Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla tarkoitetaan ns. Atkinsin dieettiä tai sitä muistuttavaa ruokavaliota amerikkalaisen esikuvansa, lääkäri Robert Atkinsin mukaan. Sen perustana on hiilihydraattien välttäminen painottaen melko vapaasti ruoan proteiini- sekä rasvapitoista ravintosisältöä. Jo ennen Atkinsin aikaa vähähiilihydraattipitoista dieettiä on noudatettu painonhallinnassa eri kulttureissa sen kiistattoman laihduttavan vaikutuksen vuoksi. Tätä seikkaa ovat esimerkiksi kehonrakentajat käyttäneet aina hyväkseen päästäkseen "huippukuntoon". Kehonrakentejien ruokavaliossa osin painotetaan riittävää proteiinien saantia hiilihydraattien kustannuksella. Atkinsin dieettiä voidaan pitää yleisesti kohtuullisen turvallisena, mutta sen pitkäaikaiset terveysvaikutukset ovat jakaneet mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Vähähiilihydraattisessa dieetissä nautitaan miltei rajoituksetta proteiineja sekä rasvaa. Se herätti aluksi Yhdysvalloissa 1970-luvulla kritiikkiä varsinkin, kun hiilihydraattien kieltäminen ruokavaliosta meni hyvin ankaraksi. Myöhemmin hiilihydraattirajoituksesta on uudemmissa dieettiversioissa hieman tingitty. Jos hiilihydraatteja nautitaan vähän, vähenee myös insuliinin erittyminen haimasta ja ruokavalinnalla suositaan sen sijaan glukagoni-nimisen hormonin tuotantoa. Reaktiolla vapautetaan elimistön varastorasvoja ja toisaalta ruoasta saatu energia ei pääse varastoitumaan rasvakudokseksi. Fysiologisesti mekanismi on monimutkainen, mutta karkeasti yksinkertaistettuna nauttimalla pääosin runsaasti rasvaa ja proteiineja voidaan elimistöä "huijata" aiheuttamalla niiden avulla kylläisyydentunne kuluttaen samalla elimistön energiavaroja. Vaikka dieettihoidossa nautitaankin rasvaa melko estoitta, on tutkimuksissa havaittu täysipainoisen dieettihoidon alentavan hämmentävästi myös kolesteroliarvoja. On myös näyttöä, että Atkinsin dieetti on varsinkin lyhytaikaisessa painonhallinnassa kaikkein tehokkaimpia keinoja.
Suomessa Atkinsin dieettihoito ei ole yleistynyt, vaikka sitä pidetäänkin tieteellisesti kohtuullisen tehokkaana ja turvallisenakin keinona vähentää ylipainoa. Atkinsin dieetin yleistymistä on hillinnyt pelko, millaisia muita vaikutuksia ylenmääräisellä proteiinin ja rasvansyönnillä saattaa olla. Jossain määrin diettiin on liittynyt liiallisen proteiinin nauttimisesta johtuvia munuaisvaivoja sekä munuaistiehyiden kiviä. Diettihoidon sivuvaikutuksiin kuuluu myös haiseva hengitys(ketoosi) sekä pistävänhajuinen ammaoniakilta haiskahtava virtsa. Atkinsin dieetti on kuitenkin fysiologisesti mielenkiintoinen esimerkki hiilihydraattien ja muiden ruoka-aineiden valinnan ja painotuksen aiheuttamista aiheuttamista muutoksista.

Information Käytetään oireisiin

Oire Hlö:ä Koettu hyöty
Stub Ylipaino 5
148_rs Väsymys 4
Stub Pidempiaikainen väsymys 2
Stub Ruokahalun kasvu 1

Keskustelu

6_s

Elisa
3. syyskuuta

Olen käyttänyt Atkinsin dieettiä aikoinaan ulkomailla asuessani. Meillä oli oikein kirja oppaana, jopa leivoimme ohjekirjan mukaan leivän, lähinnä se taisi olla kananmunasekoitusta ja paksulti rasvaista kinkkua päälle. Ensimmäinen dieettikerta onnistui hyvin, toisella yrityksellä jouduimme mieheni kanssa lopettamaan, luulimme että henki menee, en muista enää tarkalleen oireita, mutta heikotus, pyörrytys, siis hirveä olotila siitä tuli, en suosittele tätä dieettiä kenellekään.

