Akupunktio on osa vanhaa kiinalaista lääketieteellistä hoitomenetelmää, joka on länsimaissa otettu käyttöön lähinnä kivunhallintaan liittyvien ominaisuuksiensa vuoksi. Kiinalaisessa lääketieteessä akupunktiolla hoidetaan myös muita sairauksia, mikä johtuu toisenlaisesta sikäläisestä hoitoperinteestä. Akupunktion merkitys kivunhallinnassa on osin ristiriitaisa tutkimustulosten valossa, mutta varovaista näyttöä sillä saattaa olla osana kivunhallintaa. Lisää tutkimustietoa akupunktion vaikuttavuudesta edelleen tarvitaan.

Akupunktio voi soveltua erilaisten pään alueen kiputilojen (hammassäryn, migreenin, päänsäryn) ja eräiden tuki- ja liikuntaelinkiputilojen hoitoon. Akupunktiolla saattaa olla merkitystä purentaelimistön toimintahäiriöstä johtuviin oireisiin sekä apua kroonisessa alaselkäkivussa ja polven nivelrikkokivussa.

Akupunktiohoidossa 5-10 neulaa asetetaan lähelle lihasten kiinnityskohtia akupunktiokartan mukaisesti. Akupunktiohoito kestää 25- 30 minuuttia kerrallaan ja 3-5 hoitokertaa näyttää kuinka akupunktio tehoaa. Hoitoväli toteutuu 1-2 kertaa viikossa 5-10 kerran hoitosarjoina. Tavallisimpia sivuvaikutuksia ovat paikallinen mustelma pistosalueella, vasovagaalinen kollapsi ja uneliaisuus. Hoidon vasta-aiheita ovat veren hyytymishäiriöt ja varovaisuutta on noudatettava anti-koagulanttihoitoa saavilla.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
28_rs MS-tauti 1
253_rs Hyvänlaatuinen asentohuimaus 1

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Anonyymi
2. joulukuuta

Akupunktiosta saaneet monet avun esim. kipeään polveen missä todettu nivelrikko. Jos käyt akupunktiossa huolehdi että menet laillistetulle lääkärille joka hankkinut akupunktio-oppinsa jo vuosia sitten ja kehittää tietojaan myös. Akuneuloja saa jo kertakäyttöisinä mikä poistaa infektioriskejä. Taitava akulääkäri huomaa viim. kolmannen hoitokerran jälkeen , auttaako hoito. Mikäli ei hoitovastetta, siinä vaiheessa kertoo lääkäri hoidettavalle että ei tunnu auttavan . Hyvä akulääkäri saa ihmeitä aikaan , siispä suosittelen kokeilemaan ainakin polvien nivelrikkoon/kipuun akuhoitoa.

1_s

Anonyymi
6. huhtikuuta

Kävin akupunktiossa kolmisen vuotta. Hoidon jälkeen nukahdin kotonani heti, ja hoito vaikutti tajunnantilaa muuttaen eli tulin jo hoidossa uneliaaksi. Tuli tunne, että kyse oli jostakin fysiologisesta reaktiosta.

Hoitajani oli sairaanhoitaja jolla oli koulutus Kiinasta. Hän suositteli kiinalaista tapaa ottaa akuhoitoa useamman kerran peräkkäisinä päivinä ja sitten harventaa käyntejä.