Keliakia on ohutsuoleen paikantuva sairaus, jossa viljatuotteiden (vehnä, ruis, ohra) sisältämä valkuaisaine gluteeni synnyttää ohutsuolen limakalvon pinnalle tulehdusreaktion joka arpeuttaa suolen sisäpintaa eli nukkalisäkettä. Samalla myös ruoka-aineiden imeytymisessä syntyy yleensä häiriö ilmavaivojen, ummetuksen, lisääntyneen ulostustarpeen ym kipujen muodossa. Gluteeniton ruokavalio on tarkoitettu keliaakikoille, joiden ruokavalio ei voi sisältää viljatuotteita ja niiden sisältämää gluteiinia. Oikein ruokavaliota noudattamalla kaikki suolen sisäpinnan vauriot korjaantuvat. Käytännössä kaikki, vehnää, ohraa ja ruista sisältävät ruokavalmisteet ovat keliaakikolle kiellettyjä.

Gluteiinittoman ruokavaliooon siirtyminen ei ole luonnollisesti keliakiaa sairastamattomalle ihmiselle vaarallista, mutta se saattaa merkittävästi häiritä keliakian myöhempää selvittämistä mahdollisesti syntyvässä tilanteessa, jossa epäilee sairastavansa sitä. Tämän vuoksi keliaakikon ruokavalioon siirtymisestä olisi aina atukäteen hyvä keskustella lääkärin kanssa. Keliaakikon ruokavaliota ei myöskään suositeta suoraan kokeiltavaksi erilaisiin vatsaoireisiin.

Maissi, hirssi, tattari, riisi ja osalle myös kaura ovat keliaakikolle sopivia elintarvikkeita. Erityisesti aasialainen ruokakulttuuri sopii keliaakikolle mainiosti, koska se sisältää hyvin vähän perinteisiä viljatuotteita. Nykyisin kauppojen hyllyillä on kiitettävästi keliaakikoille sopivia gluteiinittomia jauhoja, leivonnaisia ja pikkuleipiä. Valmistuotteita valittaessa tulee vain tuotesisältö tarkistaa huolella valmisteen gluteiinittomuuden varmistamiseksi. Myös kaura sopii osalle keliaakikkoja.Gluteenittomasta ruokavaliosta on olemassa paljon erilaisia ohjekirjoja ja lehtisiä ja lisätietoa keliaakikon ruokavaliosta voi saada esimerkiksi keliakialiiton sivuilta.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
2_rs Keliakia 11
130_rs Fibromyalgia 1

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

6_s

Tiimalasi
27. syyskuuta

Sain keliakia- diagnoosin elokuussa 2009. Oireina laihtuminen, vatsakivut ja väsymys.

Hemogl. arvoni olivat olleet vuoden ajan todella matalat. Ihmetystä herätti, kun rautalääkityksestä huolimatta arvot eivät nousseet tarpeeksi. Lähtötilanne oli hb:n osalta 86 ja nyt viimeisimmässä kontrollissa heinäkuulta hb 104. Tämä johti tarkempiin tutkimuksiin ja taustalta löytyi keliakia.

7_s

M2O
28. syyskuuta

Minulla selviää Keliakia vasta-ainetestin tulokset tänään. Vähän kyllä jännittää. Jos todetaan niin sitten kyllä ruokavalion muutosvinkkejä otetaan mieluusti vastaan.

6_s

Tiimalasi
29. syyskuuta

Hei!!Miten Sun kävi?

Mun vasta- ainetestissä ei tullut suoraa vastausta onko keliakia vai ei.

Siksipä jouduin gastroskopiaan ja vasta siinä tutkimuksessa selvisi keliakia.

Ruokavaliolla on todellakin suuri merkitys oireiden helpottamiseksi.

Vaikealta tuo on kyllä aluksi tuntunut, minäkin mm. leivonnaisten ystävä...

noh, gluteenittomasta jauhoista saa yhtä hyvää!! :)

1_s

Anonyymi
8. helmikuuta

Voiko keliakiaa sairastava syödä hirssiä? Kysyn vaan sukulaisen puolesta. En nyt ole innokas tuolta netistä lähteä etsimään kun on niin paljon googlen alla gluteenittomasta.

12_s

Ruutar
9. helmikuuta

Keliaakikko voi syödä hirssiä,riisiä,maissia,tattaria,kauraa. Vehnä,ohra ja ruis ovat kiellettyjä

4_s

kuutamo
9. helmikuuta

...vielä lisäisin tuon kauran kohdalla, sen tulisi olla puhdasta kauraa (esim. Aitokaura ja Provena), jotka täyttävät nämä kriteerit...

12_s

Ruutar
9. helmikuuta

Kiitos kun huomasit ja korjasit, tottakai puhdasta kauraa!

11_s

Marionettah
7. elokuuta

Hei kysymys! Miten voin merkitä että olen käyttänyt jotain hoitoa... että tulisin siihen listaan mukaan "9 henkilöä käyttänyt tätä hoitoa" jne??

8_s

007
19. marraskuuta

Hei! Myöhäinen vastaus... mutta kuitenkin :) Elikkä omalta sivulta voi lisätä uuden diagnoosin/sairauden listaan. Sitten siellä oireet/hoidot välilehdellä voi lisätä uuden hoidon tai oireen. Tämän lisättyä tiedot näkyvät myös yleisellä listalla.