11_s

saruska
3. syyskuuta

tämä dietti ei ole mikään pysyvä ratkaisu, ruokavalio pitää muuttaa tähän muotoon pysyvästi jotta tehoaa, muuten kilot tulee heti takas, isä tehnyt aikanaan monta kertaa noin parin kuukauden putkia vähähiilihydraattista diettiä ja sitten syönyt taas normaalisti ja paino tuli heti takasin...

2_s

Mirkka
4. syyskuuta

Mä en tosiaan ole tällä, olisi vegaanille turhan hämärä, mutta hyväkarpata yritän! Eli ei muita kuin täysjyväviljoja ja välttelen valkoista sokeria.

11_s

muumimamma
9. syyskuuta

Kenen suonet kestää pidemmän päälle rasvaa ja kermaa jatkuvasti ja runsaasti.On terveellistä syödä kohtuullisesti, kevyesti ja monipuolisesti,silloin voi hyvin eikä ole väsynyt olo

11_s

Bella-Malla
28. marraskuuta

Lukekaa Antti Heikkilän kirja "Diabeteksenhoito ruokavaliolla". Kieltämättä aika ällistyttävää, mutta sillä dieetillä olen laihtunut 9 kg vajaassa kuukaudessa. Totta on silti, etten voi koko ikääni syödä voilla ja kermalla terästettyä kukkakaalia (mun herkku). Aion kuitenkin jatkaa dieettiä jouluviikolle saakka ja toivon saavani siihen mennessä 6kg pois.

6_s

Elisa
29. marraskuuta

Kuulostaa kyllä aika epäterveelliseltä laihtua 9 kg vajaassa kuukaudessa! Minä sinuna hieman hellittäisin, kuten tuolla aikaisemmasssa viestissäni kirjoitin, olen kokeillut vastaavaa dieettiä nuoruudessani, henki siinä oli mennä, vaikka kilot lähtivätkin. Kohtuus kaikessa...

11_s

Bella-Malla
1. joulukuuta

Se on niin, että kun on niin kamalasti ylipainoa kuin minulla niin ne kiloja karisee aluksi paljon millä dieetillä tahansa.Oloni on mitä mainioin, en ole kertaakaan ollut nälissäni dieetin aikana ja sokeri- ja veriarvoni ovat paremmat kuin 2 kuukautta sitten. En ole mitenkään yrittänyt laihduttaa sitä yhdeksää kiloa , olin yllättynyt kun lukemat olivat sellaiset. Tiedän kyllä etten kovin pitkään jaksa jatkaa tällä linjalla, sittä olen liian laiska valmistamaan näitä ruokia joita nyt olen syönyt.

6_s

Elisa
1. joulukuuta

No, pääasia että voit hyvin, se on kai sitten alussa nestettä, joka noin vauhdilla lähtee, kuulostaa vain tosi rajulta...

11_s

Bella-Malla
1. joulukuuta

No oloni on todella hyvä ja energinen. Omalääkärini seuraa dieettiäni tarkasti ja hänen suoituksestaan hiilarimääräni on nyt 70 g päivässä. Vaikka itse olen pärjännyt hyvin, en silti varsinaisesti suosittele tätä kenelle tahansa. Heikkilän kirja on todella hyvä, mutta ei silti mitään jumalan sanaa.

6_s

Elisa
2. joulukuuta

Sinä teet sen ainakin järkevästi, lääkärin valvonnassa, onnittelen!

9_s

reporanka
14. elokuuta

Taisin kokea varsinaisen valaistumisen haettuni kirjastosta Andreas Eenfeldtin kirjan Ruokavallankumous.

Olen toki aiemminkin vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattanut, mutta tuota kirjaa lukiessa olen tajunnut monta asiaa paljon paremmin.

Suosittelen teosta jokaiselle painonsa kanssa kamppailevalle. Myös 2-tyypin diapeetikkojen kannattaa lukea ja ajatuksen kanssa.

