Eläimiin kohdistuva välttämiskäyttäytyminen on yleistynyt kaupungistumisen myötä. Aiemmin maaseutuympäristössä laaja pihapiiri ja piharakennukset mahdollistivat paremmin eläinten ja ihmisten rinnakkaiselon.

Eläinten välttämiskäyttäytyminen johtuu tavallisesti eläinallergiasta tai muusta yliherkkyydestä, joka provosoituu muulla mekanismilla eläinten läheisyyteen liittyen. Eläinten hilseelle herkistyminen ja oireiston voimakkuus vaihtelevat eri eläimillä. Kotieläimistä kissan hilse on keskimäärin koiran hilsettä voimakkaammin oireita aiheuttavaa ja hienojakoisempaa. Pikkujyrsijöistä marsu on puolestaan hamsteria voimakkaammin allergisoiva.

Herkkä ihminen voi oireidensa perusteella tunnistaa esimerkiksi kissan omistajan bussissa istuessaan hänen viereensä. Myös huonetiloissa on todennettu hevosenhilseen säilyneen oireita aiheuttavana yli 10 vuotta viimeisestä hevosen vierailusta. Eläinten hilseille reagoinnissa tapahtuu myös ristireagointia.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
22_rs Eläinallergia 13
Stub Nokkosihottuma 1

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

5_s

m49-267
1. joulukuuta

Eläinten välttäminen toimii hyvin eläinallergiaan. Tietenkin julkisissa voi olla hankalaa... tai sitten tuttavilla käydessä. Onko teillä ollut omaa lemmikkiä ja samalla allergiaa, miten tulitte toimeen?

Aiheen kysymykset