Aivokasvaimien leikkaushoidon arviointi kuuluu neurokirurgian erikoisalaan, jossa leikkauspäätös syntyy usein leikkaavan neurokirurgin ja kuvantamistuloksia selventävän neuroradiologin yhteistyön pohjalta. Aivokasvaimen poistoon vaikuttaa kasvainten koko, sijainti, hyvänlaatuisuus ja mahdolliset haittavaikutukset poistosta sekä potilaan yleistila, perussairaudet ja ikä.

Hyvänlaatuisten kasvaimien poistoa puoltaa koko kasvaimen täydellinen poistomahdollisuus. On kuitenkin arvioitava poistosta syntyviä sivuvaikutuksia ja niiden vakavuutta poistoa ajatellen. Vanhemmilla ihmisillä leikkauksesta aiheutuvat komplikaatiot voivat muodostua kohtalokkaiksi, joten ne on otettava huomioon poistoa suoritettaessa. Hyvänlaatuisia aivokasvaimia ovat mm. meningeoomat, glioomat ja hypofyysiadenoomat.

Pahanlaatuisten kasvaimet ovat suurempi haaste poistoa ajatellen. Pahanlaatuiset aivokasvaimet ovat yleensä glioomia ja niiden rajautumista terveeseen kudokseen on yleensä vaikeampi havaita. Täydellisiä glioomien poistoja on kuitenkin mahdollista suorittaa, jos kasvain on sellaisella alueella, jossa poisto on mahdollista suorittaa riittävästi tervettä kudosta poistamalla. Usein pahanlaatuiset kasvaimet tarvitsevat poiston jälkeen tukihoitoja, mm sädetystä ja uusintaleikkauksia. Jos aivokasvaimeen liittyy metastaaseja, voidaan aktiivisten menestyksellisten hoitomahdollisuuksien katsoa olevan vähäisempiä, mutta joissakin tapauksissa myös metastaasien leikkaushoito on tuloksellista ja kannattavaa.

Information Käytetään sairauksiin

Sairaus Hlö:ä Koettu hyöty
170_rs Aivokasvain 5

Information Käytetään oireisiin

Ei tietoa

Keskustelu

1_s

Anonyymi
8. toukokuuta

Kertokaas ihmiset että onko normaalia saada ataksia aivokasvaimenpoistosta. Se kun kuulema in tappava vamma/sairaus johka ei ole lääkkeitä. Muuten vaan kysyn koska pääräjähtää ilman varmaa tietoa. Lääkärit ei sano sanaakaan vaan sanovat että älä välitä me murehitaan tästä yms. Alkaa olla aika kiire, kun niissä on keskimääräinen elinikä ennuste 25-30 vuotta ja on aikaa kulunut jo 22 vuotta leikkauksista. Että perkele en tiiä miten on.