Nenäkannu on nenän sivuonteloiden tulehduksellisten sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon, limakalvon kuivuuteen ja ärsytystiloihin käytetty hoitomenetelmä, jossa limakalvo vesihuuhtelun avulla saa tarvitsemaansa kosteutta rauhoittaen sitä. Nenäkannua voi käyttää yksilöllisesti. Usein kerran päivässä suoritettu huuhtelu auttaa merkittävästi ärsytystilojen aikana.

Parhaan tuloksen vesihuuhtelulla saa sekoittaen teelusikallisen ruokasuolaa litraan keitettyä ja ensin jäähdytettyä vettä, jolloin syntyy n. 1% suolaliuos jäljitellen kehon omaa suolatasapainoa. Syntyneen liuoksen teho pysyy hyvänä, eikä aiheuta turhaa ärsytystä ja virtausta nenän limakalvon solunulkoisen ja sisäisen nesteiden välillä.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
175_rs Allerginen nuha 6
33_rs Siitepölyallergia 5
Stub Krooninen poskiontelotulehdus 3
Stub Poskiontelotulehdus 2

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

8_s

007
10. lokakuuta

Sain nenäkannulla aikaiseksi kerran vain (olettaisin) poskiontelotulehduksen. Oletteko saaneet hyviä tuloksia aikaan?

1_s

Anonyymi
5. helmikuuta

Primavera
Olen nyt käyttänyt nenäkannua 3 kertaa päivässä ja minusta tuntuu, että se on todella aihauttanut minulle poskiontelotulehduksen ja siinä sivussa ihmeellisen yskän, joka on hakkaava ja kuiva. Suolaista limaa tulee kurkkuun koko ajan.

Alkaa epäuskovaivata.

1_s

Anonyymi
4. elokuuta

Nenäkannu on ollut erinomainen apu allergisiin oireisiini ja poskiontelon tulehduksiin. Ehdottoman hyödyllinen jos ei halua noihin vaivoihin syödä antibioottia.

1_s

Anonyymi
1. marraskuuta

Minulla myös nenäkannu vain kuivattaa ja sai sinuiitin pahenemaan. Lääkäri suositti olemaan käyttämättä sitä, limakalvot olivat ärtyneet huuhteluista

1_s

Anonyymi
29. joulukuuta

Jos tuntuu, että poskiontelontulehdus on nenäkannun aiheuttamaa, teillä todennäköisesti jää nekkuun vettä huuhtelun jälkeen. Itsellä oli tämä kanssa riesana kunnes hoksasin että aina kun käänsi pään alaspäin, nenästä vuosi taas ylös nostettaessa suolaliuosta. Nykyään annan tulla ulos huuhtelun yhteydessä niin paljon kuin tulee ja muutama minuutti myöhemmin venyttelen eteenpäin ja ylös noustessa loputkin tulee ulos.

Jos nenäkannu puolestaan kuivattaa, suolaliuos saattaisi olla liian tujua. Vähemmän suolaa.

2_s

For55
20. helmikuuta

Olen ollut tyytyväinen nenäkannuun, ja nuhat ovat lähes kadonneet elämästäni. Jokin aika sitten kuulin tutkimuksesta, jossa oli todettu nenäkannun käytön tuhoavan nenän värekarvoja. Jätin siis kannun käytön ja nyt muutaman kuukauden kuluttua on ihan kamala nuha. Olisiko sittenkin kannattanut jatkaa kannun käyttöä. Onko tietoa tutkimuksen todenperäisyydestä?

13_s

TriDoc
20. helmikuuta

Voisi olla hyödyllistä käyttää nenän limakalvon huuhteluliuoksena keitettyä, jäähtynyttä vettä johon on sekoitettu esimerkiksi teelusikallinen suolaa yhtä litraa kohti. Sillä pitäisi syntyä n 1% suolaliuos, jota voi käyttää nenäkannun huuhteena.
En usko nenän limakalvon värekarvojen tuhoutumiseen huuhtelun johdosta, jos limakalvoja huuhdellaan tällaisella nesteellä (isotoninen suolaliuos, vastaa elimistön omaa soluvälinestettä), vaan käsitän kysymyksessä olevan pikemminkin limakalvon pintaa voiteleva, kosteuttava neste. Oman käsityksen mukaan kysymys on täysin fysiologisesta ja terveyttä edistävästä toimenpiteestä. Jos kuitenkin kokee nenäkannun käytössä epämukavuutta tai sivuoiretta, voi kevyempänä toimenpiteenä käyttää nenää kostuttavia suihkeita. Tyhjän suihkepullon voi täyttää vaikka itse valmistamallaan liuoksella.

13_s

TriDoc
20. helmikuuta

Se verran vielä, etten ole itse kuullut sellaisesta tutkimustuloksesta, jossa esimerkiksi tällaista isotonista liuosta käyttämällä olisi aiheutettu limakalvoille vahinkoa. Pelkän suolattoman veden käyttö voi sen sijaan ärsyttää nenän limakalvoa, mutta jopa sekin saattaa sellaisenaankin toimia kostuttavana ja sopia osalle ihmisistä. Käsitän nenän huuhtelun toimivan yleensä huoltavana ja hieman yksinkertaistaen samantyyppisesti kuin esimerkiksi auton moottoriöljy joka oikein valittuna voitelee moottoria. Vaikka nenäkannun käyttö voi tuntua hieman rajulta, en näe siinä suuria terveydellisiä riskejä. Toki koetut Hyödyt ja mahdolliset epämukavuudet voivat vaihdella sitten käyttäjäkohtaisesti.
Tosiasia Suomenkin ilmastossa talvella ja muutoinkin keskuslämmitysaikaan on ympäristön kuiva ilma ja alhainen kosteuspitoisuus, joka altistaa ihon ja nenän limakalvon kuivumiselle ja siitä johtuville oireille. Säännöllinen kostutus on keino vähentää tästä johtuvia oireita. Toinen mahdollisuus on sitten hankkia kotiin esimerkiksi ilmankostutin.

8_s

Piippo
17. toukokuuta

Minäkin olen käyttänyt sarvikuonomallista nenäkannua jo 1.5 vuotta aamuin illoin (1%:n liuos). Sillä saan aina vähän helpotusta olooni, mutta eihän se perussairautta poista. Mikähän poistaisi?Minua on nyt kohta 2 vuotta hoidettu: ensin epäiltiin astmaa, mutta koska mitkään lääkkeet eivät auttaneet (eikä keuhkojen tähystyksessäkään löytynyt muuta kuin vähän limaa), alettiin tutkia poskionteloita. Noin 20 kertaa on nyt huuhdeltu ja ilmastointileikkauskin tehty, mutta apua ei ole tullut. Aina vaan on onteloissa mätää. Nyt ehdotetiin sitä klassista leikkausta, johon en haluaisi mennä (ylähuulen alta mennään poskionteloon jakuoritaan koko limakalvo pois).Eikö todella olisi mitään muuta keinoa?Tai jos leikkaukseen on mentävä, niin missä sen uskaltasi tehdä?

1_s

Anonyymi
15. syyskuuta

Kokeile käyttää vain kerran päivässä. Ja kuinka paljon laitat suolaa? Suolaa ei pidä laittaa liikaa, jottei se ärsytä limakalvoja.