Perinteisten karaten ja judon rinnalle on tullut lukuisia lajeja, joita voidaan kutsua laajemmin otsikon mukaan. Kuten kaikissa lajeissa, joita jokin ryhmä kokoontuu harrastamaan, sosiaalisuus muodostuu tärkeäksi ja uusia ystävyyssuhteita saadaan aina luotua harrastajien keskuudessa.

Fysiologisesti lajit ovat oivallinen esimerkki siitä, miten liikunnan harrastaminen tulee aloittaa, sillä poikkeuksetta lajiharjoitus alkaa rauhallisella lämmittely- ja venyttelytuokiolla, jossa elimistö valmistetaan lajin vaatimiin käsi- ja jalkaliikkeisiin, sekä koko vartaloon kohdistuviin voimistelunomaisiin kaatumisiin ja pyörimisiin.

Lajien harrastaminen parantaa koko kehon lihasvoimaa, ketteryyttä ja nopeutta ja hyvän venyttelyn vuoksi avaa myös ”lukkoja” esim. selkärangassa. Näiden yhteisvaikutuksella harrastaja kokee erittäin kokonaisvaltaisen suorituskyvyn paranemisen.

Näiden lajien harrastaminen antaa perustaitoja selvitä tilanteista, joissa äkillinen uhka kohtaa esimerkiksi kadulla. Harrastaja oppii irtautumaan tilanteesta, jossa häneen käydään kiinni ja pääsee siten pakenemaan uhkaavasta tilanteesta. Omien taitojen paraneminen ja tunne tilanteen hallitsemista antaa ennen kaikkea itseluottamusta ja siksi vapauttaa jännittämisestä ja peloista.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset