Lievässä ja keskivaikeaa eturauhasen suurenemista, jossa oireet ovat hallittavissa, hoidetaan usein ei-leikkauksellisilla hoidoilla. Usein eturauhasen liikakasvun kehittyminen on vaikeammin ennustettavaa, jonka vuoksi konservatiivisuus on tässä mielessä perusteltua. Oireiden pahentuessa joudutaan kuitenkin miettimään leikkauksellisia hoitovaihtoehtoja. Näistä käytetyin ja yleisin on hyvänlaatuinen eturauhasen suurenemisen höyläystoimenpide jota myös kutsutaan nimilyhenteellä TURP (transurethral resection of urethrae).

TURP-toimenpiteessä metallinen "höyläputki viedään" virtsaputkeen ohi eturauhasen, jonka kohdalla voidaan "höylätä" ja laajentaa virtsaputken läpimittaa sisältäpäin. Jonkinverran saattaa syntyä verenvuotoa, mutta muuten toimenpiteen haittavaikutukset ovat vähäiset. Yleensä toimenpiteen jälkeiset erektiohäiriöt jäävät vähäisiksi ja poistuvat ajan kanssa. Eturauhasen sisäpinnan höyläys sisältäpäin on useille potilaille virtsantuloa helpottava ja ainoastaan pienelle osalle hoidetuista toimenpide joudutaan uusimaan liikakasvun uusiuduttua.

Hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun höyläys-tai leikkaushoidon arviointi kuuluu virtsaelinkirurgiaan erikoistuneelle kirurgille eli urologille. Kaikille tähystyksellinen toimenpide ei sovellu ja vaihtoehtona urologin arvion mukaisesti on eturauhasen avoleikkaus, jonka tulokset ovat yleensä nekin hyviä lukuunottamatta leikkauksen komplikaatioita. Virtsaelinkirurgiaa suoritetaan erikoissairaanhoidossa keskussairaaloiden urologisilla poliklinikoilla ja osastoilla sekä yksityisillä urologiaan erikoistuneilla lääkäriasemilla.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
Stub Eturauhasen liikakasvu 1

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä