Tämän ryhmän lääkkeitä kutsutaan triptaaneiksi. Eri triptaaneja on Suomessa markkinoilla sumatriptaani, tsolpitriptaani, ritsatriptaani, eletriptaani, naratriptaani, almotriptaani ja frovatriptaani. Eri triptaanien välillä ei ole tehon kannalta merkittäviä eroja suositeltavilla annoksilla, mutta vaikutuksen kestot eroavat jonkin verran. Frovatriptaani teho alkaa hitaasti neljän tunnin kuluessa, mutta vaikutus kestää pitkään ja estää kohtauksen uusiutumista tehokkaasti. Lyhytvaikutteisempia ovat sumatriptaani, tsolpitriptaani, ritsatriptaani, ja eletriptaani.

Migreenissä aivojen verisuonet laajenevat, johon triptaanit vaikuttavat supistamalla laajentuneita aivoja ympäröiviä verisuonia. Ne myös estävät kipua aiheuttavien yhdisteiden vapautumista. Lääke tulisi ottaa mahdollisimman nopeasti migreenikohtauksen alkaessa, joskin triptaanit tehoavat myös jo päällä olevaan migreeniin. Tabletteja ei tulisi ottaa ennaltaehkäisevästi.

Triptaaniannoksen voi uusia aikaisintaan kahden tunnin kuluttua, jos ensimmäinen annos on auttanut mutta migreenikohtaus on uusiutunut. Jos migreeni ei ole helpottunut ensimmäisellä annoksella, uutta annosta ei tulisi ottaa samaan kohtaukseen.

Triptaanit voivat väsyttää ja aiheuttaa huimausta. Sepelvaltimotautipotilaiden ei tulisi käyttää triptaaneja. Valmisteita on saatavilla nieltävä tabletti, kielenpäällä liukeneva tabletti, nenäsumute, peräpuikko ja injektio.

HUOM! Tarkistathan lääkkeiden kohdalta sopivuuden itsellesi joko apteekista tai lääkäriltä! Otathan huomioon myöskin että kaikki lääkkeet eivät sovi kaikille, ja että lääkkeillä on myöskin yhteisvaikutuksia.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
16_rs Migreeni 6

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä