Tämän ryhmän lääkeaineita ovat kolestipoli ja kolestyramiini, jotka kuuluvat resiineihin sekä guarkumi. Nämä lääkeaineet sitovat sappihappoja ohutsuolessa. Kolesterolia tarvitaan sappihappojen uudelleenmuodostamiseen, joten veressä olevaa LDL-kolesterolia siirtyy enemmän maksaan, näin veren LDL-kolesterolipitoisuus laskee. Lääkeaineet eivät imeydy vaan poistuvat ulosteen mukana.

Kolesterolia ja sappihappoa sitovia lääkkeitä ei käytetä kovin yleisesti Suomessa kohonneen kolesterolin hoidossa. Ne eivät ole kovin tehokkaita ja niillä voi esiintyä käyttäjille haittavaikutuksena suolisto-oireita, kuten ilmavaivoja ja turvotusta. Niitä joudutaan monesti annostelemaan useita kertoja päivässä.

Kolestipoli on tablettivalmiste, kun taas kolestyramiini on jauhemainen valmiste, joka sekoitetaan nesteeseen tai ruokaan. Ruokailu ei vaikuta niiden tehoon, mutta ne voivat estää muiden lääkkeiden ja vitamiinien imeytymistä, joten niitä ei suositella otettavaksi samaan aikaan muiden lääkkeiden kanssa. Guarkumi on kuitu, joka geeliytyy ja sitoo sappihappoja suolistossa. Valmiste on raemuodossa ja se sekoitetaan joko veteen tai ruokaan. Guarkumia tulisi ottaa yleensä aterioiden yhteydessä.

Kategorian hoidot

Stub

Guarem

Guaremin vaikuttavana aineena on guarkumi, joka muuttuu veden kanssa geelimäiseksi. Tämä geelimäinen aine hidastaa vatsan tyhjenemistä ja hiilihydraattien imeytymistä. Guarem myös vähentää kolester...

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä