Polvensisäiset leikkaushoidot ovat merkittävästi lisääntyneet tähystystekniikan kehittymisen ja yleistymisten myötä. Aiemmin polvileikkauksia tehtiin ns. avoleikkauksina, jossa polviniveltä päästiin tarkastelemaan vain siirtämällä polven päällä oleva lumpio pitkästä ihovillosta syrjään. Leikkaustapa oli raskas ja pitkitti leikkauksesta toipumista monilla viikoilla, kun nykyisin tähysleikkauksen etuna on vähäisen kudosvaurion ansiosta nopea toipuminen. Tähystys voidaan suorittaa tavallisimmin 1-2 pienestä ihoviillosta polven etuosaan, jonka läpi viedään työskentelyvälineet sekä skoopin valolähde.

Polven nivelkierukka sijaitsee polvinivelen alapinnalla sääriluun nivelpintaa vasten kahdeksikon muotoisena imukuppimaisena tyynynä, jota vasten reisiluun nivelpinnat asettuvat. Polven nivelkierukan tähystyksen yhteydessä tarkastetaan yleisesti polven nivelpintojen kunto, sen kuluneisuuden aste sekä polvea tukevien nivelsiteiden tila. Joskus nivelkierukan tähystyksen yhteydessä löytyy myös kireä "plica" niminen nivelside, jota voidaan tässä yhteydessä löysentää leikkaamalla nivelsidettä leveyssuunnassa, mikä helpottaa polven kipua.

Polven nivelkierukan kunto tarkastetaan tähystimellä nivelkierukan pintaa seuraten. Polvinivelen sisemmän nivelkierukan vauriot ovat yleisempiä, koska sisempi polvinivel joutuu suuremmalle painerasitukselle altiiksi. Nivelkierukka voi olla vain reunoiltaan halkeillut tai sitten kokonaan halki. Sen reunassa voi olla hapsuisuutta kuluneisuuden merkkinä. Joskus kierukasta on irronnut palanen, joka voi liikkua nivelen sisässä ja aiheuttaa polvinivelen jumittumisen. Yleensä nivelkierukan hoitona tehdään vain osapoisto tai sitten poistetaan koko nivelkierukka, jos vaurio on laajempi. Leikkauksesta toivutaan yleensä muutamassa päivässä/muutamassa viikossa entiselleen riippuen toimenpiteen laajuudesta.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
242_rs Polven nivelkierukan repeämä 1

Information Käytetään oireisiin

Oire Hlö:ä Koettu hyöty
Stub Veripolvi 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
4. maaliskuuta

Pitäisikö kipu olla pois nivelkierukan leikkauksen jälkeen?
minulta leikattiin tähystyksellä repeytynyt nivelkierukka jase muuten onnistui hyvin.Siitä on nyt kulunut noin 1 kk ja polvesta tuntuu ajoittain kirvelevää kipua jossakin asennossa.Pitäisikö olla näin?

13_s

TriDoc
5. maaliskuuta

Yleensä kipu helpottaa, mutta satunnaista kipua tai kipua polvessa tietyssä asennossa voi luonnollisesti esiintyä tähystysleikkauksen jälkeen ilman, että siitä kannattaa vielä huolestua. Kannattaa ehkä seurata tilannetta muutama kuukausi ja sitten hakeutua leikanneelle kirurgille näyttäytymään, jos tila kroonistuu. Hyvänlaatuiset leikkauksenjälkeiset kivut reagoivat yleensä myönteisesti jumpalle ym liikuttelulle. Kannattaa kokeilla!

1_s

Anonyymi
18. maaliskuuta

polvi naksahtelee vuorokausi nivekierukka leikkauksen jälkeen (rispaantunutta kohtaa poistettiin). Pitäisikö tästä huolestua. Naksumista ei ole ollut aikaisemmin.

1_s

Anonyymi
13. heinäkuuta

minulla kiinitettiin nivelkierukka ku oli irronnu, nyt 3kk ollu rauhassa ( eli sen mitä lääkäri suositteli) jokoha sitä vois mennä pelaamaan?? (fudista säbää) ei malttas pysyy paikal :) lihakset on kyllä aika heikkona edelleen

1_s

Anonyymi
26. elokuuta

astuessani ehkä väärin polveni jäi koukkuun ja kipu,turvotus seurauksena.ensimmäisen kerran lääkärin hoitomääräys.tukiside ja kyynärsauvat.3pv myöhemmin povesta 8milliä nestettä pois kortisooni pistos ja puudutuspistos.4pv myööhemmin rgt polvesta ja puranata.nyt povi uudelleen koukkuun.18milliä nestettä ja tukiside ja kipulääkettä.tätäkö jatkuu.mitä voisin seuraavaksi hotomuodoksi kysyä lääkäriltä.ei enää nestettä pois on niin kivulias hoito.koukkupolveksiko tässä jää

1_s

Anonyymi
1. syyskuuta

eikö kukkaan vastaa miun kysymykseen laitoin 26.8.2010

Aiheen kysymykset