Kylmähoidon tärkeimpiä kohteita ovat kaikkien tuntemat tuki-ja liikuntaelinten vammojen ensihoito (KKK: kylmähoito, kohoasento, kompressio). Kudosvaikutuksiltaan kylmähoidot ovat supistavia ja siten estävät tehokkaasti erilaisista vammoista seuraavaa kudosvenytyksen, -venähdyksen ja -repeytymisen jälkeistä kudosturvotusta ja verentungosta estäen kudoksen lisävaurioita. Kylmähoidon käyttöalueita äkillisen loukkaantumisten lisäksi ovat erilaiset jänne- ja pehmytosien kiputilat. Kylmähoito on yleensä toimivaa nivelten läheisyydessä olevan limapussin, nivelkapselin, jännetulehduksen ja lihaskivun hoidoissa.

Kylmähoito soveltuu myös pitkäaikaisten tulehduksellisten nivelsairauksien hoitoon erilaisissa kroonisissa nivelen turvotus- ja kiputiloissa. Kylmähoitoa voi käyttää myös hyvin jäykän lihaksen rentouttamiseen esimerkiksi iäkkäillä neurologisilla potilailla. Sitä voidaan antaa itsehoitona erilaisilla geeleillä (sisältää etanolia/mentolia) sekä kylmäpakkauksilla (jääpala, jääpakkaukset) noin 5-15 min kerrallaan useita kertoja päivässä. Kylmähoidolla on kudoksen elvyttämisessä merkittäviä etuja ja usein nopeuttaa kudoksen paranemista vamman tai ylirasituksesta johtuvana. Paikallisesti ja järkevästi käytettynä kylmähoidolla ei ole juuri sivu-tai haittavaikutuksia.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
1. heinäkuuta

Olen kärsinyt merkittävästi hyppääjänpolvi-rasaitusvammasta ja todennut että kylmähaude on paras apu kipuun, jopa parempi kuin ibusal 600, jota minulle määrättiin toisen polven leikkauksen jlkn.