Kasvisruokavalioissa on monenlaisia painotuksia kulloisenkin asuinpaikan ja käytäntöjen mukaan ja osa näistä liittyy uskontoon, terveysajatteluun tai muihin yhteisöllisiin sääntöihin. Hoitonetin lääkärit kunnioittavat jokaisen ihmisen vakaumusta omaan ruokavalioonsa mutta eivät suosittele täydellistä pidättäytymistä maito- ja lihatuotteista sen sisältävän ravitsemushäiriön riskin takia varsinkaan nuorilla kasvavilla lapsilla ja nuorilla. Aikuisilla kasvisruokavalion noudattamisesta syntyy kiiistattomia etuja. Kasvisruoan aikaansaama vatsalaukun venyttyminen ja täyteläisyyden tunteen saavuttaminen ovat kiistattomia painonnousua ehkäiseviä myönteisiä ominaisuuksia. Ongelmana kasvisruokavalion noudattamisessa on vain Suomen olosuhteissa riittävästi ravitsevan kasvisruoan löytäminen.

Kasvisruokavaliolla tarkoitetaan kaikkea kasvispitoista ruokaa, joka muodostaa valtaosan pääateriasta unohtamatta kuitenkaan riittävässä määrin maito-ja lihatuotteita, joita voi olla muutoin Suomen oloissa hankalaa tai kallista korvata. On myös ihmisiä, jotka pidättäytyvät liharuoista ja hyväksyvät kalan osaksi noudattamaansa kasviruokavaliota. Tällä hetkellä yhä suurempi osa maailman kalasaaliista kasvatetaan kalanviljelylaitoksilla, joissa yritetään turvata globaalisti tämä ihmisille terveellinen proteiinin lähde.

Salaatti- ja kasvisvoittoiset ateriat soveltuvat kaikille Suomalaisille aikuisille, varsinkin ylipainoisille, metabolisista häiriöistä kärsiville sekä erilaisista kroonisista sairauksia poteville. Lasten ja kasvuiässä olevien nuorien olisi terveydellisten syiden takia turvallisinta noudattaa terveellistä Suomalaista kotiruokaa koetun ruokahalun mukaan. Huolehtimalla lapsen ruokavalion monipuolisuudesta voivat vanhemmat hyvillä mielin antaa lapsen nauttia kotiruokaa oman ruokahalun mukaan. Ongelmaksi lapsellekin voi muodostua ruokavalio, joka on liian yksipuolista. Riittävästä kasvisten tarpeesta on hyvä huolehtia myös kasvuiässä.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset