Polven leikkaukset ovat merkittävästi lisääntyneet polvensisäisen tähystystekniikan kehittymisen ja yleistymisten myötä. Aiemmin polvileikkauksia tehtiin ns. avoleikkauksina, jossa polviniveltä päästiin hoitamaan vain siirtämällä polven päällä oleva lumpio pitkästä ihovillosta syrjään. Tämä pitkitti toipumista monilla viikoilla, kun taas tähysleikkauksen etuna on nopea toipuminen. Se voidaan suorittaa tavallisimmin 1-2 pienestä ihoviillosta polven etuosaan, jonka läpi viedään työskentelyvälineet sekä skoopin valolähde.

Polven eturistisidekorjaus on selkeästi takaristisidekorjausta yleisempi sen suuremman vaurioitumisalttiuden takia. Eturistisiteen korjauksessa käytetään yleensä potilaan jalasta otettavaa jännesiirrettä, jotka kiinnitetään ruuveilla reisi- ja sääriluuhun. Aikaa nivelsidekorjauksessa menee noin tunti. Joskus myös takaristiside voi olla poikki, jolloin se kiinnitetään samaan tapaan kuin eturistisidekin.

Polven eturistisidekorjauksesta toipuminen on hitaampaa kuin esimerkiksi polven nivelkierukkaleikkauksen jälkeen. Yleensä kainalosauvoja käytetään 2 viikkoa ja liikunnan harrastamiseen voi alkaa palata vasta 10-12 viikon kuluttua leikkauksesta. Sairauslomaa leikkauksen jälkeen yönnetään yleensä 4-8 viikkoa. Aluksi leikkauksen jälkeen polvessa on voimakas jäykkyys, jonka vähentämiseksi tarvitaan polven ahkeraa jumppaamista. Yleensä vasta puolen vuoden jälkeen polven todellinen toipuminen voidaan todentaa.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
Stub Polven eturistisiteen repeämä 1

Information Käytetään oireisiin

Oire Hlö:ä Koettu hyöty
Stub Veripolvi 1

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset