Bakerin kysta on vaaraton polvitaipeen synoviakalvon pullistuma, joka ilmaantuu yleisimmin keski-iässä ja aiheuttaa välillä voimakkaitakin oireita estäen polven liikuttelua ja aiheuttaen täyteläisyyden tunnetta polvitaipeessa. Lapsilla bakerin kystan hoito ei vaadi leikkausta vaan häviää usein itsekseen. Vanhemmilla ihmisillä kysta muodostuu usein polven kulumaan tai muuhun sairauteen liittyen, ja hoito keskittyy ensisijaisesti perussyyhyn.

Joskus tilanne vaatii kuitenkin leikkauksellista hoitoa pahentuessaan. paksu bakerin kysta voi estää myös laskimoverenkiertoa ja puhjetessaan mennessään voi aiheuttaa pohkeeseen kiputilan, joka muistuttaa laskimoverenkiertohäiriötä.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
Stub Bakerin kysta 1

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Anonyymi
3. joulukuuta

Bakerin kystä tylsä - ennen niitä leikattiin , nykyisin harvoin..Usein aika parantaa..vuotaa tyhjäksi ..

1_s

Anonyymi
2. toukokuuta

Ihmettelen sitä asiaa että vaikka me käymme lääkärin vastaanotolla (itsekin työterveyshuollon lääkärillä ja oropedian erikoislääkärillä) niin siltikään meillä ei ole edes tietoa siitä mikä on sairautemme , muuta kuin nimeltä, miten olisi hyvä toimia jatkossa, mikä hoito on yleensä todettu hyväksi ja mikä sen yleensä aiheuttaa.Kyllä tämän verran pitäisi olla aikaa selittää, ettei tarvitse sitten kotona istua netissä ja lukea että mitähän tämä todettu sairaus oikeasti tarkoittaa! Ihmettelen kovasti, mutta itsekin kiitollinen netin tiedoista saatuani bakerin kysta diagnoosin!!!

1_s

Anonyymi
8. elokuuta

Onko polveen laitettavasta tukisiteestä apua Bakerin kystan hoidossa ja kuinka kauan tukisidettä on hyvä käyttää?Lieneekö kystani tullut liiasta kävelystä, kovalla asfaltilla, koska se ilmaantui lomallani kaupungilla "rampatessa"?nimim.tuntureilla vaeltaja

13_s

TriDoc
8. elokuuta

Tukiside voi joskus vähentää polvitaipeeseen syntyvää turvotusta ja synoviakalvon pullistumista, kun kalvo pullistuu purjemaisesti polvitaipeen pehmyosarakenteiden antaessa periksi. Pysyvää apua ulkoisesta siteestä ei välttämättä ole, mutta saattaa auttaa esimerkiksi leikkausta odotellessa. Lieväasteinen pullistuma voi itsekseenkin rauhoittua, mutta kookkaampi vaikeuttaa usein jo liikkumista ja leikkauksen houkuttelevuus on silloin suurempi. Bakerin kystan synty perustuu ilmeisesti polvitaipeen pehmytkudoksen rakenteelliseen heikkouteen ja luonnollisesti toistuva rasitus saattaa tuoda tämän rakenteellisen vaivan helpommin esille ja pahentaa jo kroonistunutta tilannetta ( turvotus). Fyysisen rasitus siis korkeintaan laukaisee ja pahentaa olemassaolevaa tilannetta rakenteellisen heikkouden säilyessä pääasiallisena syynä.

1_s

Anonyymi
10. syyskuuta

Mites tuota puhjennutta kystaa oikein pitäisi hoitaa? Kun jalka on turvonnut ja on kipeä? Entä sitten kun turvotus on hoidettu ja kipu poistettu, miten uusimisen voi estää?

Liikuntaa pitäisi kuitenkin päästä harrastamaan, täytyykö esim. lenkkeily lopettaa kokonaan?

t. Tuleva fätso(ko)

13_s

TriDoc
10. syyskuuta

Kystan spontaani puhkeaminen ihon alla on toivottu asia, koska tällöin usein pinkeä ja jäykkyyttä aiheuttava paine hellittää eikä paina enää vieressä olevia rakenteita. Kun puhkeaminen tapahtuuu vaurioimattoman ihon alla, ei mitään riskiä myöskään ole puhjenneen kystan tulehtumisesta. Rakkulaneste kyllä imeytyy viereisiin kudoksiin ilman mitään haittaa. Kun kysta eli rakkula puhkeaa, ei myöskään taukoa tarvitse pitää lenkkeilyssä tai muussa liikkumisessa, jos ei koe mitään jäykkyyttä tai muuta haittaa enää. Valitettavasti uusimista ei juuri voida millään toimenpiteellä estää. Onneksi kysta puhjetessaan voi jo olla surkastumassa, eikä korvaudu tai kehitä uutta kystaa.

1_s

Anonyymi
16. huhtikuuta

Kysta todettu polvitaipeessa. Nestettä poistettu useamman kerran.

Kysymys ? Kuinka monta kertaa voidaan vaarattomasti poistaa nestettä.

1_s

Anonyymi
27. toukokuuta

Bakerin kysta. Polvitaipeen takaosassa. Nestettä on poistettu muutamiakertoja. Onko parempi poistaa nestettä patista, vai antaa olla. Kuinka monta kertaa voi vaaratta nestettä poistaa?

Aiheen kysymykset