Unilääkkeet voidaan jaotella melatoniiniin, bentsodiatsepiinin johdoksiin sekä uudempiin unilääkkeisiin: tsaleploniin, tsolpideemiin ja tsopikloniin. Melatoniinia lukuunottamatta unilääkkeiden vaikutusmekanismi perustuu keskushermoston hillitsevän GABA-välittäjäaineen vaikutuksen lisäämiseen. Ne eroavat lähinnä vaikutusaikansa ja vaikutusten erilaisen kirjon puolesta. Melatoniini sen sijaan on elimistössä luonnollisestikin esiintyvä vuorokausirytmiä säätelevä hormoni.

Unilääkkeet eivät sovi säännölliseen käyttöön, sillä jatkuvassa käytössä ne alkavat menettämään tehoaan ja aiheuttavat riippuvuutta. Unilääkkeiden lisäksi tulisikin käyttää ja kokeilla myös lääkkeettömiä hoitoja.

Alikategoriat

Stub

Bentsodiatsepiinin johdokset unilääkkeinä

Pitempivaikutteiset unettomuuden hoitoon käytettävät bentsodiatsepiinin johdokset (diatsepaami ja oksatsepaami) on käsitelty ahdistuneisuuden hoitoon käytettävien lääkkeiden yhteydessä. Tässä yhtey...
Stub

Itsehoitovalmisteet

Unilääkkeet voidaan jaotella melatoniiniin, bentsodiatsepiinin johdoksiin sekä uudempiin unilääkkeisiin: tsaleploniin, tsolpideemiin ja tsopikloniin. Melatoniinia lukuunottamatta unilääkkeiden vaik...
Stub

Melatoniini

Melatoniini on elimistön luontainen unta ja unirytmiä säätelevä hormoni. Lääkevalmisteena melatoniinia on saatavana pitkävaikutteisena tablettina, joka tulee niellä kokonaisena ruoan jälkeen 1-2 tu...
Stub

Muut hypnootit

Muiden hypnoottien vaikutusmekanismit poikkeavat bentsodiatsepiinin johdannaisista, mutta päävaikutus on kuitenkin samankaltainen: Nekin voimistavat keskushermostossa olevan hillitsevän GABA-välitt...

Keskustelu

1_s

Anonyymi
11. tammikuuta

mirtazapiini,pari tennaria ja stella,siinä coctail joka ilta!miten eroon

1_s

Anonyymi
24. joulukuuta

Voiko melatoniinista tulla aika pahoja suolisto-oireita ?
Olen syönyt Circadinia 14 päivää, nyt viimeiset 4 päivää suolistoni, varsinkin alavatsa on kipeä ja arka. On pakko pitää ainakin paussi, testatakseni, jospa vaivani olisi harvinaisempi sivuoire Circadinista ?
Minulla on laktoosi-intoleranssi, sen kanssa olen oppinut elämään välttämällä ko. tuotteita.

13_s

TriDoc
25. joulukuuta

Melatoniini on ihmisen elimistön itsensä erittämä hormoni, jolla on merkitystä valve-vireystilan ja siten myös unensaannin kannalta. Sen käyttö on Suomessa ollut vähäisempää muuhun maailmaan verrattuna. Syytä en varmaksi osaa tässä vaiheessa sanoa, mutta asiaa paremmin tietävä voisi kommentoida.
Miltei kaikilla lääkkeillä ja lääkkeenomaislllakin tuotteilla on hyvin tunnettuja sivuvaikutuksia sekä vähemmän tunnettuja moninaisia, yksilöllisiä sivuvaikutuksia. Veikkaisin, että tällaiset vatsakivut voisivat korkeintaan liittyä yksilöllisiin sivuvaikutuksiin, jos sitten ovat yhteydessä sittenkään melatoniinin nauttimiseen, mieluummin ehkä muuhun vatsan perusongelmaan, kuten mainitsemaasi laktoosi-intoleranssiin tai muuhun syyhyn?

6_s

Elisa
25. joulukuuta

Käytin melatoniinia jonkun aikaa lääkärini suosituksesta, mutta en saanut siitä mielestäni riittävää apua, vaan heräilin yöllä saamatta enää unta, kuten ilman melatooniakin, joten lopetin n. kuukauden käytön jälkeen, mutta mitään varsinaisia sivuoireita en kyllä huomannut.

1_s

Anonyymi
26. joulukuuta

Täällä on yksi, joka on saanut loistavan avun melatoniinista, olen erittäin tyytyväinen, haittavaiktuksia ei ole ollut.
Se ei ehkä ole apu kaikille ? Itselläni oli vaikeuksia saada unta. Saatoin pyöriä tuntikausia tuskitellen, uni ei vaan tullut. Tätä oli vuosikausia. Työpäivät olivat raskaita unenpuutteen takia.
Siksi usein käytin nukahtamislääkkeitä, mutta silti uni jäi lyhyeksi ja huonoksi, heräilin aika pian ja aamuyöllä valvoin.
Melatoniinin avulla elämäni on muuttunut huomattavasti paremmaksi. Sen avulla saan melko helposti unen päästä kiinni, nukun kauemmin ja paremmin, joten vireystaso päivällä on nyt hyvä. Minulle otollinen nukahtamisaika on noin tunnin päästä melatooniinin ottamisen jälkeen. Vaikka joskus heräilisinkin yöllä, nukahdan takaisin. Minulle melatooniini on melkein "ihmelääke", ehkä minulla oli "täsmäsairaus" siihen ?

1_s

Anonyymi
6. kesäkuuta

Olen käyttänyt melatoniinia kaksi kertaa, ensimmäisen kerran lääkärin määräämällä Circacinilla ja toisen kerran Sininen uni luontaistuotekaupan tuotteella. Kokemukset kummaltakin kerralta olivat samat, ei mitään vaikutusta vielä muutaman päivänkään käytön jälkeen. Kummallakin kerralla sain alavatsaongelmia, joten lopetin kokeilun ja samalla myös tämän lumelääkkeen käytön lopullisesti.