Cipralex -lääkkeen vaikuttava aine on essitalopraami, jonka teho perustuu aivojen serotoniinin määrän lisääntymiseen. Sitä käytetään masennukseen, paniikkihäiriöön, pakko-oireiseen häiriöön, sosiaalisten tilanteiden pelkoon sekä ahdistuneisuushäiriöön. Masennusta lievittävä vaikutus tulee muiden masennuslääkkeiden tapaan 2-4 viikon viiveellä.

Cipralex -lääkityksen aloitus ja lopetus tulee tehdä varovasti asteittain lääkärin ohjeiden mukaan. Yleisimmät haittavaikutukset ovat hikoilu, pahoinvointi ja unettomuus. Unettomuutta voidaan jonkin verran ehkäistä annostelemalla lääke aamuisin. Epilepsiaa sairastavien kanssa tulee noudattaa varovaisuutta.

HUOM! Tarkistathan lääkkeiden kohdalta sopivuuden itsellesi joko apteekista tai lääkäriltä! Otathan huomioon myöskin että kaikki lääkkeet eivät sovi kaikille, ja että lääkkeillä on myöskin yhteisvaikutuksia.

Keskustelu

1_s

Anonyymi
30. joulukuuta

Cipralexistä katosi tunteet. Kaikki on tasaista, ei suuria tunteita, ei huonoja mutta ei myöskään mitään positiivisia. Nukuttaa paljon. Seksi ei kiinnosta lainkaan, eikä kosketus muutenkaan. Kaikki on vähän yhdentekevää. Kuin pienessä pöhnässä.

6_s

Elisa
13. marraskuuta

Minulle kirjoitettiin Cipralex lääkitys Supriumin sijaan, en uskaltanut aloittaa vielä, kun pelkään sivuoireita. Onko kenellä kokemusta kyseisestä lääkkeestä, tuleeko siitä paljon sivuoireita?

11_s

Rituli
13. marraskuuta

Minulle myös määrättiin tätä lääkettä tällä viikolla,kun kokeilin ensin Optiparia joka teki tosi ikävän olon,joka lopetettiin jo 3viikon jälkeen,oireet vaan pahenivat koko ajan.Nyt en ainakaan vielä ole aloittanut tuota Cipralexia koska pelkään noita sivu oireita,kun olen ollut kolme viikkoa tuosta entisestä,niin ikävässä olo tilassa.Pidän nyt ainakin jonkin aikaa taukoa,mutta pelottaa niin kovin ne sivu oireet,kun niistä on niin ikäviä kokemuksia,ja sehän näissä on kun ne tuo jokaiselle ne omat oireet,lääkärikin sanoi että kokeilemalla vaan sen saa selville mikä sopii kenellekin.Näin minulla tällä hetkellä !

6_s

Elisa
14. marraskuuta

Minäkään en uskalla aloittaa, juuri kun olen menossa taas töihin keskiviikosta. Kokeilen ehkä tuossa joulukuun puolivälissä, kun minulla on kesälomasta loppupäivät ja talvilomaa kolme päivää. Tosin silloin tyttäreni on täällä, mutta kokeilen kuitenkin, jos olo heti ensimmäisen tabletin jälkeen on huono, lopetan samantien. Minulla myös on niin huonoja kokemuksia mielialalääkkeen vaihdosta, että oikein pelottaa. Olen joka ainoa kerta joutunut lopettamaan uuden lääkkeen ja jatkamaan taas Supriumilla. Jos mieliala menee oikein alas, otan silloin parin viikon ajan kaksi tablettia yhden sijaan ja heti mieliala taas kohenee. Hyvää viikonloppua Rituli!

1_s

Anonyymi
23. marraskuuta

Kannattaa kokeilla Cipralexia, älyttömän hyvä lääke monen mielestä. Lievät sivuoireet menevät ohi parissa viikossa ja olo kohenee. Itselleni on sopinut erittäin hyvin ikävien lääkekokeilujen jälkeen.