Kevään ajan elin aikasten vähillä hiilareilla ja olo oli hyvä. Kun nyt sitten kesän kunniaksi annoin itselleni luvan palata entiseen, johon kuuluu herkuttelua siiderillä, makealla ja valkoisilla jauhoilla = keksit yms., olo on huonontunut.

No, nyt ei siis ole muuta suuntaa kuin palata taas tuohon parempaan oloon.

4_s

Eva
14. elokuuta

Yhdyn sun mielipiteeseen täysin!

6_s

Elisa
14. elokuuta

Pitänee heti varata tuo kirja, paino on karannut käsistä hoitojen myötä ja liikunnan ollessa nollassa koko sairauden ajan.
Syönyt olen kaikkea, mutta kohtuudella ja silti paino nousee, vaikka makeat ovat jääneet lähes kokonaan pois. Suklaa, keksit, karkit jne eivät yksinkertaisesti maistu enää.
Jopsa minäkin saisin kimmokkeen tuosta kirjasta, Heikkilän kirjat eivät minua puhuttaneet.

9_s

reporanka
14. elokuuta

Heikkilä paasaa liian paatoksella. Mielestäni tuossa kirjassa kerrotaan asioista selkeämmin. Toisaalta Heikkilällä ei ole kaksinen tuo ulosanti eli jos vaikka asiaa puhuisikin, niin on niin kuivaa juttua, ettei jaksa kiinnostaa.

Tuota toista kotimaista kun osaisi paremmin niin voisi vaikka alkaa seurailla noita naapurimaan juttuja ko. aiheesta.

Myös Varpu Tavilla on mukavasti kirjoitettuja kirjoja samasta aiheesta.

6_s

Elisa
14. elokuuta

Kiitoksia reporankan, laitoin Tavilan myös ylös ja myöhemmin molemmat varaukseen.
Jotainhan tässä on pakko kokeilla ja myös tehdä.

9_s

reporanka
14. elokuuta

Se nimi on Varpu Tavi.:)

6_s

Elisa
16. elokuuta

Kiitos, siis Tavi, ei Tavila.
Otin vähän lisää selkoa tästä ruokvaliosta, minä kun en ihan kaikkeen saa edes ryhtyä:

"Hiilihydraatit ovat monen ruokakulttuurin peruselintarvikkeita

Ingrid Larssonin mielestä ruokavalion energian määrä, sitoutuminen ruokavalioon ja lähtöpaino ovat laihtumisen kannalta olennaisempia tekijöitä kuin ruokavalion hiilihydraattien määrä.

Hän perusteli kielteistä kantaansa muun muassa sillä, että sitoutuminen vähähiilihydraattiseen ruokavalioon voi olla vaikeaa, koska monissa kulttuureissa ruokavalio pohjautuu hiilihydraattilähteisiin, kuten leipään, puuroon, perunoihin, pastaan ja riisiin.

Vähäiseen hiilihydraattien saantiin voi myös liittyä vakavia oireita. Hyvin vähähiilihydraattista ruokavaliota käytetään epilepsiaa sairastavien lasten hoidossa.

- Ruokavalioon liittyy yleisesti kuivumista ja ruuansulatuskanavan oireita, kuten ummetusta, pahoinvointia ja oksentelua. Veren virtsahappopitoisuus voi suurentua, veren sokeripitoisuus pienentyä ja tajunta heiketä. Puutetta voi tulla raudasta ja vesiliukoisista vitamiineista, Ingrid Larsson kertoi.

Osa oireista johtuu elimistön ketoositilasta, jota edistää se, että ruokavalion energiasta runsas osa tulee rasvasta ja vain pieni osa, 2 - 6 prosenttia, hiilihydraateista. Ketoosi vähentää ruokahalua, jolloin energian saanti pienenee ja ihminen laihtuu.

Kumpikin väittelijä korosti, että vähähiilihydraattisen ruokavalion turvallisuudesta pitkään käytettynä ei ole riittävästi näyttöä.

Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla laihtuu nopeasti 3 - 6 kuukaudessa, mutta vuoden kuluttua laihduttamisen aloittamisesta tulokset eri laihdutusruokavalioiden välillä ovat samaa tasoa. Vähähiilihydraattisen ruokavalion sopivuudesta pitkäaikaiseen painonhallintaan ei ole tietoa.

- Nopea painon menetys motivoi jatkamaan. Osin jatkamisinto voi selittyä ketoosin aiheuttamalla hyvän olon tunteella, Ingrid Larsson tuumaili ja painotti kantaansa, että mikä tahansa energiansaantia rajoittava ruokavalio laihduttaa.

Jokaiselle itsensä näköinen ruokavalio!

Kirsi Pietiläisen mukaan englannin sana `diet´ tulee Kreikan kielen sanasta `dietia´, joka tarkoittaa elämäntapaa.

- Meillä jokaisella on omaa nimeämme kantava ruokavalio ja tapa elää. Lähtökohtana laihduttamisessakin pitäisi olla kunkin nykyinen tapa elää ja siihen tehdyt muutokset, Pietiläinen ehdotti."

9_s

reporanka
16. elokuuta

No enpä taida olla paras väittelijä aiheesta, mutta mihin tämäkin mahtanee perustua?

"Ruokavalioon liittyy yleisesti kuivumista ja ruuansulatuskanavan oireita, kuten ummetusta, pahoinvointia ja oksentelua. Veren virtsahappopitoisuus voi suurentua, veren sokeripitoisuus pienentyä ja tajunta heiketä. Puutetta voi tulla raudasta ja vesiliukoisista vitamiineista, Ingrid Larsson kertoi. "

Esittikö tuo kirjoittaja mitään lähdettä, johon tuo tieto perustuu?

Jos ajattelee yksioikoisesti, ihmisten pitäisi voida todella hyvin, kun syövät runsaasti helpostisulavia hiilihydraatteja, mutta onko näin? Ylipainoon on syyllinen juuri liian suuri hiilihydraattimäärä.

Vähähiilihydraattista ruokavaliota voi noudattaa ilman ketoosiakin. Ketoosissa rasva vain "palaa" paremmin, kun ei ole liikaa "helppoa ruokaa" eli hiilareita antamassa ravintoa keholle.

Tuskin kukaan voi väittää voivansa huonosti siksi, ettei voi syödä hötöruokaa, valkoista viljaa, pullaa, makeisia, sokeripitoisia juomia..... tai tietty voi, mutta silloin ei ole kyseessä lääketieteellinen tulos.:)

Toinen, mikä ihmetyttää, on tämä: "Kumpikin väittelijä korosti, että vähähiilihydraattisen ruokavalion turvallisuudesta pitkään käytettynä ei ole riittävästi näyttöä. "

Eihän noita pelkistettyjä hiilihydraatteja, siis valkoista villjaa, riisiä, perunaa ja sokeria ole ollut ihmisten käytössä kovinkaan kauaa, kun ajatellaan ihmisen kokohistoriaa. Ja ihmiset ovat eläneet n. 5 miljoonaa vuotta. Ovat syöneet eläinperäistä rasvaa ja siinä sivussa kaikkea syötäväksi kelpaavaa luonnosta.

Eenfeldtin mukaan yksikään tutkimus ei ole onnistunut esittämään, että vähähiilihydraattinen ruokavalio on vaarallinen! Sitä vastoin tutkimustietoa valkoisen viljan ja sokerin vaarallisuudesta on.

Kaikki hiilihydraatit, niin viljat ja kasviksetkin muuttuvat elimistössä sokeriksi. Minkä enemmän elimistössä on sokeria, sen enemmän keho valmistaa insuliiniä pitääkseen verensokerin kohdallaan. Ja minkä enemmän insuliiniä on verenkierrossa, sen enemmän ihminen lihoo, koska rasvasolut keräävät kaiken liikenevän sokerin itseensä. Rasvaa nuo solut eivät pysyt hyödyntämään.

Rasvakammo on istutettu ihmisiin 1980-luvulla, kun yksi tutkija tulkitsi tutkimus tuloksia mieleisellään tavalla, ei siis niin, mitä tulokset näyttivät.

Entäs tämä:"Nopea painon menetys motivoi jatkamaan. Osin jatkamisinto voi selittyä ketoosin aiheuttamalla hyvän olon tunteella, Ingrid Larsson tuumaili ja painotti kantaansa, että mikä tahansa energiansaantia rajoittava ruokavalio laihduttaa. "

Niin, eikös Pekka Puskakin ole sen kuolemattoman lauseensa joskus sanonut. Siis että: "Laihtuuhan ihminen vaikka söisi rotanmyrkkyä."

Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla saa syödä kylläkseen. Rasva on täyttävämpää kuin runsashiilihydraattin ruoka ja siksi kylläisyys tulee nopeammin.

Onko puhdas (?) lisäaineeton ja ravitseva ruoka sitten myrkkyä?

Mutta suosittelen oikeasti, että luet tuon Eenfeldtin teoksen ja myös muita aihetta käsitteleviä teoksia.

Ravintoterapeutit on kuulemma enemmän vastaan tuota vähähiilarista kuin lääkärit.

Mistähän on muuten tullut käsitys, että vähähiilihydraattinen ruokavalio on hiilihydratiton? Melkein kaikessa ruoassa on hiilareita, paitsi voissa ja lihassa ja kananmunissakaan sitä ei juurikaan ole.

Ja jos syö vrk:ssa hiilihydraatteja vaikka 60 - 100 g, siihen saa pupeltaa melkoisen määrän jos jonkinmoista kasvista. Koska eihän ne rehut kokonaan hiilihydraattia ole.:)

9_s

reporanka
16. elokuuta

Jäi kysymäti, kuka se tuo Ingrid Larsson oikein on?

6_s

Elisa
16. elokuuta

Pyhä Sylvi sentään reporanka, enhän minä mitään väitöskirjaa aio kirjoittaa, tuo juttu osui vain silmiini, kun etsin tietoa ko. dieetistä, koska tiedän, että monet vannovat sen nimeen, toiset taas eivät.
Itselläni on erittäin huonoja kokemuksia Atkinsin dieetistä, -70 luvun alusta, kun siitä ruvettiin puhumaan paljon ainkin Keski-Euroopassa.
Noudatin sitä x-mieheni kanssa kaksi er kertaa, toisellla ja viimeisellä kertaa oli mennä henki.
Nyt ajattelin tutkia näitä uusia muotivirtauksia, jotka eivät ole niin tiukkoja.
Tässä lisää artikkelista, siitä selviää, kuka tämä Ingrid Larsson on, ei siis ole kyse mistään Janssonin satuhahmosta:

"02.08.2011

Onko vähähiilihydraattinen ruokavalio ylivertainen laihduttaja?

Pohjoismaiden ravitsemusterapeuttien konferenssissa kuultiin kesäkuussa, miksi vähähiilihydraattista ruokavaliota voidaan suositella laihduttajille ja toisaalta taas, miksi se ei ole muita laihdutusruokavalioita parempi. Kilpasiskoina olivat kaksi lihavuuden hoitoon erikoistunutta tutkijaa: lääkäri ja ravitsemusterapeutti Kirsi Pietiläinen Suomesta ja ravitsemusterapeutti Ingrid Larsson Ruotsista.

Kirsi Pietiläisen mukaan vähähiilihydraattista ruokavaliota voidaan avoimemmin mielin suositella laihduttajille. Suositus edellyttää, että syömättä jätetään hiilihydraattilähteitä, joissa ei ole paljon ravintoaineita, kuten jälkiruokia, vaaleaa leipää, kakkuja ja makeisia, jolloin ruokavalion laatu paranee.

Hiilihydraattien vähentäminen myös parantaa veren sokeritasapainoa, pienentää veren triglyseridipitoisuutta ja suurentaa haitallisten LDL-kolesterolihippusten kokoa, mitkä ovat sydän- ja verisuonitautien kannalta hyviä asioita.

