Lääke on Suomen lain mukaan aine tai valmiste, joka ehkäisee tai parantaa ihmisen tai eläimen elimistössä sairautta tai tämän oiretta taikka auttaa sairauden tunnistamisessa taikka muuttaa elintoimintoja.

Lääke voi olla yhtä tai useampaa lääkeainetta sisältävä valmiste, luontaistuote tai biologinen valmiste, esimerkiksi rokote. Lääkeaine on lääkevalmisteen vaikuttava aine. Se on rakenteeltaan tunnettu kemiallinen yhdiste, joka on valmistettu synteettisesti tai on peräisin luonnosta.

Lääkkeen toimintaan vaikuttavat esimerkiksi lääkeaine (kemiallinen yhdiste), annostelutapa (injektiona suoneen, suun kautta, iholle, suoleen, hengittämällä), muut nautitut lääkkeet ja lääkkeen saajan ominaisuudet. Useat lääkkeet aiheuttavat toivotun vaikutuksen lisäksi sivuvaikutuksia. (Lähde: Wikipedia)

HUOM! Tarkistathan lääkkeiden kohdalta sopivuuden itsellesi joko apteekista tai lääkäriltä! Otathan huomioon myöskin että kaikki lääkkeet eivät sovi kaikille, ja että lääkkeillä on myöskin yhteisvaikutuksia.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
3_rs Iskias 10
130_rs Fibromyalgia 8
Stub Lannerangan rappeuma 2
260_rs Hyppääjän polvi 1
133_rs Nivelreuma 1
Näytä kaikki

Information Käytetään oireisiin

Oire Hlö:ä Koettu hyöty
80_rs Selkäkipu 5
Stub Alavatsakipu naisella 3
Stub Lonkkakipu 2
69_rs Polvikipu 1

Keskustelu

1_s

Anonyymi
15. lokakuuta

Vaivaisenluu leikattiin, varpaan tyviniveltä operoitiin sahalla ja poralla ja ennen operaatiota varauduttiin jälkihoitoon kipumittarilla yms. Selkäydinpuudutuksen haihtuessa hoitaja antoi noin puoli tuntia operaation jälkeen 2-3 tablettia en tiedä mitä, niiden lisäksi en tarvinut muuta. Osastolla kuunneltiin 4-5 tuntia mutta kun ei isompia kipuja tullut niin laittoivat reseptin vain Panacod ja varuilta Para-Tabs, joku vahvempi oli mutta sitä ei sitten laitettu.
Illalla kotona jouduin sen Panacodin ottamaan, seuraavana päivänä aamulla ja illalla, sitten muutama päivä illalla ennen unia, viikon jälkeen lopetin.
Ainakin minulle ( 75 kg mies ) Panacod oli riittävä. Yhtään ylimääräisiä en kyllä rupea syömään, ja tarkka pitää olla, huom jos olisin vahingossa syönyt molempia ( sanottiin kyllä moneen kertaan, myös apteekissa, ettei saa ) Panacod + Para-Tabs, olisi maksa paukahtanut.

1_s

m43-2540
17. lokakuuta

Jep Jep. panacod on erinomainen lääke esim. leikkausten jälkeen kivun lievittäjänä. Para-tabsit sopii lievempään kipuun ja sopii siten myös ko. tilanteeseen. vahvempi olisi ollut luultavasti tramalia, mutta mielestäni panacod on parempi. Minulta leikattiin joku vuosi sitten välilevyn pullistuma selkärangasta ja en tarvinnut siihen panacodia vahvempaa kivun lievitystä sairaalasta päästyäni. Parasetamolissa 3 grammaa on maksimi vuorokausiannos, millä ei vielä normaalikäytössä maksaongelmia esiinny.

11_s

Bella-Malla
19. lokakuuta

Panacod (parasetamol 500mg, codein 30 mg) tuttu lääke minulle nivelrikko-ja fibromylgiakivun hoidossa.Annostus 1-2 tbl 1-4 kertaa vuorokaudessa, eli parasetamolia enimmillään 4g/vrk. En toki ketään yllytä käyttämään yhtään enempää kuin on tarpeen.

2_s

Mirkka
19. lokakuuta

Minulle tämä on siinä mielessä lahja, että olen allerginen kaikille muille tulehduskipulääkkeille paitsi parasetamolille. Ja parasetamoli pelkästään ei auttaisi näihin kipuihin.

11_s

caren
20. lokakuuta

Mulla on kokemusta molemmista vahvoista, eli Panacod, ja Tramal, ja ensin syötettiin Panacodia kipuihin kuin leipää, ja sitten yhtäkkiä takki kääntyi, ja alettiin puhua että Tramal olis "terveellisempää" syödä kun panacod???? Tiedä nyt tuota sitten.............

