Monipuolinen ja ravitseva ruokavalio on terveytemme keskeinen perusta. Mahdollisuudet terveellisen ruokavalion noudattamiseen ovat meillä aivan toisenlainet verrattuna 30-40 vuoden takaiseen aikaan. Parantunut ravitsemus on merkittävästi lisäämässä myös ihmisten keski-ikää. Yleisesti tunnettuja ovat kasvisvoittoisen ja runsaasti kalaa sisältävän ruokavalion terveysvaikutukset. Japanin kalankulutus on tällä hetkellä ylivoimaisesti suurinta maailmassa, n 60 kiloa henkeä kohti vuosittain. Seuraavana tulee Kiina 28 kalakilolla ja EU:n alueella kulutus on hieman yli 20 kiloa henkeä kohti vuodessa. Runsaasti kalaa sisältävän ruokavalion yhteys sydän-ja verisuonitautien esiintymisen vähenemiseen on tieteellisesti todistettu ja esimerkiksi Japanissa sepelvaltimotauti on suhteellisen harvinainen sairaus. Kalan lisäksi runsaasti kasviksia sisältävällä ruokavaliolla on todettu samansuuntaisia vaikutuksia ja ennenkaikkea edullinen vaikutus painonnousun estossa, mikä on suurimpia länsimaita kohtaavia terveydellisiä haasteita seuraavien vuosikymmenten aikana.

Terveellisten ruokavaliotottumusten noudattamisen esteeksi on länsimaissa nousseet tehokkuusyhteiskuntamme aiheuttama kiire, tiukat aikataulut, jotka yhä harvemmin sallivat itsenäisesti ruoan valmistuksen puhtaista raaka-aineista ja sen sijaan turvaudutaan enenevässä määrin valmisruokiin. Myös valmisruoat voivat olla oikein valittuna laadukkaita, mutta itse valmistettuna ruoan tuoreutta ja elimistölle edullisten raaka-aineiden määrää voi säädellä mielensä mukaan.

Suomalaiset ruokailutottumukset ovat arvioitavissa kohtuullisen tervellisiksi, mutta uhkana ovat terveydelle hyväksi havaittujen ruokalajien häviäminen, ruokavalion yksipuolistuminen ja korvautuminen pikaruokailulla, minkä ravitsemusarvot ovat riittämättömiä tai liian yksipuolisia, hiilihydraattipitoisia ja rasvaisia. Amerikkalainen ruokailukulttuuri seurauksineen on varoittava esimerkki kansanterveystyön ja yleisen terveyttä edistävän ruokavalistuksen puutteesta

Kategorian hoidot

72_m

Diabeetikon ruokavalio

Diabeetikon ruokavalio on yleisilmeeltään vähäenergistä, kevyttä ja terveellistä ruokaa sisältäen runsaasti kasviksia ja kalaa välttäen yksipuolisuutta ja liiallista tyydyttyneiden eläinrasvojen na...
3_m

Gluteeniton ruokavalio

Keliakia on ohutsuoleen paikantuva sairaus, jossa viljatuotteiden (vehnä, ruis, ohra) sisältämä valkuaisaine gluteeni synnyttää ohutsuolen limakalvon pinnalle tulehdusreaktion joka arpeuttaa suolen...
74_m

Kasvisruokavalio

Kasvisruokavalioissa on monenlaisia painotuksia kulloisenkin asuinpaikan ja käytäntöjen mukaan ja osa näistä liittyy uskontoon, terveysajatteluun tai muihin yhteisöllisiin sääntöihin. Hoitonetin lä...
Stub

Niukkaproteiininen ruokavalio

Runsaasti proteiinia eli valkuista sisältävä ruokavalio rasittaa erityisesti munuaisten toimintaa. Yleensä tästä ei ole terveelle munuaiselle suurta haittaa, mutta vajaatoiminnassa valkuaisen nautt...
4_m

Riittävä nesteen nauttiminen

Riittävä kehon nesteytys on tärkeä osa elimistön optimaalista toimintaa. Päivittäinen nesteen tarve vaihtelee ihmisellä 2-5 litraan päivässä riippuen ilmastosta, hikoilusta sekä työn rasittavuudest...
Stub

