Tähän ryhmään kuuluvia lääkeaineita eli montelukastia ja tsafirlukastia käytetään lisälääkkeenä keskivaikeasta tai vaikeasta astmasta kärsiville potilailla, joille inhaloitava glukokortikoidi – lääkitys ei yksistään ole riittävä hoito. Näiden lääkeaineiden teho perustuu hengitysteiden sileää lihasta supistavien leukotrieenien toiminnan estoon. Tämän ryhmän lääkkeet otetaan suun kautta tabletteina, purutabletteina tai annosjauheina.

HUOM! Tarkistathan lääkkeiden kohdalta sopivuuden itsellesi joko apteekista tai lääkäriltä! Otathan huomioon myöskin että kaikki lääkkeet eivät sovi kaikille, ja että lääkkeillä on myöskin yhteisvaikutuksia.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
78_rs Astma 10
175_rs Allerginen nuha 2

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

12_s

TUULA74
11. elokuuta

Minulla on käytössä lääke jonka nimi on kyllä SINGULAIR.
Minulla on ollut tälläinen merkillinen sairaus, joka uusi vaähän väliä. Tänä vuonna on nyt menossa jo neljäs kerta. Tulin nyt vihdoin lukeneeksi tämän lääkkeen haittavaikutukset ja moni niistä osui tähän tautiin. Minulle on tehty lukuisia testeja esim hermoratatutkimus (ENMG) kahteen kertaan, mutta löydökset olivat hyvin vähäisiä. Verikokeita on otettu useita kertoja ja ne ovat aina olleet suurelta osin normaalit. Ainoat poikkeukset: mykoplasman vasta-aineet, mitä oli yhdessä kokeessa, mutta seuraavassa ne olivat jo hävinneet. Kaliumi oli hieman alhainen muistaakseni 3,2 aloitettu kalium lääkitys ja arvo korjaantunut. Yhdessä kokeessa oli ollut homogeeninen tumavasta-ainepositiivisuus (Mitä se sitten tarkoittaakin...) Yhdessä kokeeessa oli kilpirauhasarvo korkea (se niistä joka lisää kilpirauhashormoonin tuotantoa muistaakseni...Siis S-T4...)
Voiko tosiaan olla, että nämä minun oireet ovatkin tämän lääkkeen aiheuttamia haittavaikutuksia ??

13_s

TriDoc
11. elokuuta

Hei! En usko, että tämä sinqulair-lääkityksesi käyttö olisi yhteydessä oireisiisi, jotka viittaavat aineenvaihdunnallisiin oireisiin. Lääkeaineiden haittavaikutuksia tarkistaessa täytyy todeta, että lääkeyhtiöt ovat ilmeisen pakoitettuja ilmoittamaan kaikki esiintyneet mahdolliset ja epäilyksenalaisetkin oireet pakkausselostuksessaan ja lääkeaineen yhteenvedossaan. Siten lääkeaineiden haittavaikutusilmoitusta luettaessa potilaan tai lääkärinkään käytännön hoidon kannalta "järkevää" luetteloa sivuvaikutuksista ei useinkaan saa.
Itse koen tämän loputtoman lääkeaineita seuraavan oireluettelon vaikeana tulkita, koska lääkeaineilla kuitenkin on usein vain muutamia keskeisiä sivuvaikutuksia joita esiintyy useammin ja sitten on kymmeniä epäilyksenalaisa oireita, jotka voivat toki olla yksilöllisinä olla yhteydessä joskus lääkeaineen ottoon, mutta yhtä hyvin voivat johtua jostain muusta syystä. Tämän vuoksi tarvitaan kriittisyyttä sivuoireiden tarkastelussa. Ymmärrän kyllä erittäin hyvin hämmennyksen, joka seuraa luettaessa lääkkeiden sivuvaikutuksia. Samaan törmäsimme itsekin lääkärikoulussa 25 vuotta sitten, kun aloimme asioita pakertaa.

12_s

TUULA74
11. elokuuta

Ongelmahan on nyt minun lääkärillä se, ettei tämä minun tautini oikein täsmää mihinkään tautiin. Torstaina otetaan tosiaan lihasbiopsia, mikä toivottavasti antaa jonkinlaisen vastauksen.
Osaisitko sanoa, mikä olisi voinut aiheuttaa tämän minulla todetun kalium arvon mataluuden ?
En käytä mitään nesteenpoistolääkkeitä ja mielestäni olen syönyt ihan normaalisti.
Ja miksi lääkäri kysyi tulosta ilmoittaessaan minulta että olenko juonut olutta reilummalti kokeen oton aikoihin ?
Minä kun en juo olutta ollenkaan (Kauhean makuista YÖK)

13_s

TriDoc
11. elokuuta

Yksilölllisen selityksen antaminen vaatii perusteellisia tutkimuksia, usein jopa sairaalassa tehtäviä selvityksiä elektrolyyttien laskemisen vuoksi.
Yleisin matalan veren kaliumin syy on diureettien eli nesteenpoistolääkkeiden käyttö, jotka auttavat ylimääräisen nesteen poistumista kehosta ja samalla myös kehon suoloja poistuu. Mainitsemasi olut toimii myös diureetin tavoin.Tästä varmaankin oli tiedustelussa kysymys johtuen alkoholinkulutuksemme runsaudesta väestössämme. Joskus nesteenpoistolääkkeitä joudutaan veren suolojen laskemisen vuoksi rajoittamaan. Muita alhaisen kaliumin aiheuttajia ovat erilaiset toiminnalliset vatsavaivat ja imeytymishäiriöt, äkillisesti syntynyt oksentelu tai pitkittynyt ripulointi.
Kannatta nyt läpikäydä jatkotutkimuksia ja toivotaan, että sitä kautta selviää myös alhaisen kaliuarvon syy. Hyvää loppuviikkoa!