoa, ja yskiessä tulee veren maku suuhun. Onkohan aihetta huoleen, vai johtuuko veren maku vain kurkun ärsytyksestä?

Mistä moinen flunssakierre voi johtua? Aiemmin olen ollut nuhassa vain pari kertaa vuodessa. Yritän syödä terveellisesti ja liikunkin, aina terveenä ollessani.

13_s

TriDoc
27. helmikuuta

Yleisesti toistuviin ylähengitystietulehduksiin, kurkkukipuun ja limakalvon ärsytykseen voi limakalvon tulehduksen aiheuttaman ärsytyksen vaikutuksesta tulla ns "veren maku suuhun". Tällainen oire ei ole sinänsä harvinainen pitkittyneessä kurkkutulehduksessa esimerkiksi. Toistuvat ylähengitystietulehdukset aiheuttavat ylähengitysteiden limakalvolla rikkoontumista ja niiden alentunut kunto saattaa jossain määrin vähentää vastustuskykyä uusiutuvillekin virustaudeille. Ehkä flunssakierre tätäkin kautta saattaa ruokkia itseään. Sairauden jälkeen myös alentunut yleiskunto voi toimia uuden infektion "ruokkijana." Ylähengitysteiden limakalvon terveydellä ja kunnolla saattaa siten olla merkitystä virustautien ja siten infektiokierteen ehkäisyssä.

1_s

Anonyymi
8. maaliskuuta

Olin influenssassa syksyllä noin kuukauden, jonka jälkeen on ollut jatkuvaa sairastelua ja flunssaa/nuhaa.

Oireita on esim, näppylät kurkussa/nielussa, kuiva yskä, nenän vuotaminen, välillä "rahiseva" hengitys, turvonneet imusolmukkeet leuan alla, kaulassa.

Nieluviljely otettu, ei havaittu mitään poikkevaa.

en millään keksi mikä sairaus vois olla kyseessä

1_s

Anonyymi
14. maaliskuuta

Itselläni antibioottikuuri yskään, auttoi, mutta kuivan yskän kohtaukset ovat valvottaneet aamuyöstä. Otin yöllä allergialääkettä ja auttoi. ensimmäisenä yönä xyzal 5 mg ja toisena yönä camucin

1_s

Anonyymi
14. maaliskuuta

jatkoa edelliseen. antibioottikuuri on vielä päällä, mutta tämä kuiva yskä ei anna nukkua yöllä joten näyttää itselläni raihoittuvan noilla allergialääkkeillä

1_s

Anonyymi
19. maaliskuuta

Olin myös keuhkoputkentulehduksessa reilu kuukausi sitten. Mielestäni tauti helpotti, pientä toisaikaisia yskähdyksiä lukuunottamatta. Nyt kuitenkin on ilmennyt viimeisen parin viikon aikana omituinen vaiva. Alan yskiä kuivaa yskää aina kun istun alas. Voin heittää pitkää kävelylenkkiä, käydä jumpassa, tehdä lumitöitä jne. ja suoritusten yhteydessä ei yskitä. Mutta kun istun alas alkaa yskiminen aina. Oire esiintyy joka kerta istuessani, vaikken olisi muuta kun kävellyt autolle tai keittiöön ja takaisin.

1_s

Anonyymi
25. maaliskuuta

Minulla oli lokakuusta maaliskuulle jatkunut "flunssakierre" joka osittain saattoi johtua liian tehottomasta astmalääkityksestä yhdistettynä tupakoinnin lopettamiseen.

Flunssaoireet loppuivat kun palasin käyttämään Seretideä astmaan, mutta ongelmana on ollut nyt muutaman viikon ajan kuiva yskä.

Yskänkohtaus alkaa "kurkun kutinasta" eikä keuhkoissa ole "kosteutta" eikä mitään nouse yskiessä.

Kohtaukset ovat melko lyhyitä eikä henkeä ala ahdistamaan näiden aikana tai jälkeen.

Voisikohan tämä olla allergian aiheuttamaa ärsytystä (meillä on töissä homeongelmaa) ja sitämyöten "vaaratonta".

Lääkärille ei moisesta vaivasta pääse, ei ole kuumetta tms.

1_s

Anonyymi
16. kesäkuuta

Hei! Olen parturi-kampaaja ammatiltani ja ollut alalla kohta 30 v. Aika ajoin minua on kiusanut kuiva yskä varsinkin aamuyöstä. Oireet vaihtelevat viikottain. On parempia öitä ja myös huonompia. Näin on jatkunut noin 10 vuoden aikana. Olen käynyt useimman otteseen lääkärinvastanotolla mutta tuloksettomasti. Nyt olen jonossa spirometrian kokeseen. Olen myös kotona tehnyt paf hengitystä lääkellä ja ilman, eikä minulla ole totettua alkava astma. Kuitenkin yön aikana keräntynyt lima ja kutina kurkussa aiheuttavat jatkuva yskä. Nyt on lisäntynyt oireina viellä äkillinen voimattomus ja joskus keskustellessa myös hengästymistä. En tupakoi enkä ole ylipainoinen. Minusta on otettu lukuisia kehkokuvia, eikä niissä ole poikeumia. Mistä apua, mitä pitäisi tehdä?

1_s

Anonyymi
29. kesäkuuta

Olen 58 vuotias nainen.Minulla on pitkään jatkunut limaisuus. Olen saanut limanpoistolääkettä, mutta lima ei lähde kunnolla tulemaan pois. Keuhkokuva ja verikoe on otettu. Keuhkoissa ei näy mitään. Verikokeen tulos 137. Ei tulehdusta. Todella kiusallinen vaiva. Mistä sais apua vaivaan? Olen käynyt terveyskeskuksessa sekä Suomen terveystalolla, mutta apua ei tunnu löytyvän. Spirometria testattu, sekä pfe mittarilla testattu, josko olis astmaa. Mutta ei mitään diaknoosia. En tupakoi, enkä ole ylipainoinen. Mikä neuvoksi?

1_s

Anonyymi
8. elokuuta

Pitkään jatkunut limaisuus, joka ei millään lähde pois. mistä mahtaa johtua. Keuhkokuva otettu, ei mitää muutosta. Tulehdusarvo kohdallaan.
Spirometria myös suoritettu. Ei astmaan viittaavaa

1_s

Anonyymi
17. elokuuta

Kesäkuussa sairastin flunssan 2 viikkoa. Heinäkuussa alkoi kuivahko yskä ja kurkkukipu, jota sairastin 9 päivää, ja menin lääkäriin kun tauti ei tuntunut menevän ohi. Sain doxymysiini kuurin. Olin 1-2 viikkoa terveenä, kunnes taudin oireet tulivat takaisin samanlaisena kuivahkoa yskää ja kurkku kipeä. Mikä virus mahtaa olla kyseessä?

Aiheeseen liittyvää

Muita vastauksia