Kirkasvalohoito on viimeisten vuosien aikana yleistynyt tapa korvata talviseen vuodenaikaan liittyvää auringonvalon tarvetta. Ilmeistä on, että auringonvalo tahdittaa ainakin jossain määrin vireystilaamme ja unirytmiämme. Sitä säätelee käpylisäkkeestä erittyvä melatoniinihormoni, jonka eritystä auringonvalo osaltaan vähentää.

On ihmisiä, jotka selkeästi kokevat hyötyvänsä kirkasvalon vaikutuksesta mielialaan ja unirytmiin. Tämän vuoksi sitä on käytetty mm. kaamosmasennuksen ja unettomuuden tukihoitona. Koettu kirkasvalohoidon teho on yksilöllinen ja käytännössä selviää vasta omakohtaisen kokeilun perusteella. Kirkasvalohoitoa voi kokeilla varsinkin aamuaikaan heräämisen ja aamutoimien yhteydessä, jolloin se muistuttaa ”heräämistä aurinvalon aikaan” ja tukee käytössä olevaa vuorokausirytmiä tehokkaimmin.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
5_rs Masennus 5
101_rs Pitkäaikainen masennus 3
102_rs Kaamosmasennus 3
28_rs MS-tauti 1

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

m38-9
24. marraskuuta

Ollaan mietitty tällaisen hankkimista kotiin. Kokemuksia?

8_s

007
24. marraskuuta

Herätevaloa voi suositella kyllä lämpimästi! Herättää mukavasti pimeinä aamuina, on kuin kesällä heräisi. Omani on kylläkin rikki juuri nyt...pitäisi viedä takuuseen..

1_s

m38-9
24. marraskuuta

Paljonko tuossa herätevalossa on luxeja?

8_s

007
24. marraskuuta

Hmmm... empäs kyllä muista luxeista tarkalleen. 100W lamppu siinä on, ihan kirkas se kirkkaimmillaan on. Ei kai toimi kuitenkaan ihan kirkasvalon periaatteella eli sitä ei o tarkoitus pitää päällä käsitykseni mukaan heräämisen jälkeen

1_s

m38-9
24. marraskuuta

Ok, onko kellään asiasta lisätietoja?

13_s

TriDoc
24. marraskuuta

Kirkasvalohoidon tehon toivotaan korvaavan varsinkin pimeään vuodenaikaan puuttuvaa luonnonvaloa. On ilmeisesti tutkimuksia, joiden perusteella kirkasvalolla voisi olla lieviä myönteisiä ominaisuuksia. Toisissa tutkimuksissa vaikutusta ei kyetä osoittamaan. Osa ihmisistä kuitenkin kokee sillä olevan myönteisiä vaikutuksia. Vaikutelmaani on, että sitä pitää jokaisen kiinnostuneen itse kokeilla ilman suurempaa odotusta. Silloin ei pety!

11_s

Vähänonnellinen
23. helmikuuta

Kirkasvalohoitoa saa matkustamalla tarpeeksi kauas. Olen omalla kohdallani valinnut tuon vaihtoehdon. Perillä paistaa aurinko joka päivä ! Tosin työelämässä olevat eivät pysty ratkaisemaan asioita samoin kuin minä.

2_s

fibro63
28. helmikuuta

hei kaikille minä siirryn kahdeksiviikkoa valohoitoon taimaahan.siellä hävii kivut ja masennus ,onneksi pois tultua paistaa toivottavasti aurinko täälläkin vähän enewmmän ja lämpimämmin,ja onhan se aina kesää kohti mukavampi mennä kun olen sellainen kevät kesä ihminen syksyllä menisin mieluummin talviunille kuin karhu.
HYVÄÄ KEVÄÄN JATKOA KAIKILLE

11_s

Vähänonnellinen
28. helmikuuta

Luonnonvalo on varmasti vaikuttavampi kuin kirkasvalolamput. Soisin kaikille tuon mahdollisuuden. Tiedän kuitenkin ihmisiä, jotka eivät kalua lähteä kauas, vaikka se olisikin terveellistä. Sillehän ei voi mitään, että ihmiset eivät ymmärrä omaa parastaan.

10_s

n62-2120
1. maaliskuuta

Kirkasvalolamppuon ihan OK.Luen sen valossa iltaisin ja valo täytyy olla suurella teholla,että näkee.Onko sillä valolla näinkin piristävä vaikutus ja näin ollen ei auta unen tuloon jota samalla lukiessaan toivoisi.Tällaista olen miettinyt. Lukulamppuna se on mitä mainioin kun valaisee hyvin.

4_s

Birke
2. maaliskuuta

Minulla ei ole kokemusta kirkasvalolampusta, mutta uskon, että se on tehokas. Joskus on käynyt mielessä ostaa sellaisen. Tuosta ulkomaille matkustamisesta, olisi aivan ihana asia jo muutenkin, ettei vain valon takia, mutta meitä on myös niitä, joilla on niin pieni eläke, ettei sillä matkustella. Odotan kevättä, ja ilmaista aurinkoa.

4_s

n54-1866
2. maaliskuuta

Eipä ole täälläkään kokemuksia kirkasvaloapparaateista.Olen kyllä niitä muutamissa paikoissa nähnyt,ja väittävät,että piristää,mene ja tiedä.Luin jostakin esitteestä,että fibrojen kyllä kannattaisi oleskella etelänmailla,kuumaa,mutta kuivaa ilmastoa suosittelevat.Rahastahan se matkustaminen on aika pitkälle kiinni itse kullakin.Mutta,kivaa reissua sinulle fibro63,kerrohan palattuasi,mitkä oli tuntemukset etelänauringon alla,helpottuiko olotila kipujen ja särkyjen suhteen.

2_s

fibro63
2. huhtikuuta

kiitos viestistä matka oli lämmin ja kivuton fibron suhteen ,kyllä se on totta että siellä ne kivut helpottavat olen sen huomannut joka matkalla millä olen käynyt.
olin terveys messuilla kuopiossa ja siellä oli herbelainin edustus,ne lupaavat myös helpotusta ravintolisillä ja proteeini jauheella, olen itse kokeillut syksystä lähtien ja voin sanoa että auttaa,nyt oli taukoa tuotteiden käytössä ja heti iski suunnaton väsyys,käytön aikana oli hirmu energinen jaksoin tehdä vaikka mitä väsymättä mutta nyt uuvun heti jos jotain teen ja ruuan sulatuksen kanssa on tullut ongelmat takaisin,vatsa ei meinaa toimia vaikka syön mielestäni terveellisesti olen ollut kiloklubissa ja noudattanut sen ohjeita, sekä pudottanut painoa elokuusta 11 kiloa mutta nyt kilot jämähtänyt paikoilleen ,kun käytin tuotteita sekin oli suunta alas päin,nyt olenkin aloittanut tuotteiden käytön uudestaan
mutta se niissä on ettei kyksi purkkia auta niitä on syötävä säännöllisesti aivan kuin vaikka sydänlääkkeitä

1_s

Anonyymi
15. helmikuuta

Minkäläisia kokemuksia löytyy täällä esiintyvistä Innosolin tuotteista sekä Philipsin uutukaisesta goLITE BLU -kirkasvalolaiteesta (pelkästään sinistä valoa ja huomattavasti pienikokoisempi kuin nämä perinteiset mallit)?
Onko eroa tehokkuudessa/toimivuudessa jos vertaa perinteisiä malleja, joissa tulee monia eri valon sävyjä, ja tälläistä pelkkää sinistä valoa lähettävällä laitteella? Eli onko se sininen valo juuri se mitä ihminen kaipaa, vai auttaako muutkin valon värit?

1_s

Anonyymi
16. helmikuuta

Ilmeisesti täällä ei ole ollenkaan tajuttu koko kirkasvalolampun ideaa.
Kaikenlaisia "lukulamppuversioita" kehitellään.
Jospa perehtyisitte asiaan edes vähän ?
Ei siihen lamppuun, vaan siihen, mitä varten se on kehitetty, mm. uni-valverytmin pitämiseen talvellakin "kaamosaikana" !
Ehkä se auttaisi ymmärtämään, miten sitä kuuluu oikein käyttää ja miten siitä voi saada hyötyä ?
Minua on auttanut jopa Philipsin "Wake-up-light" aamuvaloherätys erittäin hyvin. Voin suositella niille, jotka tajuvat idean, ovat tietoisia
esimerkiksi uni-valve-rytmistä.
Kyseessäolevat laitteet eivät auta hoopoja.

1_s

Anonyymi
16. helmikuuta

Eipä juu tunnu kukaan kirjoittajista oikein tajuavan asiaa, ei oikein ehkä lääkärikään ? Kysyn vain.
Kaikki puhuvat ihan asian sivusta.
Voiko ymmärtäminen ja tiedonsaanti nykyään
olla niin vaikeaa tosiaan ?
Valo, uni, vireystaso.
Syy ja seuraukset.
Onko sitä mahdoton ymmärtää ?
Ihan normaalijärjellä varustetun ihmisen tajuntaan (ilman lääkärikoulutusta) asia on ollut selvä jo vuosia.
Niin paljon on tulvinut tietoa joka suunnasta.
"Järkke olis, jos sais kulkema", sano Tampereen likka.

1_s

Anonyymi
16. helmikuuta

Kirkasvalolamppu lukulampuksi tai Thaimaanmatkalla ei ole todellakaan yhtään mitään tekemistä asian kanssa !
Tunnen myötähäpeää kirjoittajiin.

1_s

Anonyymi
16. helmikuuta

Valo vaikuttaa silmän kautta ihmisen "sisäisen kellon" rytmiin.
Päivien lyhentyminen (=valon väheneminen) aiheuttaa joissakin ihmisissä oireilua.
Sängystä nouseminen on vaikeaa aamulla, tulee "makeanhimo" yms.
Kun näistä oireista kärsivät oleskelevat aamuisin parikymmentä minuuttia kirkasvalossa,
vireystaso nousee nopeammin ja on nopeammin hereillä.
Kirkasvalolampussa on samanlainen valo kuin ulkona.
Valo kertoo elimistölle, mitä vuorokaudenaikaa eletään !
Aamukahvi kirkasvalolampun ääressä on erinomainen päivän aloitus.
85%:lla se toimii oikein hyvin.
"Wake-up"-lamput ovat ns. sarastusvaloja, jotka toimivat ajastimella, ei tarvitse sitä kamalaa herätyskelloa, valo herättää miellyttävästi ja luonnollisesti (olen itse testannut ja nauttinut mukavista talviaamuherätyksistä jo vuosia)
Sarastusvalolla on samat vaikutukset kuin kirkasvalolla.

Tämä (valo/vireystila) on siis ollut tunnettu ja tutkittu asia jo vuosikymmeniä.
Tuskin lääkärillekään uusi asia ?
Mutta miksi hän ei kertonut tätä perusasiaa ?
Ei tarvitsisi ottaa kantaa itse laitteisiin ja merkkeihin, varsinkaan jos ei saanut sponsoritukea...