Amitriptyliinin ja nortriptyliinin teho perustuu monien eri keskushermoston välittäjäaineiden, kuten esimerkiksi serotoniinin ja noradrenaliinin, vaikutusten voimistamiseen. Niitä käytetään masennukseen ja unihäiriöihin. Amitriptyliiniä käytetään lisäksi pitkään kestäneiden kiputilojen hoitoon.

Väsyttävän vaikutuksen vuoksi amitriptyliini ja nortriptyliini suositellaan kerran päivässä annosteltuna yleensä otettavaksi iltaisin. Muita yleisimpiä haittavaikutuksia ovat suun kuivuminen, ummetus ja huimaus. Suun kuivumista voi helpottaa vedellä kostuttamalla tai apteekissa myytävien syljen eritystä lisäävien tablettien avulla.

Masennusta lievittävä vaikutus tulee muiden masennuslääkkeiden tapaan 2-4 viikon viiveellä. Lääkityksen aloitus ja lopetus tulee tehdä varovasti asteittain lääkärin valvonnan alaisena. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa sydänsairauksien, epilepsian ja päihderiippuvuuden kanssa. Amitriptyliinin ja nortriptyliinin kanssa ei suositella alkoholin käyttöä.

Kategorian hoidot

Stub

Triptyl

Amitriptyliinin ja nortriptyliinin teho perustuu monien eri keskushermoston välittäjäaineiden, kuten esimerkiksi serotoniinin ja noradrenaliinin, vaikutusten voimistamiseen. Niitä käytetään masennu...

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä