Vähälaktoosinen (tai laktoositon) ruokavalio on keskeinen osa laktoosi-intoleraatikon ravinnonsuunnittelua. Laktoosia eli maitosokeria on vain maidossa sekä lisäaineena maitojalostetuotteissa ja valmisruoissa, joissa on käytetty maitoa raaka-aineena. Laktoosi hajoaa ohutsuolesta erittyvän laktaasi-entsyymin vaikutuksesta normaalisti glukoosiksi ja galaktoosiksi. Jos laktaasi-entsyymi puuttuu ohutsuolesta, kulkeutuu maitosokeri paksuunsuoleen, jossa se bakteeritoiminnan vaikutuksesta pikkoutuu aiheuttaen myös kaasunmuodostusta.

Laktoosi-intolerantikoilla erilaiset laktoosia sisältävät maitotuotteet aiheuttavat pääasialliset oireet. Osa ihmisistä ei tarvitse lopettaa täysin maidon nauttimista, vaan he voivat selvitä maidon käyttöä vähentämällä. Osa laktaasi-entsyymin puutoksen omaavista henkilöistä ei koe puolestaan mitään oireita, eikä heidän tarvitse näin maitotuotteita välttää. Osa hapatetuista maitotuotteista sisältää vähän laktoosia. Näitä ovat mm piimä, jugurtit, rahkat ja viilit. Myös osa juustoista sisältää vain hyvin vähän laktoosia ja ovat yleensä hyvin siedettyjä laktoosi-intolerantikon ruokavaliossa. Kaupallisesti on enenvässä määrin saatavilla erilaisia maitovalmisteita korvaavia soijatuotteita, kuten juomia ja jugurtteja.Nykyisin on saatavailla myös täysin laktoositonta maitoakin.

Vihannekset, kasvikset ja hedelmät eivät sisällä ollenkaan laktoosia, joten niitä voidaan nauttia vapaasti. Laktoosi- intolerantikolla varsinkin kasvuiässä ongelmana on riittävä kalsiumin saanti, jonka korvaavia tuotteita on nykyisin riittävästi tarjolla. Vähän laktoosia sisältävän ruoan kanssa voidaan nauttia laktaasientsyymivalmisteita, joiden avulla ei-toivotut oireet suurimmaksi osaksi voidaan välttää. Valmisteita on tarjolla sekä suoraan ruokaan sekoitettavia laktaasientsyymivalmisteita tai ennen ruokailua nautittavia, suoraan suolen toimintaan vaikuttavia entsyymivalmisteita. Näin ruokavaliota on turvallista laajentaa erilaisissa tilanteissa välttäen kiusallisiksi koettuja oireita.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
190_rs Laktoosi-intoleranssi 26

Information Käytetään oireisiin

Oire Hlö:ä Koettu hyöty
Stub Ilmavaivat 3

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä