Sappikivien leikkaus tarkoittaa käytännössä sappirakon poistoa. Yleensä leikkaus suoritetaan tähystysleikkauksena ja avoleikkaukseen päädytään vain siinä tapauksessa, jos tulehdus on pahempi ja laajentunut niin että sen hoitaminen tarvitsee lisää tilaa ja toimenpiteitä. Tähystysleikkauksen etuna ovat vain pistemäiset muutamat ihoviillot, joiden läpi leikkausinstrumentit voidaan sijoittaa.

Sappirakon poistosta ei synny mitään haittaa, ja kivien toteaminen varmentaa sappirakon toimimattomuuden jolloin se kannattaa poistaa, koska sairauden pahenemisen riski (sappikivikohtaus, tulehdus) on selkeästi kasvanut. Normaalisti sappirakon irroitus onnistuu hyvin ja samalla sappirakkoon menevät verisuonet voidaan sitoa. Sappirakko poistetaan yhdestä työskentelyaukosta. Yleensä toimenpide on rutiininomainen, mutta joskus joudutaan jatkamaan leikkausta avoleikkauksena, jos tulehdus on levinnyt sappirakon ympärille.

Tähystyksessä suoritettavan sappileikkauksen etuna on nopea toipuminen. Potilas saa leikkauksen jälkeen liikkua kivun sallimissa rajoissa ja sairauslomaa määrätään yleensä noin viikko. Perinteisellä tavalla tehdyssä avoleikkauksessa työkyvyttömyyttä voi hitaan haavan paranemisen vuoksi syntyä työstä riippuen 6-7 viikkoakin.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
Stub Sappikivitauti 3

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Anonyymi
14. lokakuuta

Kovista sappikivikohtauksista päässyt eroon leikkauksella. Sappikivet poistettiin avoleikkauksessa tulehduksen takia. Kipukohtauksien aikana kivut olivat kovat ylämahan seudulla sekä antoi läpi selänkin puolelle. Leikkauksen ansiosta kivut täysin poissa ja ruoka-aineista mikään ei tuota kipuja enää. Nyt leikkauksesta noin kuukauden verran. Toipuminen on ollut erinomaista.

1_s

Anonyymi
15. maaliskuuta

hakeuduin 6 vuotta sitten lääkäriin kovien yläselän kipujen vuoksi. Diagnoosi oli sappikivet. Rakko oli niin täynnä isoja kiviä, että sen poisto oli välttämätön. Leikkaus onnistui hyvin ja toipuminen oli nopeaa. Ainoa miinus on se, että ennen rakon poistoa minulla ei ollut tietoakaan kohtauksista ja nyt niitä on n.kerran vuodessa. Kerran olen jopa joutunut saamaan lääkkeet tiputuksessa, kun pilleriversiosta ei ollut apua. Lääkkeitä kannan aina mukana, seuraava kohtaus voi yllättää koska tahansa...

13_s

TriDoc
16. maaliskuuta

Kuvaamasi sairaudenkulku ja leikkauksenjälkeinen sappioireilu ei ole harvinaista. Sappirakonkin poiston jälkeen jäljelle on sappitiehyitä, joiden tehtävänä on edelleen kuljettaa elimistön kuona-aineita avautuen ohutsuoleen. Kun sappirakossa olevien kivien koko vaihtelee muutamasta millimetristä jopa golfpallon kokoisiin kiviin, Myös sappitiehyissä voidaan tavata ns "sappihiekkaa" ja joskus tiehyeeseen voi kiilautua myös tiehyeen ahtauttava kivi. Kysymys on siis samasta sappikivien syntymiseen johtavasta ominaisuudesta, joka ei sinänsä katoa, vaikka sappirakko olisikin poistettu. Kiviä sisällään pitävä sappirakko on kuitenkin aina riski ihmisen terveyden kannalta (toistuvat ärsytys ja tulehdustilat), jonka vuoksi leikkaukseen on ryhdytty.

Aiheen kysymykset