1_s

Anonyymi
24. marraskuuta

Hei, Cipralex on mielestäni hyvä lääke masennuksen ja ahdistuneisuuden hoitoon niille kenelle se sopii, olemmehan erilaisia myös tuon pääkopan sisällön osalta. Itse söin muutaman vuoden Seronil-lääkettä eikä se oikeastaan vaikuttanut puoleen eikä toiseen. Nyt olen syönyt Cipralexia kolme kk ja olo on todella hyvä. Positiivinen vaikutus alkoi heti. Ainoa miinus on painon nousu, vaikken ole muuttanut ruokailutottumuksiani. Tai jos olen niin ruokahalu on pikemminkin vähentynyt. Mutta niinhän siinä ohjepaprus lukee. Nyt pitää vaan kysyä lekurilta miten kääntää paino laskusuuntaan. Vai enemmän jumppaa vaan :-)

11_s

Rituli
1. joulukuuta

Hei ! Minulla on tuo Cipralex ollut kokeilussa nyt päivää vaille kaksi viikkoa,vielä ei ole vaikutusta mihinkään suuntaan.Tätä kokeillaan kun minulla on jännitystä jatkuvaa pään alueella ollut jo vuosia olo on ikävän tuntuinen,ja koko ajan se vaivaa ja on ajatuksissa sekä ajatus pyörii siinä sitten tulee sellainen jopa pelko tilan tunne.mutta sitten kun on normaali olo,niin mieli on aivan normaali.Joku lääkäri on sanonut että se johtuu veren paine lääkkeestä,toinen että kireistä niska ja hartioista,kuvattukin on päätä joskus,siksi kokeillaan tuota lääkettä että saisin ajatukset pois ,tuosta tunteesta en tunne itseäni masentuneeksi,mutta tuo asia tuo paniikkia jopa mieleen tuntuu monesti ettei huvita lähteäkään,minnekkään tuon ikävän vaivan takia,en ole vielä kenelläkään tavannut tällaista jännitys oiretta,en haluaisi kuitenkaan sitoutua johonkin lääkkeeseen joka tuo riippuvuuden,mutta apua kuitenkin tämä tuntuu kyllä jo kroonisoituneen minuun,olisko kenelläkään kokemusta tämän tyyppisestä vaivasta,olen muuten aina ollut tosi kova jännittämään,kaikenlaisissa asioissa ja mietin paljon turhiakin juttuja....Hei kaikille !

1_s

Anonyymi
8. tammikuuta

Hei! Itselläni on ollut Cipralex puolisen vuotta 15 mg ja kaikki tuntuu menevän parempaan päin. Aluksi oli muutaman viikon kauhea päänsärky mutta ei enää. Cipra on kuitenkin auttanut tulemaan toimeen tunteiden ja mielialan kanssa, sekä minulla että äidilläni, joka myös käyttää Cipralexia. Itsetuhoisiaajatuksia ei ole ollut enää moneen viikkoon, neuroottisuus ja kauheat pelkotilatkin ovat jääneet. Painoni on kyllä noussut, mutta aloittaessani oli reilusti alipainoinen, mutta nyt olen sopusuhtainen. Neuroottisuutta on välillä, mutta en enää purskahtele itkuun kesken päivää ja saa paniikkikohtauksia. Olen kuitenkin edelleen hieman allapäin. Toivottavasti muutkin saavat apua!

1_s

Anonyymi
8. tammikuuta

mie oon syönynnä kiproo jo 3 vuotta..eikä ole ollut mtn sivu vaikutuksia..alussa koski päähän muutaman päivän. on ollut oikein hyvä lääke ainakin minulle ja on auttanut hyvin paniikki kohtauksiin ja masennukseen!! olo ei ole niin "kireä" ja jännittynyt..ei oikeastaan pelkää mitään!! on reipas ja iloinen..toimelias olo!! ja 10mg mennyt koko ajan! suosittelen! ei tietty käy kaikille..mutta minulle oikein hyvin...kaikkea hyvää kaikille jotak tämän lukee...! t: siiri 62

11_s

Tarja-2705
8. tammikuuta

Minä olen syönyt xanoria 1 aamulla ja 1 illalla, eikä mitään apua, haluaisin sellaiset lääkkeet, mitkä eivät lihottaisi, masennusta minulla on joskus, lääkityksen lopetin jo toista vuotta sitten, mutta kun en käy psygolokin luona enää ollenkaan, apteekin kautta uusivat vaan reseptit.
Noi teidän lääkkeet ovat minulle ihan tuntemattomia, minulla on toi ahdistuneisuus ja joskus paniikki häiriö, esim kaupassa on kamalaa jos se iskee, mutta täytyy vaan kestää.

1_s

Anonyymi
12. tammikuuta

Hei elisa, alotitko cipralexin???

Onko kellään tullut cipralexin aloituksen yhteydessä rajua väsymystä ja voimattomuutta? Mikään ei huvita oloa? Entä ruokahalun kasvua?? Ärtyisyyttä? Mulla viides päivä menossa, ja olen ihan puhki, voimaton ja väsynyt ja mieli välillä tosi "kipakka"...Hyvä että kävellä jaksaa :(

1_s

Anonyymi
30. tammikuuta

Olen ihan "tavallinen" , useamman lapsen äiti, lähempänä neljää- kin kolmea kymmentä. Olen käyttänyt Cipralexia kolmisen vuotta ja olen siihen enemmän kuin tyytyväinen. Mulla on 10mg nuo nappulat. Alkuun pari viikkoa kun lääkettä "ajettiin sisään", otin sitä vain puolikkaan per pvä, eli 5mg. päiväunet piti nukkua joka päivä, eikä illallakaan tarvinnut unen tulon kanssa temppuilla. =) Lisäksi unet olivat aivan päättömiä ! Niin uskomattomia, että jälkeenpäin aina vain nauratti, kun menivät niin "yli". Lisäksi yhden päivän muistan haukotelleeni melkein tauotta, mutta sekin tuntui vain huvittavalle. Ja alkuun tietysti oli sellainen ahdistunut ja rauhaton olo, mutta kaikki nuo vaivat hävisivät kahden viikon kuluessa.

Niin, ja mun vaivani on paniikkihäiriö....=) Rohkeasti siis nappia naamaan vaan, enemmän siitä hyvää kuin huonoa seuraa !! <3

1_s

Anonyymi
5. helmikuuta

Minun tarinani ja yksi kysymys: Muistaako kukaan tuleeko lääkekoon vaihtamisesta sivuoireita?


Minulla on positiivinen kokemus Cipralex-lääkkeen käytöstä. Aloitin lääkkeen kolme vuotta sitten. En muista tuosta ajasta tai aloittamiseen liittyvistä sivuoireista mitään, koska olin niin väsynyt, Cipralex tuki uudenlaisen ajattelutavan aloittamista. Toisaalta teen kaikkeni etten päädy samanlaiseen väsymys-ja itsensä aliarvioimistilaan enää. Ongelmani olivat huono itsetunto, kiltteys ja lannistuin pienistä asioista. Esim. jos huomasin että maito on loppu, tuijotin jääkaappia ja mietin miten selviän tilanteesta. Kuullostaa jälkeenpäin naurettavalta, mutta niin loppu ihmisen voimat elää tätä elämää voivat olla.
Vuodet ovat kasvattaneet, nyt olen melkein kuin eri ihminen. Kasvamisesta puheen ollen painoni on muuten noussut kolmen vuoden aikana 8 kiloa, mutta se on mielestäni kiinni muista elintavoistani :-) Lisäksi hyväksyn asiat nykyään paljon helpommin!

Söin aluksi 15 mg annosta kaksi vuotta, 10 mg annosta vuoden ajan. Viisi päivää sitten pienensin annosta 5 milligrammaan.
Muistaako kukaan tuleeko lääkekoon vaihtamisesta sivuoireita?

En muista että minulla olisi ollut sellaisia vuosi sitten kun vaihdoin kymmenestä milligrammasta viiteen, mutta tällä viikolla olen tuntenut käsissä sitä samaa säkenöivää pistelyä (samanlaista tunnetta kun puutuneeseen jalkaan palaa veri takaisin). Olen tuntenut tätä säkenöivää pistelyä käsissäni aikaisemmin myös silloin kun olen unohtanut ottaa lääkkeen.
Mainitsin näistä oireista muuten kerran lääkärille ja hän sanoi, ettei moista sivuoiretta ole kukaan koskaan raportoinut. Hän korosti ettei yhden lääkkeen ottamatta jättämisesta voi tulla sivuoireita. Olen niitä kuitenkin huomannut näiden kolmen vuoden aikana kun olen Cipralexiä käyttänyt. Olen kärsinyt tällä viikolla myös lievästä huimauksesta ja päänsärystä sekä sydämen tykytyksistä. Mietin jo että jos oireet eivät kohta lakkaa, jatkan 10 mg annoksen syömistä.

