Alkoholinkäytön lopettaminen on tärkeää ihmisillä, jotka eivät kykene kohtuukäyttöön. Maassamme on arvioitu olevan n. 500 000 alkoholia runsaasti alkoholia kuluttavaa käyttäjää.

Kohtuukäytön ja riippuvuuden raja on kuin ”veteen piirretty viiva”. Jo jatkuva tapakäyttö voidaan tiukasti ottaen katsoa alkavaksi riippuvuudeksi. Suurkulutuksen raja kulkee korillisessa olutta viikossa. Muita merkkejä kehittyvästä riippuvuudesta ovat aamuiset krapularyypyt eli leikiksi ilmaistuna ”korjaussarjat”.

Valitettavasti yksilö itse harvoin tunnistaa tapakäytön hitaat kielteiset muutokset ja havahtuminen tapahtuu vain ympäristön avulla. Ympäristön puheeksiotto on hyvä syy lopettaa alkoholin käyttö kokonaan, eivätkä kompromissit alkoholinkäytön vähentämiseksi johda yleensä toivottuun tulokseen. Alkoholi enimmäkseen pahentaa kroonisista mielenterveysongelmista tai fyysisistä sairauksista kärsivien elämänlaatua ja saattaa lisätä mielialan vaihtelua sekä erilaisia masennus-ja unettomuusoireita pahentaen yleistilaa. Alkoholi on huono lääke kaikenlaisiin ongelmiin.

Keskustelu

6_s

Elisa
1. toukokuuta

Kun työstressini joka eteni täydelliseen ylirasitukseen saakka, jolloin esim nukkumisesta ei tullut mitään, valvoin usein koko yön saamatta unta, lopetin alkoholin käytön kokonaan.
Olin yrittänyt työuupumuksen alkuvaiheessa helpottaa unensaantia alkoholiannoksella, se vain lisäsi uupumusta, joten lopetin sen kokonaan.
Unen laatu kohentui huomattavasti, verrattuna yömyssyn jälkeiseen uneen.
En kaipaa alkoholia, enkä näe mitään syytä käyttää sitä edes perinteisinä juhlina, kuten vappu, juhannus jne.
Suosittelen kaikille stressistä, masennuksesta jne kärsiville alkoholista luopumista kokonaan.

11_s

Ellialina
2. toukokuuta

Yhdyn mielipiteeseesi alkoholin käytöstä "unilääkkeenä" tai stressin
ja masennuksen laukaisijana. Eivät sovi yhteen!
Olen alkoholisti nyt puolitoista vuotta raittiina ja aivan mahtava
olo. Elämänlaatu parani, kun alkoholi jäi pois.
Tosin menen yhä päivä kerrallaan mutta tunnelin päässä näkyy
valoa ja se antaa voimaa.
Viina on viisasten juoma, sanotaan. Itse en ollut/ole tarpeeksi "viisas" käyttämään sitä mutta ehkä "viisaampi" olla käyttämättä.

nimimerkki:43-2259

6_s

Elisa
2. toukokuuta

Kiitos viestistä, hyvä että yhdyt mielipiteeseeni. Itse en yltänyt ihan alkoholistiksi saakka, huomasin onneksi haittavaikutukset ajoissa. Mutta tunnen monta ihmistä, jotka ovat aloittaneet juomisen juuri elämän hankalassa tilanteessa,jos masennusta ei sitä ennen ei ollutkaan, se varmasti tuli pitkään jatkuneen juomisen seurauksena.
Myöskään masennuslääketys ei sovi yhteen alkoholin kanssa, itseni ehkä pelasti juuri se, että lääkitys ja alholi yhdessä saivat aivan hirven olon aikaiseksi.
Hyvää jatkoa Sinulle, päivä kerrallaan!

1_s

Hoitonetti.fi
15. kesäkuuta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 2008 raportissa kerrotaan alkoholinkulutuksen pysyneen edelleen korkealla tasolla. 12% ihmisistä ei sensijaan käytä alkoholia ollenkaan. Uudellamaalla käytetään selvästi muuta maata enemmän alkoholia. Mistä pääkaupunkiseudun runsaampi alkoholinkäyttö juontaa juurensa? Onko elämänlaatu kiireisessä pääkaupunkiseudulla muuta maata huonompi?

6_s

Elisa
16. kesäkuuta

Kyllä varmaan näin on, käyn päivittäin Helsingissä, heti kun saavun asemalle siellä, en enää liiku rauhallisesti, vaan juoksen kuten kaikki muutkin. Se ikuinen kiire varmaankin verottaa terveyttä, päästääkseen pakoon sitä stressiä, ihmiset juovat enemmän. Alkoholia on siellä saatavilla myös helpommin ja "anonyymisti" kuin jossain pikkukylässä, kontrolli ei pelaa niin kuin maalla, jossa jokainen tietää, kun käyt alhossa/ravintolassa tai olet juovuksissa yleisellä paikalla.

Mutta suurímpana syynä pidän silti jatkuva kiirettä ja stressiä.

1_s

Anonyymi
15. maaliskuuta

miksi olette täällä

1_s

Anonyymi
18. heinäkuuta

Suomalaiset on varmaan niin kiinni maaseudussa,tai ainakin mun vanhempien sukupolvi,että myös yksinäisyys yms.syyt ajaa helpommin juomaan ja ongelmiin kaupungissa.Ja ehkä maalla muut läheiset huomaa juomisen helpommin.Itse olen 44-v kaupunkilais mies ja ollut 7 kk raittiina.Itselläni otti tosi koville ja vasta myllyhoidon jälkeen alkoi tulla raittiutta.

2_s

f57-5509
13. joulukuuta

Mulla alko ongelma olen ollut kuivilla parisen vuotta, tosi haastava sairaus ja tappava lopulta, jos ei saa loppumaan kokonaan alkon käyttöä. Vaikuttaa jokapäiväisesti, aina muistettava että viina ei sovi minulle, ei tippakaan. Minulla kirjoitus studio55 tositarinat osiossa jos haluat lukea, ja sekin on vain pinta raapaisu alkoholismista, mutta totta se on.