Sepelvaltimoita laajentavia lääkkeitä ovat orgaaniset nitraatit ja niitä käytetään angina pectoriksen oireiden hoitoon ja ehkäisyyn sekä sydämen vajaatoiminnan hoidossa. Nitraatit rentouttavat sileää lihasta vapauttamalla typpioksidia, joka aikaansaa verisuonia laajentavan vaikutuksen. Vaikutus kohdistuu erityisesti laskimoiden sileään lihakseen, mikä vähentää verenpaluuta sydämeen ja hapenkulutus sydämessä vähenee, jolloin myös mahdollinen kipu lievittyy.

Nitraatit vaikuttavat sydänlihaksen hapensaantiin sekä hapentarpeeseen ja sydämen työmäärä helpottuu. Keuhkojen verentungos vähenee, jolloin myös mahdollinen hengenahdistus vähenee.

Alikategoriat

Stub

Lyhytvaikutteiset nitraatit

Lyhytvaikutteisen nitraatin, kansanomaisesti ”nitron”, vaikuttava aine on glyseryylitrinitraatti. Lyhytvaikutteisia nitraatteja käytetään vain tarvittaessa angina pectoriksen oireiden, lähinnä kipu...
Stub

Pitkävaikutteiset nitraatit

Jos lyhytvaikutteisia nitraatteja joudutaan käyttämään usein, voidaan siirtyä käyttämään pitkävaikutteisia, jolloin lyhytvaikutteisten käyttömäärää voidaan vähentää. Pitkävaikutteisia nitraatteja v...

Keskustelu

1_s

Anonyymi
31. tammikuuta

Olen sepelvaltimotautia sairastava mummo,hyvä fyysinen kunto,eikä muitakaan riskitekijöitä.Nyt todetussa varjoainetutkimuksissa sekä oikea että vasemmassa sepelvaltimossa laajat tukokset.Kardiol/sydänkirurgien lausunto,että ohitusleikkaus hoitona.Kysynkin,kuinka nopeaan pitäis päästä toimenpiteeseen? Välillä meinaa paniikki iskeä.
nimimek.tiedosta kiitollinen.