Jäätynyt olkapää on itsenäinen, tuntemattomasta syystä johtuva olkanivelen kutistava tulehdussairaus, joka aiheuttaa pääasiallisena oireenaan olkapään liikelaajuuden kaventumista. Sen palauttamisessa voidaan kokeilla äkillisessä humauksessa tai syvemmässä nukutuksessa toteutettavaa olkapään ns. manipulaatiohoitoa.

Jäätyneessä olkapäässä nivelkapselin kutistuminen, kiinnikkeet, hankaus ja siitä syntyvä kivuliaisuus voivat estää täyden olkapään liikelaajuuden saavuttamisen aktiivisen tai passiivisen venytyksenkin avulla ja siksi olkapään liikelaajuuksien palauttaminen voidaan suorittaa nukutuksessa.

Tämän jälkeen liikuttelua on jatkettava nivelkapselin ja olkapään välisen liikkuvuuden varmistamiseksi. Yleensä säännöllisellä harjoittelulla saadaan pysyviä vaikutuksia aikaan, joskin sairaus muistuttaa jollain tavalla kroonisluontoista nivelsairautta ja säännöllistä erityishuomiota jäätyneelle olkapäälle on usein annettava harjoittelun muodossa.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
127_rs Jäätynyt olkapää 1

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

4_s

Helena
19. toukokuuta

Lääkäri kertoi minun joutuvan narkoosimanipulaatioon, jos olkapää ei osoita sulamisen merkkejä syyskuuhun mennessä. Kovin kipu alkoi joulun jälkeen, oireita oli kutinan, kipuilun ja liikelaajuuden ongelmien muodossa jo syksyllä. Onko tutkimuksia manipulaation hyödystä, ai paramisiko olkapääni samalla tavalla ilman sitä. Nyt en pysty venyttelemään kovin paljon, mutta yritän, kivun sallimissa rajoissa, joka päivä. inua on nukutettu ainakin 8 x muiden leikkaksien yhteydessä, joten se ei oikein houkuttele.

13_s

TriDoc
23. toukokuuta

Jäätyneen olkapään manipulaatiohoidosta on tehty erilaisia selvityksiä, mutta tavanomaisella haulla ei löytynyt satunnaistettuja eli todella luotettavia tutkimuksia, jotka osoittaisivat narkoosimanipulaatiohoitojen tehoavan kiistatta paremmin kuin esimerkiksi itse fysioterapeutin antamien ohjeiden mukaisesti suoritetut harjoitteet. Kliinisesti olen itsekin käytännön työssä kuitenkin nähnyt monia hankalia tapauksia, joille olkapään liikkeelle saaminen olisi muutoin saattanut olla ylivoimaista. Humauksessa tai nukutuksessa tehtynä olkapäästä usein on kuultavissa tyypilliset rusahdukset kun jäätyneen nivelkapselin kiinnikkeet saadaan manipuloimalla (olkavartta kääntämällä) murrettua ja olkapään liikkuvuus palautettua. Näkisin, että manipulaatiohoidoilla on selkeä hyöty yksilöllisesti oikein valittuna, vaikka kirjallisissa aineistoissa ne eivät vaikuta nousevan erityisesti muiden hoitojen edelle. Näin on yleensäkin erilaisia hoitoja vertailtaessa. Manipulaatiohoitoja tehdään edelleen jonkin verran ja joskus ne yhdistetään muihin leikkaustilanteisiin, jolloin voidaan hoitaa kaksi asiaa samassa nukutuksessa!

4_s

Helena
23. toukokuuta

Kiitos vastauksesta. Kunhan aika on kypsä, tai siis olkapää : ) Hakeudun tutun ortopedin juttusille. Toivottavasti vaiva paranee fysioterapia avulla ja en tarvitse vaivata lääkäreitä enempää.

Aiheen kysymykset