Viimeisten vuosikymmenien aikana elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia, jotka ovat pakottaneet ihmisiä muuttamaan käyttäytymistään. Selkeimmin muutos auringonoton suhteen on tapahtunut maapallon eteläisellä pallonpuoliskolla, jossa otsonikerroksen on havaittu eniten ohentuneen voimistaen maan pinnalle yltävää säteilyä.

Auringonsäteily on voimakkainta päiväntasaajan seudulla, jossa erityisesti keskipäivän aurinko klo 11- 16 välisenä aikana aiheuttaa eniten ihon ärsytystä. Auringonsäteilyn sääteleminen pieninä annoksina on selvästi vähemmän haitallisempaa.

Auringonoton välttäminen on yhä keskeisempää terveen ihon kannalta. Vaikka kohtuullinen määrä auringonvaloa on ihmiselle hyväksi, liiallinen auringonotto voi aiheuttaa säteilyn muodossa eniten harmia ihon ja silmien terveydelle. Auringon polttama iho ja toistuva ihon palaminen varsinkin nuorena on yhteydessä vanhempana syntyviin ihon kasvaimiin ja pahanlaatuisiin solumuutoksiin. Myös joissakin muissa ihosairauksissa auringonoton välttäminen on suotavaa. Ultraviolettisäteilyllä on myös kaihia aiheuttavia vaikutuksia.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
4_rs Melanooma 1
Stub Valkopälvi 1
138_rs Kaihi 1
Stub Lämpöhalvaus 1

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Hoitonetti.fi
24. kesäkuuta

Kaikkien auringonottajien kannattaa nyt Suomessakin suojautua kunnolla voimakkaan UV-säteilyn vaikutuksilta lähipäivinä. UV-säteilyn taso on normaalisti indeksillä mitattuna 2-3 tasoa, mutta lähipäivät maamme auringonsäteiden UV-indeksi nousee 5-6 tasolle, mikä vaatii erityistä huolehtimista myös puolipilvisellä säällä auringon UV-säteilyltä. Voimakas UV-säteily vanhentaa ihoa ja aiheuttaa ihon solumuutoksia sekä syöpää.