Poskiontelotulehduksen punktiohoitoa on perinteisesti käytetty poskionteloiden huuhteluun äkillisen ja kroonisen poskiontelotulehduksen hoitomuotona. Nykyisin sen käyttö on antibioottihoidon myötä hieman vähentynyt. Se on kuitenkin edelleen korvalääkärin harkinnan mukaan käyttökelpoinen menetelmä etenkin kroonistuneen poskiontelotulehduksen tyhjentämiessä ja tulehtuneen poskiontelon limakalvon rauhoittamisessa.

Punktiohoidossa viedään neula nenän kautta nenäkuorikon alta läpi rustoisen seinämän poskionteloon, jonka jälkeen huuhdellaan kehonlämpöisellä vedellä neulan päässä olevan letkun kautta poskionteloa tuoden huuhteluvesi ulos poskiontelon luonnolisen aukon kautta. Huhtelu toistetaan kliinisen tilanteen mukaan muutaman päivän- viikon välein usein niin kauan kuin eritettä saadaan huuhteluissa saaliiksi.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
Stub Krooninen poskiontelotulehdus 3
Stub Poskiontelotulehdus 2

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

8_s

007
10. lokakuuta

Joskus nuorempana jouduin käymään usein punkteerauksessa, ja siitä jäi kauheat traumat lopulta. Millaisia kokemuksia teillä on?

1_s

Anonyymi
22. marraskuuta

Itsellä ei ole lainkaan mitään traumoja. Ruston rikkominen sattuu hieman, mutta tunne punkteerauksen jälkeen on erittäin mielyttävä.

13_s

TriDoc
23. marraskuuta

Osaavissa käsissä punktiohoito on aika vähän potilaalle kipua tuottava ja usein kääntää pitkittyneen poskiontelo-oireiston parempaan suuntaan. Punktiovesi paitsi poistaa bakteerieritteen, myös huuhtelee tulehtunutta limakalvoa ja antaa sille tarpeeksi kosteutta, mikä on varsinkin talvisaikaan tarpeen kuivan sisäilman takia. Sisälämmitysaikaan kuiva ilma on usein ongelmien kehittymisen taustalla. Miellyttävä tunne punkteerauksen jälkeen voi jokus olla yhteydessä limakalvon kostutukseen.

1_s

Anonyymi
23. maaliskuuta

Pääosin olen kokenut punktion tuovan helpotusta, mutta nyt pari viimeistä kertaa ovat olleet epämiellyttäviä. Molemmilla kerroilla toinen sierain on vuotanut reilusti verta ja viimeksi neula myös sattui koko huuhtelun ajan. Mitähän tapahtui? Lääkäri oli kokenut erikoislääkäri ja luotin kyllä häneen. Ontelosta ei tullut mätää, mutta limakalvot olivat ilmeisesti erittäin turvonneet, koska huuhteluvettä ei meinannut mahtua sisään. Onkohan syytä epäillä jotain kystaa tai muuta kasvustoa?

13_s

TriDoc
23. maaliskuuta

Todennäköisesti neula on ollut normaalisti poskiontelossa, jonka verhoamat limakalvot ovat olleet niin turvoksissa, että huuhteluvesi ei ole päässyt poistumaan poskiontelon kapeasta luonnollisesta aukosta nenäonteloon. Yleensä ruiskutettaessa fysiologista keittosuolaliuosta poskionteloon potilas kumartuu, jonka jälkeen poskiontelosta nenän kautta valuva huuhteluerite voidaan normaalisti kerätä huuhtelumaljaan. Kun nestettä on kohdallasi ruiskulla puristettu poskionteloon, on vain paine ontelossa noussut ja paine on välittynyt myös neulan ympärille aiheuttaen viiltävän tunteen. Voi olla että luonnollisen aukon tulppana on ollut kystakin tai sitten vain niin turvonneet limakalvot. Joskus käy niin, että joudutaan asettamaan poskionteloon kaksi onttoa huuhtelupiikkiä, joista toisen kautta johdetaan huuhteluvesi takaisin, kun poskiontelon normaali poistoaukko on tukossa. Tällainen tapaus ei ole vallan harvinainen, mutta se kertoo usein pitkäaikaisesta ja tavallista voimakkaammasta vaivasta!

1_s

Anonyymi
2. kesäkuuta

Kävin tänään punktiohoidossa eikä sattunut yhtään! Olin ilmeisesti osaavissa käsissä, vaikka lääkäri olikin tosi nuori. :) verta tuli paljon nenästä sen jälkeen mutta ei se haitannut. Hauska rusahdus vain kuului kun neula meni läpi ruston =)

1_s

Anonyymi
27. huhtikuuta

Aivan kamalaa :( Mut on punktoitu nyt neljä kertaa ja tämä viimeinen kerta oli kaiken kauheuden huippu. Lääkäri väkisin survoi ja väänsi neulan ruston läpi niin, että neula sananmukaisesti vääntyi. Sattui ja tunsin neulan pistävän koko ajan. Kaiken huipuksi se neula irtosi koko ajan ja lääkäri joutui pitämään kättä siinä nenänpielessä. Hyi kamaluus. Sitten pääsin kotiin ja alkoi kamala nenäverenvuoto, että jouduin menemään terveyskeskukseen. Ei enää ikinä kiitos.

Aiheen kysymykset