Krooninen nielurisatulehdus on melko yleinen suun ja nielun alueen pitkittynyttä tulehdusta ja alikuntoisuutta aiheuttava sairaustila. Tarve leikkaukseen syntyy toistuvien nielurisatulehdusten jälkeen, joita pitäisi olla useita melko lyhyen ajan sisältä toistuen järkevästä hoidosta huolimatta. Suosituksen leikkausharkintaa varten antaa usein yleislääkäri huomatessaan tulehduksellisen prosessin jatkuvan tai uusivan lyhyen ajan sisällä hyvästä hoidosta huolimatta. Leikkauspäätöksen tekee korvatautien erikoislääkäri, kun tilanne ei todennäköisesti parane ilman leikkaushoitoa.

Kroonisen nielurisatulehduksen taustalla on usein nielurisojen arpisuus ja suurentuminen, märkäeritteen pesäköityminen niin, ettei antibioottihoidolla enää ole saavutettavissa pysyvää hoitotulosta. Krooninen nielurisatulehdus on myös merkittävä alikuntoisuutta ja suorituskykyä alentava tila, joka aistitaan usein puolikuntoisuutena ja kroonisena väsymyksenä.

Leikkaus suoritetaan nykyisin usein nukutuksessa, jossa nielurisan kapselinmyötäisesti pyritään poistamaan kaikki nielussa oleva risakudos. Jälkioireena leikkauksesta voi syntyä nielurisan pohjasta verenvuotoa aina viikon ajan leikkauksesta. Leikkausalue eli risakudoksen pohja korvautuu yleensä vaalealla peitekudoksella, jonka irrotessa noin kaksi viikkoa leikkauksesta saattaa potilas altistua toisen kerran nielurisaleikkauksen jälkeiselle verenvuodolle.

Information Käytetään sairauksiin

Ei tietoa

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Anonyymi
6. heinäkuuta

Milloin sairaudentunne lähtee pois leikkauksen jälkeen?