Olkaniveltä ympäröivä kiertäjäkalvosinjänne muodostaa olkapäätä ympäröivien pinnallisten lihasten mukaisesti yhtenäisen olkaniveltä ympäröivän jännekapselirakenteen, jonka eriasteiset vauriot aiheuttavat usein olkavartta liikuteltaessa kipua, voimattomuutta sekä särkyä.

Kiertäjäkalvosinjännevauriot korjataan usein olkapään tähystysleikkauksissa tai avoleikkauksissa riippuen vaurion laajuudesta. Koska terve kiertäjäkalvosinkapseli on nesteenpitävä, viitettä vauriosta saadaan ruiskuttamalla rtg-pitoista varjoainetta nivelonteloon tai suorittamalla olkanivelen magneettitutkimus. Olkanivelen Leikkauksessa voidaan todeta nivelkapselissa kuluman tai hankauksen aiheuttamaa kapselivauriota tai selkeätä vamman aiheuttamaa repeämää, joka voi olla osittainen tai sitten kokonaan puhki.

Selkeät repeämät olisivat tärkeätä korjata mahdollisimman pian, jotta olkanivelkapseli säilyttäisi normaalin kimmoisuutensa. Muuten vaarana on revenneeen jännealueen vetäytyminen ja koko olkanivelen paljastuminen, mikä voi johtaa puutteelliseen olkapään toimintaan. Kiertäjäkalvosimen hankauksen taustalla on usein ahdas olkapää, jonka vuoksi kapselileikkaukseen usein liitetään olkanivelen luisen katon laajentaminen luuta poistamalla. Tämä suoritetaan usein talttaamalla olkanivelen luisen katon alapintaa, jotta riittävä olkanivelen tila syntyisi sallien varsinkin olkavarren nostoliikkeet.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
243_rs Olkapään kiertäjäkalvosimen repeämä 3
183_rs Ahdas olkapää 1
244_rs Olkanivelen sijoiltaanmeno 1

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset