Sertralin -lääkkeen vaikuttava aine on sertaliini, jonka teho perustuu aivojen serotoniinin määrän lisääntymiseen. Sitä käytetään masennukseen, paniikkihäiriöön, traumaperäiseen stressireaktioon sekä sosiaalisten tilanteiden pelkoon. Masennusta lievittävä vaikutus tulee muiden masennuslääkkeiden tapaan 2-4 viikon viiveellä.

Sertralin -lääkityksen aloitus ja lopetus tulee tehdä varovasti asteittain lääkärin ohjeiden mukaan. Yleisimmät haittavaikutukset ovat huimaus, suun kuivuminen, päänsärky, pahoinvointi ja unettomuus. Epilepsiaa sairastavien kanssa tulee noudattaa varovaisuutta.

HUOM! Tarkistathan lääkkeiden kohdalta sopivuuden itsellesi joko apteekista tai lääkäriltä! Otathan huomioon myöskin että kaikki lääkkeet eivät sovi kaikille, ja että lääkkeillä on myöskin yhteisvaikutuksia.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
5_rs Masennus 8
97_rs Paniikkihäiriö 3
98_rs Sosiaalisten tilanteiden pelko 2
94_rs Yleinen ahdistuneisuus 2
96_rs Pakko-oireinen häiriö 1

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

11_s

saruska
10. heinäkuuta

kenelläkään kokemuksia tästä lääkkestä, itse aloitin juuri tätä käyttämään kun ei seronil ollut riittävän hyvä.

1_s

Anonyymi
11. heinäkuuta

olen 28-vuotias opiskelija. Stressannuin vuosi sitten keväällä ja käytin sitten 6kuukauden jakson sertralin 100mg kerran päivässä annoksella. Ei todettu lääkärikontrolleissa mitään haittavaikutuksia ja viikon perästä jo mieliala alkoi tasautua ja kuukauden paasta oli jo pirteämpi olo. Mulla lääke oli hyvä. Olo ja myös turha ahistus parani,enkä sen jälkeen ole tarvinnu enää käyttää.

11_s

saruska
11. heinäkuuta

kiitos tästä, tässä jo ajattelin että kun olen nyt ottanu kaksi 1 viikon ajan pelkästään sertranilia (sitä enne viikon käytin 10mg seronilia ja 25mg sertralinia) ja nyt jo tuntuu että olo on tasaantunut ja siinä sitten mietin että voiko tämä olla mahdollista...mutta jos sinullaki alkoi olo olla parempi jo viikon päästä ni ehkä en sitten kuvittelekään koko juttua...miten sinulla oli tarve siihe vain puoli vuotta, sinulla ei kuitenkaan todettu mitään hormonivajetta, jonka takia lääkitys olisi aloitettu? eikö sinulla sitten olo ollut oikein mitään sen jälkeen kun lopetit lääkityksen? kiitos

1_s

Anonyymi
11. heinäkuuta

Laakari kerto mulle kontrolleissa,että 6 kuukautta on riittava mun kohdalla. Valmistuin ammattikorkeesta ja teen yhtä jatkotutkintoa. Olen samalla aloittanut osapäivätyöt ja "elämä alkaa pikkuhiljaa tuntua laiffilta". Nyt vaan tuntuu, ettei tarvetta ole enää, mutta hyötyä siitä oli silloin, kun asia "kaatuili" päälle.olen muuten eka kertaa näillä sivuilla ja pitäis kirjautua niinkuin sinä koska kaikki tieto ilmasta. Tällasta oon kaivannukkin, että vähän tietäis mistä on kysymys.

11_s

saruska
12. heinäkuuta

joo, ehdottomasti kannattaa kirjautuu. mä löysin tän kans sattumalta tossa viime viikolla että oon itekin aika uus käyttäjä. suosittelen ehdottomasti liittymistä!

1_s

Anonyymi
29. joulukuuta

Olen käyttänyt sertraliinia noin 5-6 vuotta, päiväannos on ollut olosta riippuen 25-75 mg. Yleensä kesät menee 25 millillä ja talvet 75, kuten nytkin. Auttaa huimasti paniikkihäiriöön ja hermostuneisuuteen, mutta nyt olen huomannut pahaksi sivuvaikutukseksi unettomuuden (kun nostin annoksen 50 -> 75mg). Suosittelen kyllä :)

2_s

colour
14. tammikuuta

Mä alotan sertralinin huomenna. Ennen en ookkaan mitään psyykenlääkkeitä syönyt. Alotan ensin 25 mg:llä ja sit nostan 50 mg:aan. Saa nyt sitten nähdä, että mitä se vaikuttaa. Toivottavasti auttais masennukseen, ahdistukseen ja pakko-oireiseen häiriöön.

1_s

Anonyymi
7. helmikuuta

Onko kukaan syönyt tätä lääkettä sairauden pelkoihin? Lääkäri määräsi minulle 50mg annoksen kerran päivässä tästä syystä, onkohan tästä lääkkeestä helpotusta nuihin ajatuksiin.

1_s

Anonyymi
9. maaliskuuta

Ei helvetti voi olla totta... aluks pahat oireet viikon tai kaks, sit helpotti.. Nyt annos 150mg/vrk ja aivan hirveet vaivat. Melkeen kaikki maholliset. Pahimpana järjetön hikoilu, unettomuus ja lisäksi on kohonnut syke ja varsin vittumaisella tavalla sain huomata, että alakertakaan ei oiken skulaa... kaikki oli vielä tämän suhteen "ok" viikko sitten.

1_s

Anonyymi
25. maaliskuuta

Tänään aloitin Sertralinin ensin 25mg, katsotaan 2 viikon kuluttua, mikä on tilanne. Taustalla pitkäaikainen vaikea masennus, itsemurhayritys vastikään sekä sosiaalisten tilanteiden pelko. Nyt kyllä päällimmäisenä sivuvaikutusten pelko!Aiemmin kokeiltu, tosin liian vähän aikaa, niitä vanhanaikaisia masennuslääkkeitä (Doxal, Anafranil etc.).

11_s

saruska
25. maaliskuuta

mulla ei tullu sertranilista muuta sivuoiretta ku painon nousu, mutta mieli parani nii paljon että painon nousunki pystyy sivuuttaa, ja se on tasaantunu nyt ku oon lääkettä ottanu tollane 9 kk. Tsemppiä ja jaksamista!

1_s

Anonyymi
6. huhtikuuta

Minä syön Sertraliinia 200 mg/mg per vuorokausi. minulle määrätty sosiaaliseen jännittämiseen. Käyn myös psykoterapiassa. olen kokeillut useita erilaisia lääkkeitä, mutta tämä on ainoa joka sopii. Joka kerta kun annosta nostettu tulee kuvottava olo, jonkun verran oli aluksi unettomuutta, mutt tämä oli ohimenevää. Tsemppiä kaikille!

1_s

Anonyymi
18. toukokuuta

Itse syön Sertralinia 2x100mg/vrk. Eri firmojen samaista lääkettä olen syönyt, mutta ilmeisesti samaa kamaa ne ovat oli kyseessä sitten Hexal tai Orion. Itselläni suurimpana haittavaikutuksena on ollut seksuaalisen halun heikkeneminen, muuten unettomuuden yms yli olen päässyt. Olen nyt käyttänyt kyseistä lääkettä hieman yli vuoden. Minulle määrättiin heti aluksi tuo maksimiannostus, joskin olin syönyt erilaisia muita serotoniinivalmisteita sitä aikaisemmin. Uskoin kiltisti sitä lääkäriä kun hän tämän määräsi ja nyt on alkanut vähän pelottamaan kun tajusin miten monella on pienempi annostus. :S Vointi on kyllä hyvä mutta haaveilen lääkeettömästä tulevaisuudesta! :) Jaksamista kaikille!!

1_s

Anonyymi
12. elokuuta

sertralinia syöty tänään tasan 2 vkoa, ekaks 25mg ja nyt 50mg, ekalla viikolla ei mitään huomattavaa vaikutusta, pahoinvointia ja hikoilua vaan.
50mg nostettaessa olen huomannut vireystilan nousua, tosin paniikkikohtaukset ovat hiukan pahentuneet. Heräämisen jälkeen esiintyy oksettavaa oloa. Vielä on 2 vkoa oxamin lääkitys tukemassa sertralin lääkitystä, lähinnä lievittämässä paniikkikohtauksia..

1_s

Anonyymi
4. lokakuuta

noin 5 vuotta sitten lopetin sertralinin portaittain ja olin ilman paniikkioireita vuosia kunnes nyt kesällä kohtausten aalto sai takaisin lääkärin puheille. Läheisen kulema, työpaineet, aviokriisi, taloudellisen tilanteen heikkeneminen... yms tod.näk. laukaisivat voimakkaan paniikkihäiriön. Tällä kertaa tavallaan oli helpompaa mennä lääkäriin, kun tiesi jo mistä on kyse. Paniikkiolot olivat päivittäisiä ja aloin jo välttää tiettyjä tilanteita.

Lekuri määräsi jo aikaisemmin tutut lääkkeet, eli xanor tukilääkkeeksi sertraliinin kanssa. Aloitin 25mg, viikon viiveellä nostin 50mg... ja nyt mennää 100mg / päivä ja sitä pitänee ehkä vielä hiukan nostaa koska xanorista en ihan täysin ole päässyt eroon. Xanor on ollut hyvä apu tuossa ensimmäisten viikkojen aikana. Monesti kirjoitetaan, että xanoriin kasvaa toleranssi nopeasti ja koukuttaa käyttäjän, pitänee ehkä paikkansa osalla käyttäjistä, minulla ei onneksi mitään radikaalia. Jouduin ensimmäisen kuukauden aikana ottamaan päivittäin n 1-4 x 0,5 pilleriä, nyt toisen kuukauden aikana satunnaisesti 1-2 x 0,5 pil.srtraklinin anoostus näemmä hyvin yksilöllinen. Toisille riittää 50mg/vrk ja toiselle menee 250mg/vrk. Osa valittaa, että on kuin pumpulissa eläisi ja mikään ei tunnu miltään... tuollaista minä en ole koskaan kokenut. Hikoilu, toisinaan unensaantivaikeudet sekä joskus pientä haluttomuutta seksiin olen havainnut, mutta pieni paha siihen nähden, että ei "uskalla" asioida lähikaupassa tai tekee mieli juosta karkuun kaupan kassalla jonottaessa.