Ihon sisäinen paise pyrkii syntyneen bakteerikasvun paineen ansiosta leviämään kehon luonnollisia aukkoja myöten muualle elimistöön, joten paiseen puhkaisu kohti ihon pintaa on tärkeää infektion leviämisen estämiseksi. Puhkaisun jälkeen paine hellittää ja mahdollinen hapettomassa tilassa viihtyvä bakteerikanta menehtyy. Paraneminen voi alkaa, kun huolehditaan paiseen puhkaisuhaavan pitämisestä auki riittävän pitkään, jotta syvältäkin paiseen pohjalta alkanut paraneminen saavuttaa ihon pintakerrokset.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
159_rs Paise 1

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Anonyymi
5. heinäkuuta

miten leikkaus hoituu, kun on kasvanut ihon alle märkäkotelo? olen kuullut että leikkauksella tämän voi hoitaa.

13_s

TriDoc
5. heinäkuuta

Ihon alle kasvanut paise on syytä puhkaista lääkärin toimesta ja mikäli mahdollista, paiseen puhkaisun voi ajoittaa tilanteeseen, jossa paise on riittävän "kypsä". Periaatteena märkäerite vapautetaan ihon pintaan, koska muuten märkäkeräymällä on taipumus levitä kehon sisään päin. Onneksi ihonalainen paise puhkeaa useimmiten itsestäänkin ihon pintaan.
Käytännössä ihonalainen paise puhkaistaan paikallispuudutuksessa tehden paiseen kohdalle riittävän syvä ja pitkä viilto, josta märkäerite valuu pois. Olisi hyvä, että puhkaistu paise pysyisi avoimena viiltohaavastaan useiden päivien ajan, jotta kaikki märkäerite tulisi pikkuhiljaa pois ja paiseontelo "kuivuisi". Puhkaistua paiseen pohjaa tulisi suihkutella usein paranemisen edistämiseksi. Suuren paiseen suulle sidotaan usein kuminen "dreeni", joka mekaanisella olemassaolollaan pitää paiseen viiltoaukon riittävän kauan auki, jottei haava mene kiinni liian aikaisin jolloin paise voi toistua uudelleen.
Paiseen hoidon tukena voi lääkäri käyttää antibioottihoitoa, mutta paiseen pääasiallinen vaikuttava hoito on kirurginen ja kirurgisen hoidon ajoittaminen ja arvioiminen vaatii hieman kokemusta.Periaatteessa nämä kuuluvat yleislääkärin taitoihin, joista tosin suuremmat tehdään usein myös sairaaloiden ensiapupoliklinikoilla.

1_s

Anonyymi
6. heinäkuuta

Leikkaus?

13_s

TriDoc
6. heinäkuuta

Yleinen lääketieteellinen periaate on, että ihonalainen paise aiheuttaa yleistulehduksen kaltaisen tilan, jolloin muuallekaan alueelle sunniteltua leikkaustoimenpidettä ei voida toteuttaa ennen paiseen hoitamista. Yleisimmin ihonalainen paise puhkaistaan yllä selitetyllä tekniikalla. Voio olla tilanteita, joissa kirurgi poistaa koko paiseen varsinkin, jos se on koteloitunut ja paraneminen pitkittyy.

1_s

Anonyymi
20. elokuuta

Mitenkäs esimerkiksi kun kasvojen alueella on paiseen jälkeen ihan selkeä kuoppa, niin tasoittuuko se ajan kanssa?

13_s

TriDoc
21. elokuuta

Tasoittuu yleensä. Paise on märkäeritetteen täyttämä ontelo, jonka ulkopuolinen kudos on ärtynyt, nesteinen ja turvoksissa. Kun paiseen sisältämä märkäerite vapautetaan, pääsee paraneminen käyntiin paiseen ympärillä turvotuksen vähentyessä. Jäljelle jää arpi paiseen jäljiltä. Toistuva vesisuihkuttelu paiseen puhkeamisen jälkeen on tärkeää ja oleellista puhjenneen paiseontelon paranemisen nopeuttamiseksi ja uusien paiseiden ehkäisemiseksi. Paiseen muodostama ontelon pitäisi myös pysyä auki riittävän pitkään ja sinne pitäisi pystyä sopivasti jopa suihkuttelemaan mikäli mahdollista, jotta pohjalle ei pääsisi syntymään uutta märkäpaisetta.

