Aivoverenvuodolla tarkoitetaan laajasti ottaen vuotoa joko aivokudoksen sisään, jolloin puhutaan intracerebraalivuodosta (ICH) tai subaraknoidaalivuodosta eli lukinkalvojen alaisesta verenvuodosta (SAV). Kahdesta edellisestä on myös erotettavissa kovakalvonalainen verenvuoto (SDV). Eri vuotojen erotteleminen toisistaan vaatii usein päivystysluonteista pään tietokonetutkimusta varjoainetehosteella tai ilman liitettynä lanneselkäydinpunktioon.

Subaraknoidaalivuodossa vuoto syntyy valtaosin äkillisen pullistuman puhkeamisen kautta. Usein verenkierto vuotoalueella tyrehtyy verisuonten supistumisen seurauksena, mikä antaa mahdollisuuden leikkauksen suorittamiseen vuotokohdan paikkaamiseksi. Jos vuoto jatkuu pidemmän aikaa, ei potilasta voida pelastaa. Ilman leikkausta pelkona on myös uusintavuodot, joiden aiheuttama kuolleisuus on suuri. Leikkauksesta huolimatta mahdolliset aivoverisuonten spasmit voivat aiheuttaa komplikaatioina paikallisia kuolioita ja spasmeja pyritäänkin välttämään riittävällä lääkityksellä ennen ja jälkeen leikkauksen. Myös oireettomille aivoaneyrysmapotilaille suositetaan ensisijaisesti aneyrysman leikkaushoitoa, koska pullistuman puhkeamisen riski on merkittävä.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
30_rs Subaraknoidaalivuoto 2

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Anonyymi
11. maaliskuuta

Mikä on käytäntö, kun ensimmäiset halvausoireet ilmaantuu ja sairaalassa todetaan vuoto. Annetaanko silloinkin liuotushoitoa

13_s

TriDoc
14. maaliskuuta

Aivoverenvuodon ja esimerkiksi aivoinfarktin (iskemian) hoitolinjat ovat erilaisia. Aivoverenvuodossa pyritään vuodon pysäyttämiseen tai ainakin rajoittamiseen, jotta pysyviä vaurioita syntyisi vuodon seurauksena mahdollisimman vähän. Usein tämä tarkoittaa leikkaushoitoa vuodon kannalta edullisessa vaiheessa.
Jos aivoverisuoni yleisen valtimotaudin seurauksena on ahtautunut tai täysin tukossa niin, että sen tilaan voidaan liuotushoidoilla ajallisesti ja edullisesti vaikuttaa, ja liuotushoito hyödytttää tilan laukaisua, on sellainen varmasti perusteltu tämäntyyppisessä sairaustilanteessa.