13_s

TriDoc
20. lokakuuta

Panacod tabletti sisältää parasetamolin lisäksi kodeiinia, joka on ns opiaattivalmiste, jolla on valitettavasti osoittautunut olevan riippuvuuttakin lisäävä vaikutus pidemmän aikaa käytettynä. Myös Tramadololin sisältämä tramadololi on opioidi, mutta käytön lopettaminen ei aiheuta samassa määrin vieroitusoireita pidempiaikaisemmankaan käytön jälkeen kuin kodeiinin suhteen. Yleensäkin nämä voimakkaat kipulääkkeitä olisi syytä käyttää pitkäaikaisella kipupotilailla säännöllisessä hoitosuhteessa ja hyvässä valvonnassa.

Kukaan ei ole täysin turvassa riippuvuuden syntymiseltä, jos joutuu käyttämään pitkäaikaisesti riippuvuutta aiheuttavaa lääkeainetta. Johtavat suomalaiset päihdelääkärit kertoivat, kuinka vielä 1980-luvulla Suomessa päihdyttävien lääkkeiden käyttö oli vähäistä. Tämän jälkeen lääkekäytön ja päihdekäytön rajat ovat alkaneet lähentyä toisiaan ja mennä osittain sekaisin. Osaltaan tämä johtuu terveydenhuollon herkistyneestä taipumuksesta tarjota lääkettä joka vaivaan ja oireeseen. Lääkäreiden suuntaan on painetta hoidon tulosten ja potilastyytyväisyyden parantamiseksi. Kuitenkaan mekaaninen ja lääkekeskeinen hoitomalli kaupallisuuden puristuksissa ei ehkä tarjoa parasta mahdollista alustaa onnistuneelle hoitotapahtumalle, joka vaatisi onnistuakseen hyvää ja pitkäaikaista potilas-lääkärisuhdetta.

11_s

Bella-Malla
21. lokakuuta

Olen käyttänyt Panacodia 4 vuoden aikana pitkiäkin jaksoja kerrallaan, eikä lopettaminen onneksi ole ollut vaikeaa, vaikka sillä aluksi varmasti ihan aiheellisesti varoiteltiin. Silloin kun polvieni nivelrikkokivut olivat pahimmillaan eikä Panacod tuntunut riittävän, yritin saada Tramalia, mutta se tyrmättiin kahden lääkärin taholta täysin. Onneksi sitten tuli tämä nykyinen omalääkärini joka sai minut melko nopeasti keinonivelleikkauksiin. Nykyisin tarvitsen Panacodia lähinnä peukaloiden nivelrikkokipuun, joskus myös selkäkä-tai niskakipu äityy niin pahaksi, ettei kevyt liikunta sen paremmin kuin lepokaan auta.

11_s

caren
21. lokakuuta

Näinpä - ei tätä vahvojen särkylääkkeitten "valvontaa" tai määräämistä

päätä, kun kukin lääkäri kohdallaan, oon tullu huomaamaan! Toinen ja kauhistuu Panacod-sanastakin, ja toinen ei määräisi Tramalia millään, samoin on käyty, nyt kuitenkin tosiaan tapahtui tuo ihmeellinen Tramalvimma, ja Panacod on ihan jäissä...No, kunhan kivut saadaan pysymään pois, syön vaikka pikku kiviä:)

4_s

lieppo
21. lokakuuta

Minulla Panacord aiheutti ummetusta en kyllä mielelläni sitä syö ja Tramalia en halua ollenkaan siitä tuli merkillisiä näkyjä ja sekavuutta. Lääkärit eivät usko mutta näin se on.

11_s

caren
21. lokakuuta

Jotkut ei tosiaankaan kestä Tramalia - mun mies esim. ei voi sitä syödä,tulee samoja oireita kun sulla, ja mulla kun on suoli muutenkin nyt tukossa, ei voida kuvitellakaan, että annettais ainoatakaan Panacodia! Kyllä niissä lääkäreissäkin täysiä pöllöpäitä löytyy, eivät usko, voi herranjestas !!!!

11_s

Bella-Malla
22. lokakuuta

Minullekin Panacodista ummetusta, mutta reilusti vaan kuituja kehiin ja liikunta, mun tapauksessa leppoisaa lenkkeilyä koiran kanssa auttaa.

1_s

m43-2540
22. lokakuuta

Tramalista tulee sekava olo. Taannoin koviin kipuihin turhautuneena, otin turhan lyhyellä aikavälillä 3kpl 50mg tramalia ja oli kyllä melko kaamea ja sekava olo. En ymmärrä, että näitä käytetään kuulemma ihan huvikseen isoilla annoksilla.

Panacod vaihdettiin aikanaan pois kun alkoi toleranssi nousemaan liikaa. Tramalilla näin ei ole käynyt johtuen em. syystä.

11_s

caren
23. lokakuuta

Olin kerran taas viikon sairaalassa, ja petikaverina oli rouva, jolta oli leikattu peräpukamat....siinä juteltiin kaikennäköistä, ja tultiin kavereiksi, ja mä sit kerran kun se naapuri valitteli, että ei tuu mitään, vaikka annetaan luumumehua ym. niin seurasin mitä annettiin kipulääkkeeks, ja menin ihan kysäsemäänkin.

Panacodiahan se, ja kun oli tuttuja hoitsuja, niin sanoin, että eihän tää ihminen pääse ikinä täältä pois, jos te syötätte hälle Panacodia, niin jo vaihtu lääke nopsaan!!!

heti alkoi maha pelittämään=D

Ei se aina oo niinkään, että lääkäri ja hoitajat tietää kaikki! Itsekin täytyy olla asialla, kun sulle ja mulle määräillään lääkkeitä=))

2_s

Mirkka
1. marraskuuta

Tramal on täysin erilainen lääke, koska se on samaan aikaan kipua lievittävä ja mielialaa kohottava. Itse en voi syödä sitä, koska syön jo mielialalääkettä (vaarana serotoniinioireyhtymä, jos serotoniiniin liittyvä mas.lääkitys.) On se varmaan siinä mielessä turvallisempi, että kun Panacodissa on kodeiinin lisäksi tulehduskipulääkettä (parasetamolia) mukana, ja pitkäaikainen tulehduskipulääkkeiden (ihan buranan tms.) käyttö lisää kaikenlaisten vatsavaivojen mahdollisuutta, ja jopa vakavien sairauksien, kuten vatsahaavan.

2_s

Mirkka
1. marraskuuta

P.S. n62-1909, kaikki opioidit ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Opioidi ) aiheuttavat sivuvaikutuksena eriasteista ummetusta. Siksi väärinkäyttäjien vieroitusoireisiin kuuluu voimakas ripuli. Tramal on myös opioidi.

7_s

justiina
7. marraskuuta

Parasetamoli (Panadol, Panacod, Para-tabs, tms.) ei kuulu tulehduskipulääkkeisiin, joten sillä ei ole vaikutusta vatsahaavan, tms. syntyyn. Sen vuoksi parasetamolia voi käyttää myös lapset ja raskaana olevat. Tulehduskipulääkkeitä ovat mm. Burana ja Ketorin, eli ibuprofeeni ja ketoprofeeni.

5_s

m49-3038
7. marraskuuta

Tramal sopii myös vanhuksille :ajaa saman asian kuin masennuslääke. Tramal depot ei hirveän hyvä , en jaksanut katsoa elokuvaa loppuun.

2_s

Mirkka
8. marraskuuta

"Parasetamolimyrkytys on tyypillinen akuutin maksan vajaatoiminnan syy."
http://www.kuopionlaakeinformaatiokeskus.fi/kysymys/kysymys9-02.pdf

11_s

MIUKU
19. maaliskuuta

Minulla myös selkäpulmiin panacodia. alkuun riitti yksi mutta nykyisin joudun ottamaan kaksi, että alkaa helpottamaan.

11_s

caren
19. maaliskuuta

Mulla oli aikaisemmin, ennen suolileikkausta Panacod, mutta se kovetti vatsaa ihan älyttömästi!

11_s

MIUKU
21. maaliskuuta

Saman tekee minullakin, mutta onneks luumut on tehokas apukeino...

11_s

caren
21. maaliskuuta

Luumuista vielä - mä oon nyt leikkauksen jälkeen JOKA aamu laittanu kuus luumua per lärvi likoon isoon vesikuppiin, ja illalla ne sitte juodaan/syödään pois.On hyvä keino=) Se vaan kiukuttaa että ne luumut onkin yllättävän kalliita!!

2_s

Mirkka
5. elokuuta

Edelleen panacod koviin kipuihin...

2_s

Manta
5. elokuuta

Minä käytän kans tarvittaessa Panacodia selkäkipuun.Sivuvaikutuksena ei ole ollut ummetusta ollenkaan.Tosin ärtyneen paksusuolen kanssa ongelma onkin monesti päinvastainen. ;) Sen sijaan lääkkeen vaikutuksen tullessa päälle käsistä menee voimat vähäksi aikaa.Ja kyllä se sen verran huimaa,ettei auton rattiin viitsi mennä.Tehoaa kohtuukipuihin pahimman terän vieden,mutta selän ollessa pahimmillaan ei Panacodilla ole minkään valtakunnan vaikutusta.Siihen kipuun joutuu hakemaan kortisonipiikkejä,jotka onneksi ovat ainakin tähän asti auttaneet.