Kuntosalien määrän lisääntyminen viimeisen 20 vuoden aikana on ollut huomattavaa. Varsinkin kaupunkialueilla ”salillakäynti” on kävelyn jälkeen suosituin liikuntamuoto. Syynä tähän on lajin trendikkyys ja myös sosiaalisuus. Kuntosalit ovat viihtyisiä ja monipuolisia palvelukeskuksia, jotka houkuttelevat kävijöitä kaikista ikäryhmistä.

Nykyajan kuntosalilaitteet mahdollistavat kaikkien lihasryhmien harjoittamisen turvallisesti. Myös vammojen kuntouttamisessa laitteet mahdollistavat liikunnan aloittamisen nopeasti esim. polvileikkauksen jälkeen, koska terveellä jalalla voidaan harjoittelu suorittaa ja taas kuntoutusta tarvitsevalla jalalla voidaan vastus säätää tarkoituksen mukaiseksi. Laitteiden monipuolisuus sallii myös sellaisten lihasryhmien harjoittamisen, joihin kotioloissa on vaikeaa kohdistaa sopivaa rasitusta.

Kuntosalilla on helppo harjoitella myös peruskuntoa soutulaitteilla, kuntopyörällä, ns. ”crosstrainer-laitteella”, jossa käsillä ja jaloilla ”poljetaan” samanaikaisesti, kiipeilykoneilla ja luistelulaitteilla. Tekniikka on tuonut näihin laitteisiin valmiita harjoitusohjelmia tai vaihtoehtona voit itse määritellä harjoituksen kuormituksen ja keston. Sykemittari on näille laitteille erinomainen lisälaite, jolla myös voidaan määritellä haluttu harjoitustaso.

Kuntosalit tarjoavat erilaisia ”yhteisjumppia” kuten aerobiciä, spinningiä (kuntopyöräily ryhmässä), erilaiset tanssilliset jumpat, pilates, jooga ja erilaiset venyttelytunnit. Nämä lisäävät suosiotaan jatkuvasti, koska harrastajalla on helpompaa laittaa itsensä tekemään ryhmässä toisen ”komentojen” mukaan. Kuten lähes kaikissa lajeissa, sosiaalisuus, kavereiden kanssa yhdessä tekeminen ovat erittäin tärkeitä motivaation lähteitä.

Keskustelu

8_s

007
14. lokakuuta

Kuntosalilla käynti on kyllä yksi parhaista keinoista varsinkin jännityspäänsärkyyn. Tietenkään ei silloin kun päätä särkee, mutta ennaltaehkäisevästi on toiminut todella hyvin.

8_s

Proual
29. huhtikuuta

Olen tässä nyt kohta puoli vuotta salilla piipahdellut. Olen itsekin huomannut, että päänsärkyjen määrä on vähentynyt. Mukava plussa lihaskunnon kasvamisen lisäksi. Salillakäynti kasvattaa myös mielialaa ja toimii hyvänä piristysruiskeena. Kesällä taitaa sali vaihtua kuitenkin lenkkeilyyn ja pyöräilyyn.

8_s

Proual
10. kesäkuuta

Jää kuntosaleilu valitettavasti kesäksi todella vähiin. Pitää yrittää kuitenkin jotaan liikuntaa harrastaa, jotta syksyllä on sitten helpompi eksyä takaisin liikuntasalin puolelle.

8_s

007
30. kesäkuuta

Sama juttu, täälläkin nyt kesällä jäänyt vähemmälle. Toisaalta, kelit sallii paljon muitakin liikuntamuotoja niin eiköhän sinne salille vielä syksyllä/talvellakin ehdi kun ulkona sataa räntää tai lunta tai jotain muuta epämukavaa.

2_s

rusina
23. syyskuuta

Olen käynyt useita vuosia kuntosalilla, ja nyt olen jo 77 vuotta vanha ja käyn edelleen kaksi kertaa viikossa. Nyt on olkapää kipeytynyt ja en tiedä voinko enää nostella painoja molemmilla käsillä.
Uida voin vain rintauintia, siinä ei kipu tunnu.
Olenkohan liian vanha nostelemaan painoja ym.? Onko ketään samanikäistä kuntoilijaa? Olisi kiva jutella.

11_s

Ft-Marko
29. syyskuuta

Kuntosaliharjoittelu on siinä mielessä paras lihasharjoittelumuoto, että siinä harjoiteltava alue voidaan eristää todella tehokkaasti.

Tästä syystä saliharjoittelussa puhutaankin jalkojen, selän, rintakehän, hartioiden, käsien ja vartalolihasten harjoittelusta erikseen. Voin siis harjoitella esimerkiksi jalkalihaksiani rasittamatta hartioitani tai päinvastoin.

Voimaharjoittelua ei tule missään tapauksessa lopettaa, sillä jo 50-ikävuoden jälkeen kehon lihaksilla on voimakas taipumus heikentyä, mikäli niitä ei rasiteta riittävästi. Tätä kehitystä saliharjoittelu vastustaa tehokkaalla tavalla.

Hyvä lihaskunto parantaa tasapainoa, koordinaatiota ja vahvistaa nivelien kestävyyttä esimerkiksi kaatumistilanteessa.

Jos salilla tuntuu, että harjoittelu aiheuttaa kipua tai tulee muita vastoinkäymisiä kannattaa ottaa fysioterapeutti mukaan salille tai ottaa ohjausta osaavalta kuntosaliohjaajalta. Näin harjoittelu voi turvallisesti jatkua.

2_s

rusina
29. syyskuuta

Kiitos kannustuksesta. Mahdollisuuksien mukaan yritän harjoituttaa lihaksiani,koska tiedän, että jo viikon mittainen löhöily tai sairastelu, tekee tuhojaan vanhassa kropassa. Olen koko ikäni harrastanut ja ohjannut eri liikuntamuotoja. Tällä hetkellä vedän eläkeläisten vesijumppaa ja lisäksi käyn kerran viikossa uimassa. Mutta kuitenkin ikä tekee tepposiaan, ei ole enää vauhtia, mutta yritän kuitenkin.

9_s

reporanka
29. syyskuuta

Minä olen kuntosaleillut pitkälti yli 20 vuotta. Joitakin taukoja välissä on, mutta aina olen sinne takaisin palannut.

Nyt sitten haittaavat nuo nykyiset vaivat; toimimaton olkapää ja rappeututut alaselkä.

Yläkroppaliikkeitä ei kauheasti voi tehdä, mutta alakroppaa siten senkinedestä rääkkään. Tosin siinäkin tulee sitten taas tuo alaselkä, joka ei kovin paljon halua tehdä.

Toisaalta kuitenkin on "pakko" alakroppaa ja vallankin takareisilihaksia yrittää treenata, kun vuosi sitten minulta repesi oikeasta jalasta kaksi reisilihasta ja ne jouduttiin kiinnittämään tuonne istuinluuhun. Edelleenkään ei tuo jalka ole mielestäni yhtä vakaa kuin toinen jalka. Eikä varmaan koskaan entiselleen palaakaan.

Niska-hartiavaivoja minulla ei liiemmin ole ollut varmaankin juuri tuon treenaamisen ansiosta.

Aiheen kysymykset