1_s

Anonyymi
10. maaliskuuta

Cipralex on toiminut minulla erittäin hyvin syömishäiriöön, paniikkikohtauksiin, ahdistuneisuuteen ja masennukseen, mutta lopettaminen on yhtä helvettiä. Olen syönyt lääkettä yhteensä noin kolme vuotta 15mg-->10mg-->5mg. Kerran aiemmin yritin lopettaa kahden kuukauden ajan aina annosta pienentäen, mutta jouduin aloittamaan pian lääkkeen uudelleen. Nyt yritän taas lopettaa. Leikkaan 5mg tabletista vasta 1/10 palan pois, mutta olen silti hel*etin ärsyyntynyt ja saan huimauskohtauksia. Aiemmalla lopetuskerralla ja aina annosta madaltaessani saan sähköiskun tapaisia napsauksia päässäni. Pelottaa, etten koskaan saa lopetettua! En tiedä mitä haittoja pitkäaikaiskäytöllä on...? Mahtava lääke oireisiin, mutta haluaisin nyt jo vihdoin eroon siitä!

1_s

Anonyymi
28. maaliskuuta

Kuinka kauan olet lopetellut? Oon itse syönyt Cipralexia n. 4v. 10mg ja lopetin tasan 2 viikkoa sitten. Vähensin ensin n. kuukauden ajaksi 5mg:aan.

Aluksi oli ihan noita fyysisiä vieroitusoireita (siis ihan ne kaikki!), mut nyt musta on tullut tosi alakuloinen ja ahdistunut, itku tulee tosi helposti ja se sama piina masennusajoilta, vatsakipu on tullut takaisin. Eli kaikki sama, mitä mulla oli joskus reilu 3 vuotta sitten, kun masennus, paniikkikohtaukset yms. oli päällä.

Mun on vaikia uskoa, että mä näin vain masentuisin uudestaan, kun kerta oon työstänyt kaikki vanhat ongelmat selviksi. Joko Cipralex vain pitää tosi tiukasti otteessaan tai sit mulla on joku fysiologinen ongelma..serotoniinin talteenotto tms.on kroonisesti pielessä. Tai sitten mä olen masentunut taas, mikä tuntuu ihan liian raskaalta ajatukselta. Kaikki työ hukkaan.

Muakin pelottaa.

1_s

Anonyymi
30. maaliskuuta

Minä olen viikon syönyt cipralexia. Annos 5mg. Jo ensipäivistä tunsin että olo piristyi ja olin enrginen..ehkä jopa liiankin pirteä. Eilen olo sitten taittui. Kamalaa ahdistusta, paniikkioireita, sekoamisen pelkoa, agressiivisuutta. Ajattelin jo että nyt löytyi oikea lääke minulle, kun näin helpolla pääsen..mutta taisi olla vain blacebo vaikutus päällä viikon ajan ja nyt kun lääkepitoisuus alkaa tasaantua, niin "aloitusoireet" iskevät päälle. Vai mistähän se johtuu että ensin melkein viikko oli loistavaa oloa, ja eilen romahti. Niin ja KAIKKI seksuaaliset halut on kadonnut!!!!! Palaakohan ne takaisin kun lääkitystä on syönnyt pidempään?? Ei meinaa parisuhde oikein tykkää hyvää jos halut katoaa kokonaan.

1_s

Anonyymi
8. kesäkuuta

Tällä palstalla saa näköjään kirjoittaa ainoastaan positiivisista kokemuksista. Yhtään arvostelevaa viestiä ei näköjään tule läpi.

Vastaan tuossa ylempänä kysyvälle. SSRI lääkkeiden käytöstä voi seksihalut alentua pysyvästi lääkkeen lopettamisen jälkeenkin. Tämä on ihan tiedetty sivuvaikutus ja se on väitettyä yleisempää. Intiimeistä asioista vain on joskus vaikea puhua. Halut voivat palata lääkkeen käytön aikana, mutta on mahdollista, että libido on alentunut koko kuurin ajan. Aina se ei palaa entiselleen lopettamisen jälkeenkään. Tästä eivät lääkärit juuri mainitse.

1_s

Anonyymi
19. kesäkuuta

Cipralex on loistava lääke.Olen käyttänyt yli kaksi vuotta paniikkihäiriön hoitoon.Alussa oli outoja tuntemuksia noin viikon ajan mutta sitten katosivat.Mm. nuo kummat sähköiskun tunteet ja humahdukset päässä.Sitten helpotti ja olo oli oikein hyvä. Mutta se kääntöpuoli.Unohdin lomamatkalle lähtiessäni lääkkeet kotiin enkä voinut niitä mistään saada.Lääkettä jäi ottamatta kolmen päivän ajan ja ne meni ihan hyvin. Ehdin onneksi kotiin kun vieroitusoireet iskivät. Huimaus,pahoinvointi,tärinä,jalat eivät kantaneet edes sen verran että olisin tuettuna pystynyt kävelemään.Pelkotila oli hirveä.Mieheni toimitti minut sairaalaan jossa tarkkailtiin vointiani 6 tuntia. mitään lääkettä ei annettu. Kohtaus kesti yhteensä noin 12 tuntia ja sitten alkoi helpottamaan.Normaalista olotilasta ei kyllä vieläkään voinut puhua.Sen jälkeen monta päivää heikko olo ja valtava väsymys.Öisin heräsin jatkuviin lihasnykäyksiin. Lääkitystä jatkoin normaalisti. En enää ikinä unohda ottaa lääkettä ja lopettamisen teen ainoastaan lääkärin valvonnassa. Tosin lääkärini on sitä mieltä että lopettamiseen ei ole mitään tarvetta koska ko lääke ei rasita maksaa ja auttaa muuten elämään normaalia elämää.Annokseni on 10 mg päivässä.

1_s

Anonyymi
9. elokuuta

itse syönyt cipralex 10 mg 2 vuotta paniikkihäiriöön ja lopetin kuin seinään nyt ollut viikon ilman.. oireena huimaus, pistelyt päässä, muutaman kerran paniikin omaisia kohtauksia nyt en enään tiedä uskallanko aloittaa lääkitystä uudestaan vai kestänkö oireet että pääsen lääkkeestä eroon.. tosin lopettamisen olisi voinut tehdä vähitelle. mutta haluan vaihtaa lääkityksen johonkin toiseen tuntuu että tuo cipralex ei oikeen sovi minulle vaikka sen kanssa oli hieman helpompi elää.. täytyy varmaan varata aika tohtorille..

1_s

Anonyymi
12. elokuuta

Olen syönyt Cipralex lääkettä n. puol vuotta tai pidempäänkin. Alussa lääke ei tuntunut vaikuttavan, sitten myöhemmin huomasin ettei siitä ole minulle mitään hyötyä. Nimittäin olen paljon masentuneempi, olen jopa pistänyt välit poikki kahteen kaveriini :( Yksi kavereistani sanoi, että mun pitäisi lopettaa Cipralexin syönti, koska en ole oma itseni... Tänään minulla on aika sosiaalitoimistoon, jossa aion tehdä selväksi, etten aio enää syödä Cipralex lääkettä. Joko lopetan Cipralexin käytön tai sitten saan uuden lääkkeen. Olen ollut kuulema ärtyneempi, masentuneempi ja ahdistunut. Näin minulle on kertonut ystäväni, äitini ja veljeni. Itse en huomannut näitä oireita, tai ainakaan en tajunnut kunnes vasta kun perheeni ja ystäväni minulle tästä kertoivat.

1_s

Anonyymi
11. lokakuuta

minullakin tänään 5.päivä menossa ja olo on kamala. oksettaa, on omituisia tuntemuksia, pyörryttää, heikottaa, olen älyttömän väsynyt. en jaksaisi nousta edes vessaan. hätkähdän tajutessani tuijottaneeni seinään useita minuutteja ajattelematta juurikaan mitään. todella epätodellinen olo. minulla cipralex määrättiin mielialahäiriön hoitoon, saa nähdä auttaako ja kuinka tämä olo alkaa helpottaa vai paheneeko. Sertralin ei sopinut, tajuttomuuskohtauksia, epileptisiä kohtauksia, rajua oksentelua jne.