Pinnallinen tyvisolusyöpä on nimestään huolimatta usein helppo hoitaa, koska se miltei poikkeuksetta leviää paikallisesti ihon pintaa myöten, eikä täten muiden syöpälajien mukaan muodosta etäpesäkkeitä. Pinnallinen tyvisolysyöpä eli basalioma reagoi erittäin hyvin kasvua rajaavalle leikkaushoidolle, joka on tehtävä vain riittävällä terveen ihon käsittävällä marginaalilla.

Kasvojen alueella poistettava ihoalue voi olla niin laaja-alainen, että esteettisyyden vuoksi joudutaan tekemään pieni ihonsiirto kiristyksien ja rumien arpien välttämiseksi. Ihonsiirto voi kuullostaa hankalalta, mutta lopputulos on yleensä kaikkia tyydyttävä, kunhan pahin siirrosta syntynyt turvotus ja haavojen umpeutuminen on edistynyt. Koska pinnallisen tyvisolysyövän kasvutapa on ihon pintaa seuraava, ei yleensä ihon syvyyssuunnassa ole samanlaista kudoksen poiston tarvetta kuin esimerkiksi ihomelanooman poistossa.

Pinnallisen tyvisolusyövän kasvua estävien leikkauksellisten rajausten jälkiseuranta on tiivistä ja kasvojen alueella esiintyessään poiston onnistuminen kontrolloidaan usein keskussairaaloissa ihotautien ja korvatautien poliklinikoilla. Osa tyvisolusyövän seurannoista voidaan suorittaa myös avohoidossa. Tärkeää on yleensäkin tyvisolusyövän hoidossa ja seurannassa kiinnittää riittävää huomiota erilaisiin punoituksiin, haavaumiin ja ihon ärsytystiloihin, jotka voivat olla tyvisoludyövän alkavia muodostumia. Niitä voidaan selvittää ottamalla epäilyttävältä kohdalta pieni kudospala tutkittavaksi.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
Stub Tyvisolusyöpä 1

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Anonyymi
10. kesäkuuta

onko syöpä alue kivulias

13_s

TriDoc
10. kesäkuuta

Usein tyvisolusyövän ulkoasu esimerkiksi kasvoilla voi rajoittua epämääräiseen punoitukseen, ihon kirvelyyn tai kutinaan/ärsytykseen. Vasta koepala paljastaa tyvisolusyövän joka poistetaan sitten riittävällä marginaalilla terveeseen kudokseen nähden.Syöpämuutos voi olla täysin kivutonkin tai sitten oireileva kutinan tai ärsytyksen, kirvelynkin muodossa.