Laihduttaja tarvitsee muita enemmän proteiineja

- Laihduttaja tarvitsee ruokaa, jossa on paljon ravintoaineita, erityisesti proteiinia. Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa on kohtalaisesti tai paljon proteiinia, mikä on hyvä laihduttajalle. Ylipainoinen, jolla ei ole ongelmia munuaisten toiminnassa, voi noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota, Pietiläinen mainitsi.

Laihduttaja tarvitsee kokonsa mukaan proteiineja vähintään 60 - 80 grammaa tai 1 - 1,5 grammaa painokiloa kohden päivässä lihaskadon vähentämiseksi. Ei ole terveellistä laihtua niin, että iso osa menetetyistä kiloista on lihasta.

Myös rasvaa ja hiilihydraatteja tarvitaan joka päivä. Pehmeä rasva ja kuitupitoiset hiilihydraattilähteet sopivat laihduttajan ruokavalioon parhaiten."

6_s

Elisa
16. elokuuta

Olen todellakin varannut myös tuon suosittelemasi kirjan, aikon jopa lukea sen, mutta sopiiko se minulle, jää nähtäväksi.

9_s

reporanka
16. elokuuta

No, vähähiilihydraattinen ruokavalio on muutakin kuin Atkinsin dieetti, jota sitäkin voi muuten käyttää ilman, että on ketoosissa. Hiilihydraatteja kun on liki kaikessa.

Tuossa mainitsemassni kirjassa muuten selitetään hyvin tuo rasva-asiakin eli miksi eläinrasva (=kova rasva) sopii ihmiseläimelle ihan yhtä hyvin kuin muillekin eläimille.

Siitä vähähiilarisen sopivuudesta vielä: miksi se ei sopisi Sinulle? En tiedä, miten syöt nyt, mutta kannattaa mettiä, mitä vaille jää, jos lisäät ruokavalioon tuoreita/pakastettuja kasviksia ja marjoja ja jätät pois eritoten valkoisia viljatuotteita ja sokeria sisältäviä ruokia.

Ruisleipäähän jotkut vähähiilarisellakin syövät, mutta suurin osa kaupan olevita ruisleivistä on lähinnä entisaikaisia sekaleipiä, sillä niissä on hyvin paljon vehnää.

Esim. Oululaisen Luomu jälkiuunileipä on oikea ruisleipä, paitsi että siinä on hiivaa. http://www.fazer.fi/Tuotteet-ja-palvelut/Leipomot/Tuotetiedot1/ Kaikillehan ei hiiva sovi.

Samoin Uotilan leipomon Maalaislimppu http://www.uotilan.fi/index.php?section=4 on oikeaa rukiista ruisleipää.

Suomen suosituin (ainakin joskus oli) ruisleipä Vaasan Ruispalat http://www.vaasan.com/portal/fi/tuoreet_leipomotuotteet/tuotteet/tummat_leivat/?a=view&productId=12004 onkin sitten ihan eri luokkaa.

Itse googletin hakusanoilla "vähähiilihydraattisen ruokavalion haitat" enkä oikein kunnon tulosta saanut.

Vaan tämä ruokavaliohan jakaa mielipiteitä. Siitä taistelevat jotkut ihan verissäpäin. Onhan toski ymmärrettävää, että jos moinen villitys hyväksyttisiin yleisesti, viljan suurtuottajat ja leipomothan joutuisivat pulaan, kun kukaan ei enää haluaisi ostaa sokeroituja leipiä, pullista nyt puhumattakaan.:)

Mutta vaikutusta ei tiedä, ennenkuin itse kokeilee. Eikä siis riitä, että jätää vaan syömättä väärä sortit, pitää myös muistaa lisätä tarpeelliset elementit.

Useinhan näkee ja kuulee mainittavan, että vhh on juuri siksi niin "huono" ruokavalio, kun siinä syödään vaan lihaa, munia ja kermaa ja rasvaa. Ei ollenkaan huomata, että siinä syödään (tai ainakin pitäisi sitä Atkinsin induktiovaihetta lukuunottamatta) syödä runsaasti niitä rehuja.

No, en minäkään vielä väitöskirjavaiheessa ole.:) Kunhan teen näitä ihmiskokeitani itselläni.

6_s

Elisa
16. elokuuta

Katsotaan ja tutkitaan reporanka, Varpu Tavin kirja on jonotuslistalla, jahka saan se käsiini ja luen, katsotaan mille tuntuu.
Vaaleaa leipää en syö ollenkaan, sokeria en ole käyttänyt kahvissa/teessä 40 vuoteen, makeiset ja muut herkut jäivät hoidon mukana pois, sokeroituja mehuja saatikka virvoitusjuomia en juo ollenkaan, oluesta puhumattakaan. Jogurttini on luonnonjogurttia mustikoilla sekä lusikallinen hunajaa..
mitää jää, ok ruiskaurapuuron syön pari kertaa viikossa ja sitä ruisleipää sen pari viipaletta, mikä nyt yleensä leipää menee. Salaattia joka aterialla, syön mielelläni keittoja, perunaa menee korkeintaan vajaa kokonainen yksi per päivä.
Kun mietin, niin ei tuo nyt niin pahalle näytä...eikä tunnu,
siis kirjan luen, mutta muutanko ruokatottumuksiani, tuskin,
koska en näe, miksi vaihtaisin ruiskaurapuuroannokseni esim. pihviin, ehei...puuro tekee vatsalleni hyvää, pihvi sitä samaa ei tee.
Mutta, katsotaan ja tutkitaan, sanoi lääkäri..:)

9_s

reporanka
16. elokuuta

No niin, mitäs sitä hyvää muuttamaan.:)

http://www.hiilaritietoiset.net/

Tuolla on ihan asiallinen foorumi aiheesen liittyen. Varpu Tavi liittyy tuohon tavalla jos toisellakin.:)

Tuolta pääset alkuun, jos kiinnostus riittää.

6_s

Elisa
16. elokuuta

Kiitos reporanka, kyllä tutkin foorumin aiheesta, kiinnostaa jopa kovasti, olen vain aina vähän epäluuloinen ja skeptinen, kaikessa ja kaikista..:)

6_s

Elisa
16. elokuuta

Na jaa...ensimmäinen mihin törmäsin parin minuutin sisällä, oli:
"KARPPAAJAN KYMMENEN KÄSKYÄ

Minä olen ravitsemuksen ylipapitar ja julistan sinulle kymmenen käskyä, jotka ovat korkein totuus.

Tai sitten ihan vain VHH:n käyttöohje, jonka avulla voit lakata etsimästä totuutta ja alkaa kuunnella omaa kehoasi.


Vieraskirjoittajana blogissani psykologi ja ravitsemusasiantuntija Hanna Markuksela

Hanna kirjoittaa tärkeistä asioista. Myös mm. siitä, että liian vähiin vedetyt hiilihydraatit (varsinkin yhdistettynä urheiluun) saattavat pitkään jatkuessaan aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, lisämunuaisen väsähtämistä ja estrogeenin vähenemistä.

Olen omassa työssäni havainnut saman asian. Hanna tulee kirjoittamaan aiheestä analyyttisen jutun Highway to Health -blogissaan
_________________
Varpu Tavi"

6_s

Elisa
17. elokuuta

Soitin sairaalaan ja kysyin, voinko aloittaa VHH:n.
No en voi, paino on kuulemma tämän hetken pienin ongelmani,
liikuntaa vain lisää, heti kun jalat sen sallivat.
Mielenkiinnosta luen kuitenkin tuon kirjan, jota reporanka suositteli,
tuo foorumi aiheesta kyllä tyssäsi kertaheitolla.

9_s

reporanka
17. elokuuta

En ole lääkäri, mutta olispa kiva tietää, mitä se vastannut ammattilainen siellä sairalassa ajattelee vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Pelkkää rasvaa ja kermaako?

Kuten sanottu, ei ole kysymys mistään "kymmenen ravitsemuskäskyn" noudattamisesta vaan siitä, että otetaan "ihan vain VHH:n käyttöohje, jonka avulla voit lakata etsimästä totuutta ja alkaa kuunnella omaa kehoasi." Ai käyttöhjeko? No, sehän on se, että syö puhdasta, oikeaa vähähiilihydraattista ruokaa ja vältä lisäaineita.

Voiko se olla pahaksi kellekään?

No, ei tarvi vastata.

Mutta myös Suomessa on tuollainen "ylipappi", joka yrittää määrätä, mitä meidän pitäisi syödä. Sehän on tuo THL.

Tuossa "mainostamassani" kirjassa oli oiva esimerkki koskien 2-tyypin diabeetikkoja. Heillehän suositallaan todella runsaasti hiilihydraatteja ja juuri niiden vuoksi sitten ollaan siinä insuliinikierteessä: verensokeri nousee hiilareilla ja sitten taas pistetään lisää insuliiniä, koska omat haimaparka ei enää jaksa sitä tarpeeksi tehdä. Ja kun on veressä paljon insuliiniä, se laskee äkkiä verensokerin ja taas on nälkä. Ja taas syödään niitä hiiloihydraatteja, kun "rasva tukkii suonet".:(

Eikös olis sama, jos kilpirauhasen liikatoimintaa sairastavalle määrättäisiin Thyroxiniä, joka edelleen lisää sitä liikatoimintaa?

Mikäs siinä foorumissa niin tyssäsi?

Siellähän on kunnon asiaa vaikka millä mitalla. Tosin kyllä minäkin enemmän tykkään kirjoja lukea kuin nettisivuja.

9_s

reporanka
19. joulukuuta

Rasvakirjoja olen lueskellut.

Taija ja Jani Sompilta ilmestyi syksyllä kirja Parantavat rasvat.

http://www.gummerus.fi/page.asp?sivuID=280&component=/PublishDB/Kirjat_kirjaesittely.asp&recID=8586

Oli kirjoitettu kansantajuiseen muotoon. Tykkäsin.

Pirjo Saaria lähestyy asiaa vähän toisesta näkökulmasta.

http://www.sydan.fi/jutut/juttu/-/view/108751

Tuo kirja on enemmänkin suunnattu virallista suositusta noudattaville päätellen siitä, että siellä monessa kohtaa tuli vastaan huomautus leivissä ja pikkuleivissä sekä eineksissä olevista piilorasvoista.

Nyt on meneillään Sofie Hexegergin teos Ruualla terveeksi.

http://www.tammi.fi/kirjat/ISBN/9789513158996/alue/902,914/navi/Aiemmin/navi2/9006

Aikasten mielenkiintoista luettavaa. Tuossa kerrotaan, kuinka hiilihydraatteja vähentämällä voi päästä eroon niin verenpaine- kuin diabeteslääkkeistäkin. Ja painonkin pitäisi tuon mukaan laskea.

Hienoja onnistumiskertomuksia kyllä on.

Onneksi itse en ole päässyt kokeilemaan käytännössä noita lääkkeitten poisjättöä.

9_s

reporanka
18. maaliskuuta

Nyt on kyllä taas pakko palata tähän aiheeseen. Sattui näetsen niin, että tuossa eräs tuttava kertoi omasta tuttavastaan, joka oli aloittanut vähähiilhydraattisen ruokavalion. Ja kuten arvata saattaa, pieleen meni. Oli vatsa tullut viikossa niin kipeäksi, ettei voinut olla vaan joutui lääkäriin menemään. Lääkäri oli tutkinut eikä vikaa ollut löytynyt ja lääkäri oli sanonut, että se johtuu ihan karppauksesta!!!!!

No, meni vähän aikaa eteenpäin ja vatsaoireet vaan jatkuivat. Ja taas nainen vastaanotolle. Nyt tutkittiin sitten alapäänvärkkikin ja kas kummaa! Emättimestä löytyi paise. Tietysti se piti poistaa, mutta syy paiseen syntyyn oli lääkärin mukaan oli........ tadaa! vähähiilihydraattinen ruokavalio.

Siinä vaiheessa jäin sanattomaksi.:D En tiennytkään, että nuo sisusröörit kulkee noin, jotta se vaarallinen ruoka pääsee pilaamaan tuonkin värkin.:D

Että semmosta voi sokeriton ja vehnätön ruoka tehdä. Eikä mennyt pitkään.