Ruoka-aineen välttäminen

Allergia on tavallisin syy jonkin ruoka-aineen välttämiselle. Asia on ajankohtainen etenkin lapsiperheissä, jossa lasten ruoka-allergiat ovat selkeästi aikuisia yleisimpiä. Herkimmin oireita aiheut...
Stub

Suklaan syönnin välttäminen

Tumma suklaa on eräänlainen terveystuote sisältäessään riittävän määrän aitoa kaakaojauhetta. Sillä on havaittu olevan lieviä verenhyytymiseen vaikuttavia edullisia terveydellisiä ominaisuuksia. Va...
75_m

Vähähiilihydraattinen ruokavalio

Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla tarkoitetaan ns. Atkinsin dieettiä tai sitä muistuttavaa ruokavaliota amerikkalaisen esikuvansa, lääkäri Robert Atkinsin mukaan. Sen perustana on hiilihydraatt...
Stub

Vähälaktoosinen ruokavalio

Vähälaktoosinen (tai laktoositon) ruokavalio on keskeinen osa laktoosi-intoleraatikon ravinnonsuunnittelua. Laktoosia eli maitosokeria on vain maidossa sekä lisäaineena maitojalostetuotteissa ja va...
73_m

Vähärasvainen ruokavalio

Suomessa vähärasvaisia tuotteita on totuttu arvostamaan niiden sydän- ja verisuonitauteja vähentävän riskin takia. Rasvoista nimenomaan tyydyttyneet rasvahapot ovat verenkiertoelimistön kannalta ha...
52_m

Vähäsokerinen ruokavalio

Vähäsokerinen ruokavalio on totuttu omaksumaan esimerkiksi osaksi vanhuusiän diabeteksen ruokavaliota. On kuitenkin havaittu, että luonnonsokeria tärkeämpää on ruokavalion sisältämä kokonaishiilihy...
Stub

Vähäsuolainen ruokavalio

Vähäsuolainen ruokavalio olisi kaikille Suomalaisille suositeltavaa osana perusterveellisiä elämäntapoja. On terveydelle haitallista lisätä valmistettaviin ruokiin ylimääräistä suolaa, koska saamme...

Keskustelu

1_s

Anonyymi
27. joulukuuta

Onko totta, että punariisi alentaa kolesterolia ?
Mitä punariisi oikein on ?
Mikä olisi se kolesterolia alentava aine siinä ?
Auttaako se oikeasti vai onko se luonnontuotekauppojen huuhaajuttu ?

1_s

Anonyymi
27. joulukuuta

Toivottavasti joku vastaa ! Minuakin kiinnostaisi tietää punariisin teho, kun kolesterolilääkkeistä alkaa jalat särkeä.
Onko punariisi joku riisi, jota saa ostaa riisinä esimerkiksi etnisistä ruokakaupoista vai onko sitä pakko ostaa pillereinä ?
Lääkärit eivät kai ole ihan tyrmänneet punariisiä vaikka koululääketiede ei hyväksykään mitään luontaislääkkeitä ?
Aina pitäisi käyttää lääketehtaitten synteettisiä solumyrkkyjä ?

13_s

TriDoc
27. joulukuuta

Punariisi on kiehtonut tukijoita yli 30 vuoden ajan eri puolilla maailmaa sen rasva-arvoja alentavan vaikutuksen vuoksi. Punariisi-nimi tulee punaisesta väristä, joka syntyy yleensä monascus-sienen keitettyä riisiä värjäävästä vaikutuksesta. Kysymys on käsittääkseni keitetyn riisin käsittelystä tällä sienellä.
Punariisillä on erilaisissa selvityksissä havaittu veren rasva-arvoja sekä verenpainetta alentava vaikutus. Olemassaolevat selvitykset eivät käsittääkseni ole yhtä kattavia kuin varsinaisilla lääkeaineilla, joita on kehitetty verenpaineen hoitoon. Vaikutus on kuitenkin käsittääkseni aito. Uskon lääkärinä, että monipuolinen, vähäenerginen kasvisvoittoinen ruokavalio on keholle kaikinpuolin terveellinen ja ehkäisee kansantauteja sekä sairastumisia ikääntymisen aiheuttamiin sairauksiin. Tämä pitää siis sisällään kasvisvalmisteiden arvostusta niiden sisältämän ravintoarvon, vitamiini-ja kivennäisaineiden vuoksi. Aivan oikein parempaa terveyttä tavoitellessamme ei tule unohtaa monipuolisen ruokavalion merkitystä, vieläpä siinä vaiheessa kun on vielä terve. Punainen riisi on mielenkiintoinen ruoka-aine, jota henkilökohtaisesti tunnen melko vähän, ja siten soisin kuulevani muiden kokemuksia siitä.

1_s

Anonyymi
5. tammikuuta

TriDoc:lle
Jos punariisi olisikin ruoka-aine, jota myydään kilon pusseissa kaupoissa, mutta kun ei ole, en ainakaan ole löytänyt, sitä myydään vain pillereinä purkissa, kuten mm. vitamiineja, ruoka-aineeksi sitä ei voi oikein nimittää.

1_s

Anonyymi
5. tammikuuta

Tohtorin vastaus kertoi auvoisesta tietämättömyydestä koko punariisin suhteen. Hän uskoo sitä ja hän uskoo tätä.
Hän korostaa monipuolisen ruokavalion tarvetta, "vieläpä siinä vaiheessa, kun on vielä terve".
Hahhah, no ei sitä terveenä pysykään, ellei ennaltaehkäisevästi syö ja elä terveesti !
Onko tämä tohtori-vastaajaoikeasti joku lääkäri ?
Vastaukset on ainakin ihmisten älykkyyttä aliarvioivia.

1_s

Anonyymi
5. tammikuuta

Me terveydestämme kiinnostuneet saisimme paljon enemmäm tietoa punariisitutkimuksista, jos niitten tuloksista olisi enemmän yhteenvetoja suomenkielellä.
Sen olemme saaneet lukea, että se voi vaurioittaa maksaa, lihaksia ja munuaisia, mutta emme siitä, kuinka pitkäaikaisella punariisin nauttimisella ja millä annostuksella ja onko riski 1/1000 ihmistä vai miten ?
Siitäkään ei kirjoiteta suomeksi mitään, kuinka yleisesti kiinalaiset syövät punariisiä, se antaisi osviittaa, haitoista on kyllä tekstiä.
Tutkimustuloksia me suomeksi kaipaamme.

13_s

TriDoc
5. tammikuuta

On aivan totta, ettei tohtorilla ole punariisin suhteen kovin vankka tietämys, mutta omaa kuitenkin kunnian ja omantunnon kautta toimia tässä valtakunnassa tohtorin töissä. Kerkesi vierähtääkin noin 20 vuotta viimeksi siitä, kun lääkärinlupaa tiedusteltiin edellisen kerran. Silloin olin varusmieslääkärinä Kouvolan varuskuntasairaalassa määrätyssä palveluksessa. Eräänä päivänä vastaanotolle tullut hieman arka alokas aikansa tutustuttuaan rohkeutta keräten kysyi: "oletteko oikeasti lääkäri siviilissäkin".
Punariisi on edelleen mielenkiintoinen ravintoaine, josta vielä tuonnempana lisää tälle palstalle tulossa.

1_s

Anonyymi
5. tammikuuta

Olen myös yksi asiasta kiinnostunut haluaisin tietää ensiksikin sen, syödäänkö Kiinassa punariisiä ihan riisiruokana vai "lisäravinnekapseleina" kuten Suomessa ?
Onko olemassakaan punariisiä kilon pusseissa ruoanvalmistukseen niinkuin joku muukin kysyi.
Suomessa kapselit ovat aika kalliita, tutkittua tietoa valmisteesta ja sen haitoista ei ole oikeastaan ollenkaan.
Luontaistuotteita myyvillä mainossivuilla on vain "maksetut naamat" hymyilemässä, myyntiä edistämässä ja kehumassa tuotteen tehoa ilman mitään todistetta niitten tehosta, puhumattakaan, että kerrottaisiin riskeistä sanallakaan.
Tietävät, valistakaa meitä tietämättömiä !