Diabeetikon ruokavalio on yleisilmeeltään vähäenergistä, kevyttä ja terveellistä ruokaa sisältäen runsaasti kasviksia ja kalaa välttäen yksipuolisuutta ja liiallista tyydyttyneiden eläinrasvojen nauttimista. Diabeetikon ruokavaliossa keskeistä on ruoan sisältämä ja nautittu hiilihydraattien määrä. Jokainen ateria välipalat mukaanlukien perustuu tarkalle hiilihydraattimäärän laskemiselle, mikä olisi terveellinen ja suositeltava tapa kaikille ihmisille, koska siinä ruoan sisältämä hiilihydraattimäärä ja samalla merkittävä osa kokonaisenerenergiasta on oikein mitoitettu muuhun tavallisesti monipuoliseen kasvispitoiseen ruokavalioon.

Diabeetikon ruokavaliossa suositaan hitaasti elimistöön imeytyvää hiilihydraattia sisältäviä valmisteita, joita ovat erilaiset runsaskuituiset tuotteet, kuten täysjyväruisleipä, erilaiset puurot, marjat sekä leseet. Niiden imeytyminen suolesta tapahtuu hitaammin, mikä parantaa verensokerin tasapainoa ja vähentää sen heilahtelua. Vastaavasti ruokavaliossa vältetään runsaita määriä ja ruoansulatuskanavasta nopeasti imeytyviä hiilihydraattivalmisteita, joiden verensokerin tasapainoa vähentävä ja sen heilahtelua lisäävä vaikutus on suuri.

Vanhuusiän diabeteksessa koko sairastuneen hoitolinja perustuu lievissä sairaudenkuvissa kevyeen ja terveelliseen diabeetikon ruokavalion noudattamiseen. Pidemmälle edenneissä tapauksissa ruokavaliohoitoon liitetään tablettihoito tai pitkävaikutteinen ihon alle pistettävä insuliinivalmiste. Nuoruusiän diabeteksessa diabeetikon ruokavalio yhdistetään osaksi insuliinihoitoa ja riittävää liikuntaa. Käytännössä ateriainsuliinin määrä on mitoitettu aterian sisältämän hiilihydraattiannoksen mukaan tai aterian sisältämä hiilihydraattimäärä mitoitetaan vastaamaan pistetyn insuliinin määrää. Tärkeätä diabeetikon ruokavaliossa ovat myös säännölliset ja kohtuullisen tiheät ruokailuajat, jotka auttavat verensokerin tasapainon ylläpitämisessä. Oikein toteutettuna diabeetikon ruokavalio ehkäisee tehokkaasti ylipainon syntymiseltä ja systematisoi oikeaa ravinnon tarvetta vähentäen ylensyönnin mahdollisuutta ja ylipainon syntymistä.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä

Aiheen kysymykset