1_s

Anonyymi
2. lokakuuta

Mitenköhän toi hoito onnistuu kun minulla kun kun mulla on ollut jo monta vuotta pakarassa aika ajoin todella kipeitä paiseita?Nyt on tullut paise ylhäälle pakaraan,lähelle anusta ja istuminen sattuu todella paljon ja vaatteidenkin laittaminen on hankalaa.Miten tämmöisen alueen paise hoidetaan ja mistä mun kannattaa aloittaa?

13_s

TriDoc
2. lokakuuta

Suosittelisin, että kävisit omalääkärin vastaanotolla, jossa on mahdollisuus asiaa tutkia ja tarvittaessa miettiä antibioottihoitoja, paiseen tyhjennystä ym toimenpiteitä. Paiseen hoitovaihtoehdot riippuvat paljon paiseen sijainnista, sen suuruudesta sekä kypsyysasteesta. Ota vain yhteys omalääkäriin.

1_s

Anonyymi
22. lokakuuta

Minulla on paise rinnan alla kohdassa, jossa on rintaliivien kaarituki (nyt painaa ja hiertää ihoa). Paise näyttää ulospäin punoittavalta finniltä ilman reikää, mutta sormilla koittaessa alla tuntuu noin karviaisen kokoinen möhkäle. Kohta on todella kipeä ja arka. Kävin päivystyksessä, jossa lääkäri pisti isolla neulalla paiseeseen reiän ja antoi antibioottikuurin. Hän sanoi, että paiseen sisällä ei ollut mätää, eikä paisetta tarvitse poistaa, koska se on vain kosmeettinen haitta. Kun kohta on parantunut ja voin taas käyttää normaalisti rintaliivejä, pelkään, että paise ärsyyntyy uudelleen. Voiko tehty reikä vaikuttaa paiseen paranemiseen?

13_s

TriDoc
22. lokakuuta

Kuvauksesi perusteella on kohdallasi tehty huolellista työtä ja yritetty hyvän hoitavan mukaisesti avata paisetta. Jos paise ei ole täysin "kypsä" tai se on käytännössä normaalia kudosta sisältävä "tulehtunut kovettuma", ei märkäeritettä yleensä saada saaliiksi. Joskus paiseen "kypsyysasteen" erotteleminen on vaikeaa ja asia kannattaa silloin koetella menettelemällänne tavalla. Tehdyistä viilloista ei ole haittaa paranemiselle, päinvastoin. Yleensä tämäntyyppiset tulehtumat paranevat hyvin. Aukinaista erittelevää haavaa kannattaa suihkutella ja sitten huolella kuivata. Kohdallasi tätä ei välttämättä tarvita, jos haava on jo kiinni.

1_s

Anonyymi
27. maaliskuuta

Uusivatko paiseet usein? Ja parantuvatko ne itsekseen ilman leikkausta? Nyt tulossa uusi leikkaus samaan kohtaan, josta paise leikattiin kaksi kuukautta sitten.

1_s

Anonyymi
22. heinäkuuta

Kauan dreeni pitäisi olla paikoillaan ja kuinka se "otetaan pois" vai lähteekö itsestään? Miten käytännössä suihkutellaan dreenin aikana? Miten tietää onko onnistunut suihkuttelemaan paiseen pohjaa?

1_s

Anonyymi
18. elokuuta

Mistä nämä paiseet syntyy ja parantuuko ne koskaan,ja ennenkaikkea tartuuko ne ja missä olosuhteeissa+

Aiheen kysymykset