Lääke on Suomen lain mukaan aine tai valmiste, joka ehkäisee tai parantaa ihmisen tai eläimen elimistössä sairautta tai tämän oiretta taikka auttaa sairauden tunnistamisessa taikka muuttaa elintoimintoja.

Lääke voi olla yhtä tai useampaa lääkeainetta sisältävä valmiste, luontaistuote tai biologinen valmiste, esimerkiksi rokote. Lääkeaine on lääkevalmisteen vaikuttava aine. Se on rakenteeltaan tunnettu kemiallinen yhdiste, joka on valmistettu synteettisesti tai on peräisin luonnosta.

Lääkkeen toimintaan vaikuttavat esimerkiksi lääkeaine (kemiallinen yhdiste), annostelutapa (injektiona suoneen, suun kautta, iholle, suoleen, hengittämällä), muut nautitut lääkkeet ja lääkkeen saajan ominaisuudet. Useat lääkkeet aiheuttavat toivotun vaikutuksen lisäksi sivuvaikutuksia. (Lähde: Wikipedia)

HUOM! Tarkistathan lääkkeiden kohdalta sopivuuden itsellesi joko apteekista tai lääkäriltä! Otathan huomioon myöskin että kaikki lääkkeet eivät sovi kaikille, ja että lääkkeillä on myöskin yhteisvaikutuksia.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
16_rs Migreeni 8

Information Käytetään oireisiin

Oire Hlö:ä Koettu hyöty
163_rs Pahoinvointi ja oksentelu 3

Keskustelu

2_s

Heddy
14. tammikuuta

Hyvä lääke tuo Primperan, ilman sitä en pärjäisi kun pahoinvointi tuntuu olevan pääasiallinen harrastukseni. Vielä kun joku joskus keksisi pahoinvointini syyn... Kuinkahan kauan Primperania yleensä mahtaa saada käyttää putkeen?

8_s

007
14. tammikuuta

Ainakin lääkelaitoksen sivuilla olevassa valmisteselosteessa ( http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humspc/5/259565.shtml ) sanotaan näin: "Lääkettä ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön vakavien neurologisten haittavaikutusten riskin vuoksi."

2_s

Heddy
14. tammikuuta

Uuuu... hmm, täytyy varmaan käydä lääkärissä kysymässä neuvoa. Ilman lääkettäkään ei pärjää, mutta onneksi käyttöväli on pidentynyt eli jospa olisin jo vihdoin paranemaan päin. Kiitos kun informoit asiasta :)

1_s

Hoitonetti.fi
18. tammikuuta

Primperanin kauppanimen taustalla on metoklopramidi- niminen aine, joka käytännössä vaikuttaa pahoinvointia estävästi suoraan ydinjatkoksen kautta. Se lisää vatsan sulkijalihasten toimintaa estäen ruoansulatusnesteiden kulkeutumista ruokatorveen. Lisäksi suolensisällön siirtyminen vatsalaukusta eteenpäin yleensä nopeutuu. Käytännön vaikutuksena pahoinvointi yleensä vaikutuksen toimesta helpottaa. Kuten kaikilla oireenmukaisesti tai oireeseen käytetyillä lääkeaineilla ensisijainen käyttötapa on satunnaiseen oireeseen käyttö. Jatkuvassa käytössä on aina riski muun olemassaolevan sairauden oireen peittämisestä oireenmukaisesti käytettävällä lääkkeellä. Uskon, että tätä riskiä halutaan pienentää ohjeistamalla edellä kuvatun kaltaisesti. Joidenkin sisäelinsairauksien ja neurologisten sairauksien yhteydessä saattaa tulla sivuvaikutuksia, mutta ovat käytännössä vähäisiä lukumääräisesti. Jos lääkärin asianmukaisesta selvittelystä huolimatta pahoinvointia esiintyy ja metoklopramidi tässä auttaa ilman, että syntyy sivuvaikutuksia, voi lääkettä kohtuudella käyttää.

1_s

m76-3434
9. heinäkuuta

Onko kellään kokemuksia Primperan käytöstä Meniere-taudin hoitoon?