Lannerangan välilevytyrän leikkaukset ovat tavallisimpia selkeäleikkauksia maassamme. Välilevytyrät ovat tyypillisiä 20-40 vuotiailla, harvemmin lapsilla sekä iäkkäimmillä ihmisillä. Välilevytyrä syntyy lanneselän välilevyn sisemmän kerroksen pullistuessa selkäydinkanavaan päin ja aiheuttaen hermojuuren ärsytystä sekä hermojen puristumisoireita. Jos oireisto kestää yli 6-12 viikkoa, voidaan harkita selän välilevytyrän leikkauksellista hoitoa.

Leikkauksessa, joka suoritetaan nukutuksessa, pyritään poistamaan ylimääräinmen välilevytyrämassa sekä tyhjentämään välilevy ylimääräisestä massasta. Selän välilevytyrän leikkaukseen tulee ryhtyä vasta riittävin perustein, koska itse leikkaus aiheuttaa arpikudosta selkärankaan. Tosin nykyiset leuikkaustekniikat ovat tämän suhteen kehittyneempiä.

Sairauslomaa välilevytyräleikkauksen jälkeen tarvitaan 4-6 viikkoa ja potilaan tulee varautua pitkään kuntoutusjaksoon selän lihasvoiman palauttamiseksi. Selkeää eroa lannerangan välilevytyrästä paranemisella ei ole todettu konservatiivisen ja leikkaushoidon välillä, mutta joskus tilanne on niin paha että valinnanvaraa ei ole ja joudutaan päivystykselliseenkin leikkaushoitoon.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
3_rs Iskias 5

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset