Kalsiumkanavan salpaajiin kuuluvat amlodipiini, diltiatseemi, felodipiini, isradipiini, lerkadipiini, nifedeipiini, nilvadipiini, nisoldipiini ja verapamiili. Eri kalsiumkanavan salpaajat voivat poiketa toisistaan sydämen ja verenkierron vaikutukseen nähden. Niitä käytetään yleisesti kohonneen verenpaineen ja angina pectoriksen hoidossa.

Kalsiumkanavan salpaajat estävät kalsiumin virtauksen solun sisään sydämen ja verisuonten sileissä lihaksissa. Tällä on merkitystä kalsiumista riippuvaisten lihasten supistuksen heikentämiseen, jolloin verisuonet laajenevat ja sydämen supistustilavuus pienenee. Kalsiumkanavan salpaajat ovat astmapotilaille hyvä lääkeaineryhmä, sillä ne rentouttavat hieman keuhkoputkien sileää lihasta.

Kalsiumkaavan salpaajilla ei ole vaikutusta tahdonalaisten lihasten toimintaan. Huimausta voi esiintyä hoidon alkuvaiheessa, kuten kaikilla verenpainetta alentavilla lääkkeillä, ennen kuin elimistö tottuu alempaan verenpainetasoon. Tabletit on hyvä ottaa aamuisin.

HUOM! Tarkistathan lääkkeiden kohdalta sopivuuden itsellesi joko apteekista tai lääkäriltä! Otathan huomioon myöskin että kaikki lääkkeet eivät sovi kaikille, ja että lääkkeillä on myöskin yhteisvaikutuksia.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
152_rs Verenpainetauti 5
145_rs Sepelvaltimotauti 2

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Anonyymi
27. joulukuuta

Yritin vaihtaa Atacandin Amlodipiniin koska Atacandilla oli liikaa sivuvaikutuksia.
Amlodipin Ratiopharm aiheutti vielä pahempia vaikutuksia: heittohuimaus, vaikea pysyä jaloillaan, näön sumeneminen (ei olisi puhettakaan, että siinä kunnossa olisi vonut ajaa autoa), nilkkojen ja sormien turvotus, vatsakivut, pahoinvointi. Pahinta oli vapina. Se alkoi rintakehän sisältä ja jatkui käsiin saakka. Sitä tuli toisena päivänä lääkkeen aloittamisesta kahteen otteeseen. Jätin välittömästi lääkkeen.
Ainoa hyvä puoli oli alkuperäiseen beetasalpaajaan verrattuna se, että kädet ja jalat tuntuivat ihanan lämpimiltä, kun ääreisverenkierto parani. Tämä oli kuitenkin voimakkaiden sivuvaikutusten rinnalla pieni hyvä asia, josta luovuin. Mittaustuloksia verenpaineen mahdollisesta laskemisesta ja alhaalla pysymisestä ei ehditty tehdä.

1_s

Anonyymi
6. marraskuuta

Minulla on Amlodipin ollut käytössä kolme vuotta 2,5mm annoksena. Nyt viimeisien kuukauden 5-7,5mm annoksella. Tuo nilkkojen turpoaminen on ollut itsestäänselvyys jo alustalähtien lievänä. Nyt kun annosta suurennettiin on tullut muitakin oireita. Sepalvaltimokivut huomattavasti lisääntynyt. Nyt eilen tuli sellainen voimakas nykiminen vasemman jalan pohkeeseen ja jatkuu näköjään tänään taas aamusta alkaen. Tätä samaa hermonykimistä on ollut ennekin sydänlihaksessa tai tuossa rinnassa sydämen puolella. Se on säikyttänyt monesti kun tulee yleensä yöllä levossa.kun nousee ylös poistuu lähes heti. Tuossa on käynyt niin että monesti yöunet saattanut jäädä 1,5 -4 tuntiin.

1_s

Anonyymi
19. marraskuuta

Minä olen myös käyttänyt Amlodipinia valmistaja Radiopharm. Olen käyttänyt sitä pienellä annoksella 2,5g pari vuotta. Siinä rinnalla oli toinen samanryhmän lääke Syscor Debot 10 mg. Siinähän on sama toimintamekanismi. Kokemukseni just samat kuin sinullakin. Kyllä nuo nykimiset sydämessä monena yönä on minuakin valvottaneet. Lakkasi lähes heti kun nousu ylös. Lisäksi aiheutti painajaisunia ja niin edelleen verenpaineen nousua vaikka olisi pitänyt laskea. Näissä verenpainelääkjkeissä näyttää useissakin olevan sivuvaikutuksena nuo painajaisunet. Silloinhan verenpaine vain nousee kun painajaiset aiheuttaa jännitystä. Verenpaine on aina aamulla korkeimmillaan. Niimpä jätin tuon Syscorin pois ja siihen loppui painajaiset ja nykimiset rinnassa levossa. Unet korjaantui heti 6 tunnin uniin joita ei ollut kuukausiin ollut. Kuitenkin kolen vuorokauden kuluttua alkoi varpaita ja sormia palella kun oli kuitenkin tuo Beetasalpaaja hoito joka huonontaa ääreisverenkiertoa. Lisäsin tuota Amlodipinia 10mg minkä lääkäri oli määrännyt. Silloin alkoi taas samat myrkytysoireet yöllä levossa ja unet jäi lyhkäsiksi. Vähensin tuon Amlodipinin 5mg.n ja nyt olen pari kuukautta ottanut sillä annoksella. Nyt olen saanut yöt nukkua. ei ole tullut niitä rintakipuja levossa ja saan nukkua noita 6 tunnin unia jotka minulle tuntuu hyvin riittävän. Alussa kun otin tuota 5mg annostakin tuli esim tuohon vasempaan reiteen se lihaksen nykiminen. Onneksi ei ole tullut rintaan. Se on pysynyt kuitenkin nyt pois. Samoin nuo sepelvaltimo-oireet oli alkuun aika voimkkaita mutta ovat olleet nyt pois.

1_s

Anonyymi
22. helmikuuta

ihan hirve lääke,kun olisi ollut juovuksissa kokoajan,itkin en nukkunnut,laitoivat psykoloogille,kaikki ok.lima ,kasvo halvaukset,ja korvakliniikan reissuja 10 kertoja.kalliksi kävi tämä lääke.2 sairaalareissu kun kesti viikon.vatsakuralle,vatsakrampit,lääkäri otti HETI pois.3000e köyhempi.