Runsaasti proteiinia eli valkuista sisältävä ruokavalio rasittaa erityisesti munuaisten toimintaa. Yleensä tästä ei ole terveelle munuaiselle suurta haittaa, mutta vajaatoiminnassa valkuaisen nauttimista on kohtuullistettava. Munuaisten vajaatoiminnassa munuaisten normaalisti poistama tyyppipitoinen kuona-aine kertyy elimistöön ja aiheuttaa pahimmillaan elimistön myrkytystilan.

Ruokavalio on tarpeen munuaisen vajaatoimintapotilailla, jotka ohjataan säätelemään proteiinin kulutustaan sairaalan lääkärien ja ravitsemusterapeuttien antamien ohjeiden perusteella. Munuaisten lievää vajaatoimintaa arvioidaan sairastavan noin 10% väestöstä, eli n 500 000 ihmistä. Heistä suuri osa sairastaa sitä tietämättään. Vakavampi vajaatoiminta on noin 200 000 ihmisellä. Suomessa tehdään noin 200 munuaisensiirtoa vuodessa.

Munuaisten potentiaalisen vajaatoiminnan esiintymisen vuoksi niukkaproteiininen ruokavalio soveltuu muiden ennenaltaehkäisevien toimien rinnalle, joita ovat verenpaineen ja painon sekä verensokerin seuranta ja diabeteksen riittävän hyvä hoitotasapaino. Munuaissairauden alkuvaiheessa aterian sisältämä proteiinimäärä saa olla normaalien suoistusten mukainen, mutta ei kuitenkaan saa mennä sen yli.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
19_rs Diabeteksen munuaismuutokset 1
61_rs 1-tyypin diabetes 1

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä