Laihdutusleikkausten määrä on kasvamassa länsimaissa, joissa ylipaino ja sen aiheuttamat liitännäissairaudet ovat kehittyneet kansanterveydellisiksi ongelmaksi. Naapurimaassamme Ruotsissa laihdutusleikkauksia on viime vuosina tehty n. 2000-3000 tapausta vuodessa ja Suomessa toistaiseksi vain satoja. Yhdysvalloissa leikkaukset ovat vakiintuneet n. 200 000 potilastapaukseen vuosittain. Lääketieteelliset perusteet leikkauksille ovat asetettu sairaalloiseen ylipainoon, jonka BMI-vähimmäistaso on vähintään 40 tai potilaalla on alemmilla leikkaukseen hyväksytyillä painotasoilla perusterveyttä uhkaavia liitännäissairauksia, kuten diabetesta, korkeata verenpainetta tai tuki-ja liikuntaelimen ongelmia. Lisäksi potilailla on ennen leikkaukseen hyväksymistä kokeiltu kaikki muut laihdutustekniikat, eikä niillä tai liikunnan lisäämisellä ole saavutettu toivottua hoitotulosta. Jos mukana on ahmimishäiriötä, ei leikkaushoito yleensä komplikaatioiden pelossa sovellu potilaalle tai ahmimishäiriö vaatii ainakin ensin aikaa hoitaa kuntoon.

Aikaisempiin laihdutusleikkauksiin sisältyi nykyistä runsaammin sivuvaikutuksia ja komplikaatioita niiden kehittymättömyyteen liittyen. Osin tästä syystä nykyiset laihdutusleikkaukset keskittyvät yhä enemmän vatsalaukun kokoa ja sen täyttyvyyttä hallitseviin leikkaustekniikoihin. Leikkaustyypeissä on eroteltavissa kaksi pääsuuntaa. Toinen tekniikoista keskittyy vatsalaukun pienennykseen erityisen vatsan ympärille asennettavan pannan avulla (gastroplastia) ja toinen keskittyy ns. vatsalaukun ohitukseen (mm. by-pass), joita on kehitelty useita erilaisia leikkausversioita.

Gastroplastiassa vatsalaukun ympärille asennettava panta pienentää kerralla syötäviä ruoka-annoksia ja edesauttaa potilaan kylläisyyden tunteen syntymistä nopeammin. Vatsapannan asennus voidaan yleensä suorittaa tähystyksessä suoritettavan toimenpiteen yhteydessä ja leikkaus kestää yleensä muutamia tunteja. Vatsalaukun ohituksessa vatsalaukun kokoa pienennetään pilkkomalla ja vatsalaukku yhdistetään sitten uudelleen ohutsuoleen. Lopputuloksena on tässäkin tekniikassa kylläisyyden tunteen paraneminen, vähäisemmän (2-3dl kerrallaan) ruokamäärän aiheuttama kylläisyyden tunne, joka johtaa vähäisempiin energiamääriin ja laihtumiseen. Kumpikaan leikkaustekniikan tulos ei ole ollut kaikilla leikatuilla ongelmaton, mutta tulokset viimeisten vuosien ajalta ovat olleet rohkaisevia sellaisten potilaiden kohdalla, jotka ovat muuten aiempien hoitojen suhteen ajautuneet umpikujaan. On kuitenkin muistettava, etteivät laihdutusleikkaukset ole ensisijaisia hoitokeinoja lihavuuden hoidossa vaan tilanteessa, jossa kaikki muut keinot on käytetty hyödyttöminä.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
55_rs Lihavuus 1

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset