Riittävällä levolla tarkoitetaan tässä yhteydessä hengitysteitä ja verenkiertoelimistöä rasittavan fyysisen aktiviteetin välttämistä, mikä on tärkeätä erityisesti erilaisissa lievissä infektiosairauksissa jälkitautien ehkäisemiseksi. Lepo vähentää elimistön lisärasitusta ja nopeuttaa paranemista.

Riittävä lepo voi olla tarpeen myös erilaisia kroonisia sairauksia hoidettaessa. Kroonisissa sairauksissa se ehkäisee väsymistä, stressiä ja siten myös estää kroonisen sairauden pahenemista.

Riittävän levon perustana on säännöllinen vuorokausirytmi, johon sisältyy hyvä yöuni ja liiallisen päiväaikaisen rasituksen välttäminen suhteessa perussairauteen. Näin luodaan optimaaliset olosuhteet sairauden hallitsemiseksi.

Keskustelu

5_s

m49-267
18. marraskuuta

se lepo on parasta hoitoa moneen vaivaan... varsin flunssaa ollut niin en oo hötkyillyt vaan ottanu iisisti

1_s

Anonyymi
21. helmikuuta

Lepo ja erityisesti istuminen on myrkkyä selälleni. Palkaksi parin päivän flunssasta saan viikon iskiastyyppiset selkäkivut. Ulos ei voi kipeänä mennä, täytyy ravata sisällä ympyrää. Mistähän tällainenkin johtuu?

13_s

TriDoc
21. helmikuuta

Lanneselälle liikkumattomuus on usein haitallista, sillä selän venyttely ja liikuttelu laittaa veren kiertämään ja pehmytkodokset saavat tarvitsemaansa liikuntaa. Varsinkin lanneselän kulumasairaudessa liikkumattomuus jäykistää, kangistaa ja kipeyttää paikat. Oireistosi on tyypillinen ja merkittävällä osalla ihmisiä keski-ikää lähestyessä syntyy samanlaisia tuntemuksia.Kaikenlaisesta perusvoimistelusta ja lanneselkää rasittavasta liikunnasta olisi erittäin suuri hyöty tämäntyyppisissä vaivoissa.

1_s

Anonyymi
22. helmikuuta

Kiitos nopeasta vastauksesta! Kaikissa nivelissäni on todettu yliliikkuvuutta, selässä itsessään ei pitäisi olla muuta vikaa kuin hyvin lievä skolioosi ja selkää tukevien lihasten heikkous (?). Olen 25-vuotias nainen. En pysty istumaan tavallisessa tuolissa 15 minuuttia kauempaa, sen jälkeen selkä kipuilee ja säteilee jalkoihin. Noh, olen tottunut seisomaan silloinkin kun muut istuvat. Tosin lapsesta asti oireilleet latuskajalat sitä illalla protestoivat. Kuten sanoit, liikunta ja jumppa ovat kaiken a ja o.

Aiheen kysymykset