Lonkan tekonivelleikkaus on tarpeellinen ihmisillä, joilla lonkkanivel on pahasti kulunut aiheuttaen vaikeuttaen normaalia liikkumista ja aiheuttaen lisääntyviä kipuja, jolloin lonkkanivelen normaali kuntouttaminen ei enää onnistu. Leikkauspäätöksen tekee aina operaation suorittava ortopedi/kirurgi.

Leikkauksessa lonkkanivelen pohja muotoillaan tarpeeksi suureksi, jotta siihen pystytään istuttamaan muovinen lonkkamalja, joka istutetaan tiukasti kiinni sementillä kiinni myötäillen luista kuppia. Kun muovinen lonkkamalja on paikoillaan, voidaan keskittyä varsinaiseen lonkkaluun päähän, joka katkaistaan reisiluun yläosista ja korvataan metallisella lonkkaproteesilla, joka istutetaan katkaistuun ja onttoon reisiluun päähän yleensä sementillä. Leikkauksen jälkeen jalkeille nousu onnistuu yleensä seuraavina päivinä. Lonkan proteesin tyypistä riippuen varaus keinonivelellä voi olla aluksi rajoitettua, mutta painorajoitus puretaan yleensä muutamien viikkojen/kuukausien kuluessa. Samalla potilas saa leikkauksenjälkeistä fysioterapiaa. Liikkeissä pitää olla aluksi varovainen lonkan lihasten vahvistamiseksi ja lonkan sijoiltaanmenon ehkäisemiseksi.

Myöhemminkin lonkan tekoniveleeseen liittyy rajoituksia, jotta nivel kestäisi mahdollisimman pitkään. Normaali käveleminen on suositeltavaa, mutta juokseminen tai muu kuluttava liikunta ei yleensä ole keinonivelelle edullista. Yleisesti lonkan tekonivelet kestävät kohtuullisella rasituksella 20-25 vuotta ja niiden keski-ikä on jatkuvassa nousussa.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
184_rs Lonkan nivelrikko 2

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset