Avantouinti tai varsinkin Etelä-Suomessa harrastettuna voidaan puhua kylmäuinnista on lisännyt suosiotaan tasaisesti vuosi vuodelta. Harrastajat ovat yleensä sellaisia, jotka käyvät uimassa säännöllisesti. Harrastajat ovat yleensä keski-iän ylittäneitä.

Kylmähoito on tunnettu hoitomuoto yleensä urheiluvammoihin ja sairauksista reumaan. Avanto-/kylmäuinti on ennen kaikkea henkisen vireyden ylläpitäjä sosiaalisen kanssakäymisen vuoksi ja tietenkin myös kylmän ja kuuman vuoroittaisen vaikutuksen vuoksi fyysisesti erittäin rentouttavaa. Harrastajat jakaantuvat niihin, jotka tulevat uimaan ilman saunaa ja suosituimmin niihin, jotka rentoutuvat hyvinkin kuuman saunan löylyissä ennen uintia tai kastautumista.

Kuuman saunan jälkeen on syytä kävellä rauhallisesti rantaan, suojata jalat ja kädet sekä pää ja siirtyä rauhallisesti veteen siten, että pää pysyy pinnalla. Harrastajat viihtyvät eri aikoja vedessä, mutta vaikutus saadaan aikaan hyvinkin lyhyellä ajalla. Uinnin jälkeen on syytä taas rauhallisesti siirtyä saunan lämpöön.

Harrastuksen fysiologiset vaikutukset ovat rentoutumisen tunne ja lämmön tunne, koska pintaverenkierto vilkastuu huomattavasti. Näin saadaan hoitovaikutus juuri lihasvammoihin ja tietenkin myös henkinen hyvänolon tunne, joka aiheutuu rentoutumisesta. Hieman myöhäisempi vaikutus on unen laadun paraneminen. Parhain vaikutus kylmäuinnilla saadaan yhdistettynä se hiihto- tai juoksu/kävelylenkin päälle ja kun vielä uintia edeltää hyvä ja rauhallinen venyttely kestävyyssuorituksen ja uinnin välillä niin kokonaisvaltainen rentoutuminen on taattu.

Keskustelu

Aiheesta ei ole viestejä