Tärykalvon puhkaisua eli parasenteesiä on perinteisesti käytetty bakteeriperäisen välikorvatulehduksen keskeisenä hoitomuotona tilanteessa, jossa välikorva on märkäeritteen täyttämä aiheuttaen tärykalvon voimakasoireisen punoituksen ja pullotuksen ja siihen liittyvän kivuntunteen. Tärykalvon puhkaisu vähentää märkäeritteen painetta välikorvassa ja siten riskiä muille tulehduskomplikaatioille sekä tärkykalvoon kohdistuville vaurioille.

Tärykalvon puhkaisu suoritetaan sitä varten erikseen tehdyllä teräväkärkisellä parasenteesineulalla, jolla saadaan tärykalvon läpäisevä viilto aikaansaaden märkäeritteen purkautumisen sen kautta pois. Märkäeritteen tyhjennystä yleensä tehostetaan viiltoreiästä imukärjellä.

Parasenteesi mahdollistaa välikorvan nopeamman paranemisen ja tulehduksen rauhoittumisen ilmastoivan väliaikaisen reiän ansiosta. Tärykalvo paranee ja arpeutuu yleensä 1-2 viikossa parasenteesireiän tekemisestä eikä mitään pysyviä vaurioita tärkylavon pinnalle toimenpiteestä jää. Osaavissa käsissä parasenteesi on fysiologinen ja turvallinen hoitomenetelmä, joka tuo välittömän avun myös korvakipun hoitoon.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
87_rs Korvatulehdus 2

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Anonyymi
1. joulukuuta

itselläni on nytten kauhea korvakipu ja tinnitys, heräsin neljältä yöllä kauheaan korvakipuun ja tuntiin/kahteen en saanut unta mutta nukahdin sitten olohuoneen sohvalle. Minulta on tärykalvo puhkaistu kerran mutta olin silloin about 1. luokkalainen